Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám TV , set top box a pokojovou anténu. V centru Brna jsem chytal cca 20 programů bez jakýchkoliv potíží, nyní jsem se přestěhoval do Prahy, kde nenaladím program ani jeden, je to tím, že tam není vhodný signál pro pokojovou anténu? Co mám udělat, abych opět naladil alespoň základní české programy? Děkuji za odpověď
Už se #jakou+antenu mnohokrát řešilo.
doplněno 12.06.13 09:59:Záleží na anténě i konkrétním místě, vzdálenosti od vysílače, odrazech. Nejlepší výsledky má prutová anténa bez napájení, ale někde to může být jinak. Nejlepší je, zeptat se sousedů, jak to mají oni, a pak už jenom experimentovat. Já používám 15 cm magnetický proutek od telefonu, na lampě na stole. Příjem někdy ovlivní i posunutí o pár centimetrů.
doplněno 12.06.13 10:41:Tak to jsi kousek pode mnou, Cukrák na dosah ruky. Zatím z tebe nevypadlo, co máš vlastně za anténu. Pokojová je dost široký pojem. Nemáš u ní náhodou zapnuté napájení z TV? Pochybuji, že by v Modřanech byl problém se signálem. Vezmi koaxiál, ohol na konci 60 cm středového drátu a zkoušej.
z předchozích diskuzí nejsem bohužel moudrý, potřeboval bych vědět, co mám konkrétně udělat, abych v paneláku v Modřanech naladil TV, děkuji!
Dobrý den, možná je problém v tom, že v Brně je vysíláno horizontálně, ale v Praze (město) je to vysílání vertikální. Pokud máte pokojovou anténu prutovou, tak ji položte. Jinak "něco" dělat s tou anténou by mělo pomoci - myšleno natočení na Žižkov a pohyb v ose. Zdravím!
doplněno 12.06.13 10:20:Problémů tam může být celá řada - špatný signál, špatný kontakt u konektorů, špatné zapojení, slabá anténa a jiné. Já bych ale v paneláku očekával anténu společnou. Nemáte tam někde na zdi tu krabičku? Jinak, jak je již uvedeno, nejlépe se zeptat sousedů na místní podmínky příjmu a zařídit se podle toho. Obecně bych Vám doporučil anténu venkovní (na okno nebo balkón).
doplněno 12.06.13 11:02:Jenom dodatek - pokud by byla anténa směrována na Cukrák, tak ten vysílá horizontálně. Pokud tam u Vás má být signál hodně silný, tak zkuste i anténu zcela odpojit a ladit bez ní.
Panelák je pro elektromagnetické vlny nepropustná stínicí železobetonová Faradayova klec, do které nejde signál jinak, než přímo oknem. Pokud máš v Modřanech výhled směrem na Cukrák, je vyhráno, pokud na druhou stranu, mohl by to být směr na vysílač Praha Město v Mahlerových sadech na Žižkově.
V Praze se vysílá na jiných kanálech než v Brně, Multiplex 1 na kanálu 53, multiplex 2 na kanálu 41, multiplex na kanálu 59. Z Cukráku v horizontální poloze (venkovní antény Yagi mají prvky naležato, jako letadlo křídla), ze Žižkova ve vertikální poloze (svisle).
Multiplex 4 vysílá na kanálu 42 z několika míst: z Novodvorské (je to přes kopec, a pokud se vlny ohnou, mohl by být signál dostatečně silný a kvalitní, i když vysílač má pouze 5 kW, z věže UTB na Žižkově 10 kW a z kopce Ládví na severním okraji Prahy s výkonem 20 kW. Kanál je stejný, ale záleží na nasměrování antén.
Pro pokusy je nejlepší obyčejná prutová anténa (bič, vytahovací), třeba vykuchaná ze starého tranzistorového rádia a kus koaxiálního kabelu. V místnosti, kde signál není je dobré zkusit signál v okně, nebo venku za oknem (vystrčit ruku s anténou a mířit do všech stran, až se signál najde) a pak by se nějak přidělala na okno, případně v bytě, aby se nevrtalo do plastových oken.
Víc je například na digitalnitelevize.cz/...
