Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, asi před měsícem jsem se rozhodla vyčistit počítač všechno jsem postupně rozebrala a jak jen nejdůkladněji jsem svedla to vyčistila. Když všechno bylo hotovo nakládala jsem to zpátky a zapla počítač ale od té doby vydává až moc hlasité zvuky jaké dřív nedělal. Poradíte mi prosím co s tím?
Jestli to je stolní PC, tak klidně často se stává volné kabely které škrtají o lopatky větráků na CPU, chipsetu, grafické kartě, větráku skříně a nebo už odcházejí ložiska ve větráku nebo taky použitím mokrého hadru mohlo poškodit větráky. Bude to rozhodně problém hlučného zdroje, všech ostatních větráků nebo rozklepání skříně diskem či DVD mechanikou. Otevřete kryt a zapněte a chvilku poslouchejte odkud jdou zvuky.
Jak píše kolega - přičin může být více. Sundej kryt z bedny (NE ze zdroje), počítač zapni a sleduj, který ventilátor vibruje (nebo naráží lopatkami do nějaké překážky). Případně můžeš zkusit opatrně daný větráček prsty přibrzdit/zastavit (opatrně proto, abys dotykem na nekryté obvody nezničila počítač, tobě nic nehrozí *) - případné překážky v točení odstraň (káblíky přihnu nebo svaž či přivaž), pokud ventilátor hučí i nadále, je vhodné jej vyměnit...
*) POZOR, do zapnutého zdroje NESAHEJ, pokud hučí ventilátor ve zdroji (což bys měla poznat i ´zvenčí´), je před otevřením pro opravu zdroje NUTNÉ počítač odpojit od el. sítě!
Stačí juvolněná jakákoliv část PC, která se rozdrnčí, může být poškozená lopatka některého větráku čištěním...atd.
Otazku překlop na druhou stranu, a neřeš proč, ale co s tím. Nejdříve zjistit co hučí. U většiny věcí je to obdobné ( znáte to z ledničky). Je to nějaký nejčasteji pech, nebo volnější součástka, která díky vibracím ( otáčení ventilátoru, motorku nebo kompresoru na ledničce ) začne vibrovat / chtět se a vydává nepříjemný zvuk.
Na PC si musíme na většinu zvuků zvyknout, ale některé lze eliminovat ( dokonce tím i prodloužíme životnost ).
Pískání na PC na starších grafikách je známka třeba toho, že je ventilátor pomalu zanášen prachem a mastnotou. Grafika většinou nevibruje, přesněji její ventilátor. Grafika může vibrovat celá, ale to nebývá obvyklé.
Takže jak zjistit co vibruje. Přiložíte prst na boční plech skříně PC a pokud se zvuk stiší, je to zdroj zvuku, nikoli vibrací. Pomůže utažení šroubků, které třeba nejsou dotažené a pokud je plech volnější, stačí v místech doteku s dalším plechem vypodlořit třeba bumičnou ( nebývá obvyklé ).
Nejčastěji jde zvuk od ventilátorů. Třeba pokud jich máte jaké já třeba 7 je třeba hledat. Vysokoobrátkové jsou častější příčinou, než pomaluobrátkové. Většinou se dá říc, že menší ventilátorky dělají větší hluk.
Pokud umíte ventilátorek vypnout zkoušejte to od jednoho k druhému, dokud nenajtete zdroj hluku. Pak stačí utáhnout, nebo povolit, aby nembyl volný nebo třeba skřížený.
Pokud jde zvuk ze zdroje, je to opět možné, že se ozval veltilátor.
HDD / hardisky taky vydávají hezké zvuky. Když jich je ztřeba 6 už se zvuk spojí a slyšíte ho.
POZOR na CD/DVD vložené zapomenutí kolečko/ nosič dělá neskutečný kravál a mnohdy, pokud máte špatně nastavené startování PC mám znemožní start Windowsu a někdy šílíte i hodiny než si uvědomíte, že nefunkčnost dělá zapomenuté CD v mechanice. O tom že zvuky vydává zipovačka nebo flopina vám říkat nebudu, protože to asi nemáte.
Zkuste napsat jaké to jsou zvuky. Vibrace,hučení, vrčení nebo chvění ...
přeji pěkný den
Tři nejhlasitější zvuky, co jsem kdy z PC slyšel, byly způsobeny:
1.>15 let starým větrákem CPU s opotřebovaným ložiskem.
2. Mladším, ale vysokootáčkovým odstředivým větrákem v tomhle (to je u něj asi normální).
3. Roztočeným nevyváženým CD.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.