Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak změřit cívky do frekvenční propusti

Od: mac* odpovědí: 11 změna:

Potřebuji změřit cívky do několikanásobné propusti.Mají ale velmi malé hodnoty.Tak 3 až 5 závitů.Dá se to nějak změřit?

Normálními měřáky to nejde změřit .Je to moc malé.Jde to nějak?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

grid-dip-metrem, měl jsem jej k dispozici na vojně cs.wikipedia.org/... . Zeptat se amaterů na zapůjčení

zajixxx*

GDM, no jo to se teďkom špatně shání ikdyž by se dal relativně snadno sestrojit. Měření sním je jednoduché... nastavit nějakou výchilku, a přiblížit (výměnou cívku) k měřené...nastavovat kmitočet, a po padů ručičky na nulu, odečíst indukčnost na "ukazovately" kterým jsme nastavali rezonanční kmitočet...

buss
hodnocení

0x

Jde, měřič indukčnosti. Nebo přes frekvenci se známou kapacitou, ale jak zase změřit kapacitu, že ano. Zkusit to v servisu.

mac*
hodnocení

Kapacita se dá koupit celkem přesná.Jak to, ale konkrétně udělat.Co když to, ale bude zapájený?

buss

No pak změřit tu frekvenci a počítat..., vypájet. Když není čím měřit L tak jak měřit frq? To ta indukčnost je v µH?

doplněno 11.06.13 22:16:

Tedy určeno na vf? Lze použít i ocejchovaný vf generátor, sestrojit oscilátor a měřit f, Q metr.

doplněno 11.06.13 22:26:

to jura BM 342? S jeho přesností stupnice? A co když to má na nf? To už bych přes oscilátor měřil na rádiu s digitální stupnicí.

mac*
hodnocení

No to mi je jasný že to je vztah 3 veličin.Čítač mám.Jak to ale vybastlit.Nerozumím změření tý frekvence.Nebo jakou mám

měřit.Kde se sebere?No je to v mikrohenry.Má to jen pár závitů.

buss

S takovými znalostmi je to těžké..., sestrojit tedy nejjednodušší vf oscilátor a měřit f, vypočítat L , zde pan Thomson
cs.wikipedia.org/...
fyzika.gbn.cz/...

host*
hodnocení

0x

Indukčnosti pro obvody do asi 300 MHz lze změřit Q-metrem (podle typu Q-metru, některé typy jsou tak do 30 MHz - do rozsahu krátkých vln). Ale pokud jsou cívky navržené již konstruktérem propusti je nejlepší zapojit propust a cívky doladit při zapojení propusti v měřicí soupravě (např. Polyskop nebo podobný).

mac*
hodnocení

Q metr je na jakost cívek.Měří sice rezonanci, ale není na to primárně určen.Takže tedy GDO odsát rezonanci,změřit kmitočet

a spočítat Thomsona.To je správný postup, co jsem se dozvěděl jinde.Děkuji.

hodnocení

0x
Možná bude ve vašem případě lepší ty hodnoty jen teoreticky vypočítat.(Nebo prostě co nejpřesněji dodržet předpis.)

host*
hodnocení

0x

Když potřebujete mít tak nutně změřenou indukčnost a stále hledáte další metody, tak například automatickým mostem BM 595 (obrázek například na kvt-elektronika.cz/... ) a pokud ho nemáte k dispozici, tak zaklepte na dveře nejbližší elektrotechnické školy, jsou dobře vybavené přístrojově i odborně - učitelé to učí a umějí vysvětlit a poradit, případně pomoci změřit. A propust také asi budete nějak nastavovat, ladit, takže asi máte k dispozici vhodné měřicí přístroje a příslušenství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]