Děkuji za odpověď, ještě bych potřeboval vědět, jak mám nastavit pokojovou anténu (viz obrázek) pokud je vysílání vertikální nebo horizontální. Díky
Toto je bohužel nejhorší anténa na digitální vysílání, pořiďte si prut bez zesilovače a budete mít podstatně lepší příjem - vlastnoručně vyzkoušeno
Něco takového dá lepší výsledky než anténa se zesilovačem:
Takhle je anténa, myslím, nastavena na příjem vertikální polarizace, což by odpovídalo Brnu nebo vysilači Praha - město (Žižkov). V Modřanech ale máte možná silnější signál z Cukráku, který je vysílán horizontálně. Obě "smyčky" před sítem tedy otočit o 90°. Není-li přímá viditelnost vysílače a signál je přijímán odrazem tak je stejně polarizace pozměněna. Pak jedině zkusit různé směry příjmu a případně regulaci zisku, nebo příjem na kousek drátu místo antény. Nebo zkusit ruční ladění - nastavit kanál 41, 53 nebo 59 a směrováním antény hledat signál. V případě úspěchu pak zkusit aut. ladění.
Vadná může být ale i antena, mám stejnou která měla vadu v regulaci zisku - vadný potenciometr nereguloval, zisk byl trvale na minimu.
Kdybych chtěl anténu nastavit na horizontální vysílání, tak pootočím obě smyčky, jak píšete, ale jak mám nastavit ty 2 pruty? Děkuji!
"Pruty" jsou velmi pravděpodobně určené pro příjem v I a III TV pásmu, kde se už dnes TV nevysílá, asi dovedou i VKV FM rozhlas - neměly by tedy mít na příjem TV v současnosti vliv.
ferda60:
tahle pokojovka je duchařina i ty pruty mají vliv a ne malý. Osobně jsem jí zkoušel, první průšvih je zabudovaný zesilovač, už ten má na digi vysílání neblahý vliv. Nejlepší zkušenosti a bezproblémový příjem jsem zatím pro pokojový příjem shledal prutovku v odkaze výše. Každopádně pokud tazatel trvá na své pokojovce, tak to chce na tuneru navolit ukazatel síly a kvality signálu a hýbat anténou včetně prutů až bude mít příjem nejlepší.
Tu anténu sice neznám, ale neslouží pro horizontální příjem právě ty pruty? Nemají být vodorovně? Takhle na stojato mohou těm vert. dipólům docela překážet.
Kolikrát mám opakovat, že ten dipól je horizontální, je jeden - hořejšek je propojený a spodní konce jsou vývody. Prostě horizontální dipól roztažený na výšku a ty pruty nejsou zase tak choulostivé na polarizaci, potřebují natočit na nejsilnější příjem. Pokud jste někdo měl přenosnou televizi s dvěmi pruty tak víte o čem mluvím a to bylo analogové vysílání a jen horizontálně...
doplněno 12.06.13 23:14:Ono díky tomu tvaru dipólu si to poradí s hor. i vert. polarizací, ale stejně dost blbě. Ta anténa je opravdu k ničemu, kupte jednoduchý prut, je 100x lepší...
Potřeboval bych pomoct. Mám stejnou anténu, jako měl tazatel, poprvé po osmi letech jsem chytil novu, do té doby mi šly jen slovenské kanály, jsem na jihu moravy. Nyní na kanálu 55 mám 36% síla 39-40% kvalita a 56 kanál 31% síla 43-44 % kvalita (dohromady 12 televizních signálů). Potřebuju chytit kanál 40 Brno - Kojál (podle mapy pokrytí tu má být), potřeboval bych poradit jakou konkrétní anténu (pokud možno co nejlevnější) koupit, pokud by nevydilo cca 15-25m kabelu, tak klidně i venkovní anténu na sloup ke komínu a poradit na jakou světovou stranu natočit. Nepotřebuju to v HD (to TV stejně nepodporuje) Předem všem děkuji za odpověď.
Tak jsem byl v elektru, pán říkal, že mi dá anténu za cca 400,-Kč, na kterou bych měl chytit okolo 20ti českých kanálů + možná nějaké slovenské. Zítra mi půjči zkušební anténu s nějakým měřákem, kde si změřím, odkud jde nejlepší signál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.