Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solarni panel pro nabijeni 4x NiMh v serii

Od: pepann odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

mám 4x NiMh v serii a chci je nabijet solarnim panelem. Kolik voltu mi musi dat solarni panel aby byl schopny mi dobijet tyto baterie?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

1x

A co prostě koupit něco jako tohle a připojit to k té meteostanici místo těch NiMH?

doplněno 01.06.13 22:42:

Žádná baterie nemá ráda mráz.

5 V a 4,8 V není takový rozdíl, ta stanice to ani nepozná. Jen v zimě bude třeba občas baterii odpojit a naplno nabít, zima je horší pro vybitou.

pepann
hodnocení

A to by stacilo? Neni tam uvedeno vystupni napeti panelu a vzhledem k tomu, ze lipol v mobylu jsou jednoclanky, tak bych predpokladal napeti okolo 3.7 V

pepann
hodnocení

Aha, ja to spatne pochopil :) Jsem si to poradne neprecetl, ze ta nabijecka obsahuje baterii :) Problem je v tom, ze je tam prave ta LIPOLka, te asi nebude delat dobre horko a mrazy :( Proto jsem volil NiMh

pepann
hodnocení

NO ja prave cetl a i y vlastni ykusenosti vim, ye LIPOLky jsou hrozne nespolehlive v zime kdyz mrzne (jsem modelar). To se neda rict o NiMh, jsou odolnejsi. Ale v kazdem pripade souhlasim s tebou s tim, ze zadna baterie nema rada mraz a horko, jen kazda z nich jinak odolava :)

Kdybych se preci jen rozhodl zustat u reseni co jsem navrhoval tj. 4x NiMh, jake napeti by bylo dobre mit na tom solarnim panelu? Vstupni napeti stejne srazim na stabilizatoru na 3.3 V kvuli MCU.

aby to ty baterky udržovalo v nabitém stavu, chtělo by to napětí 5,6V, ideálně DC-DC měničem, v horším případě stabilizátorem (zbytečné ztráty).

Napětí panelu tedy bude potřeba tak 7,5V minimálně, lépe 8V. Nepředpokládám, že by ta stanice měla nějaký moc velký odběr, takže proud by snad mohl stačit nějakých 100mA (ale čím víc tím líp) na to, aby to pokrylo provoz ve dne i v noci (přes den solár + nabíjení), v noci z baterek. Musíte ale taky počítat s tím, že může být týden i víc v kuse zataženo, podle toho dimenzovat ty nabíjecí baterky, aby byly případně schopny to delší dobu táhnout ze svého.

doplněno 01.06.13 23:46:

18 mA není úplně zanedbatelný odběr, možná bych popřemýšlel o baterkách s vyšší kapacitou, ono 1000 mAh to zvládne napájet v ideálním případě dva dny v kuse. Pokud bude temno, panel nedodá nic (na výstupu nebude ani jeho jmenovité napětí).

pepann
hodnocení

Baterky jsou 1000 mAh, pouzity stabilizator je nizkoprikonovy (100 mA) a ubytek na nem je max. 0.2 V (L33). Co se tyka odberu tak ten se pohybuje 17 - 18 mA.

pepann

Jakou kapacitu baterii by jsi navrhoval?

vzhledem k použití i při nízkých teplotách, výdrži, kapacitě a počtu nabíjecích cyklů bych z vlastní zkušenosti doporučil AA články Sanyo Eneloop či GP ReCyko+. Mají kapacitu cca 2100 mAh, ale téměř netrpí samovybíjením a výrobce udává spolehlivou funkčnost i při -20C, což běžné NiMh téměř nemají šanci
pepann

Při ceně těch článků by možná bylo výhodnější mít něco takového olovene-baterie.heureka.c/...

praivo*

To spíš něco menšího - olovene-baterie.heureka.c/...

pepann

A nebo :) Ja se dival na kapacitu, kde by v mem pripade mohla baterie vydrzet az 24 dni (pri kapacite 12 Ah). Otazkou zustava, jaké napeti by bylo na tom 6V clanku pri vybiti? Zjistil jsem, ze pod napeti cca. 4.2 V meteo prestane pracovat. Takze provoz na 4x tuzkove baterie neni moc dobre, spise na 5x.

samozřejmě olověný akumulátor lze použít taky, já jen myslel že od prvotního nápadu se chceš držet těch NiMH ;) jak píše Praivo, určitě ten 6V, ať nemusíš mít zbytečně velký solární panel na 14V a pak to zase srážet na ty 3,3V

pepann

No puvodne jsem chtel zustat u NiMh, ale jak pisu vyse, problem je, ze budu potrebovat min. 5x kusu. A po zjisteni celkove ceny za ty enloope jsem zacal prehodnocivat situaci :) Ty aku co tam mam ted staly 4 kusy 120 Kc :)

Do akumulátorů typu eneloop se rozhodně vyplatí investovat a to že meteostnice pracuje do 4,2V je vlastně akurát, to je 1,05V na článek pokud budou použity 4 kusy a to je článek téměř vybitý, takže je zcela zbytečné používat 5 kusů. Ni-MH mají na začátku vybíjení polochou charakteristiku, to znamená, že od 1,2V jmenovitého napětí do vybití na 1V to trvá nejdéle, pak začne klesat rychle.

pepann

No me jde o to, zda se mi to vyplati do toho investova cca. 500 - 600 Kc do 4 kusu ENLOOPE. Za ty penize mam skoro 2 ks 6 V olov. baterie, ktere maji kapacitu 4-6 Ah.

praivo*

?

V GESu mají jeden za 69 Kč, to je>400 Kč i s dopravou...

Jakejch 500-600Kč? Chce to pohledat Sanyo Eneloop, GP Recyko, Camellion Always Ready - všechny jsou výboné a pokud chceš dobíjet solárním článkem tak nějaká moc vysoká kapacita nemá cenu. Možná by nebylo špatné použít Li-XX článek a malý DC-DC step-up stabilizátor, nebo 2 články a step-down, Li-XX články nejsou náročné na nabíjení a nedají se přebít, ostatně ty olověné jsou na tom stejně.

Možná by to chtělo ty olověné nebo Li-XX můžou se dobíjet kdykoliv a nedají se přebít aniž by se musela používat automatika - stačí přesné nabíjecí napětí.

pepann

O LI-PO jsem již uvažoval, dvoučlenk by byl dostačující, ale nevím jak se budou chovat v mrazech :( Přemyšlel jsem, že bych je hodil do polystyrenu, ale nevím zda by to vyresil. Navic jak dobijet pres solarni panel 2 članek? Bude to chtit balancer ...

Jednodušší by byl jednočlánek a step-up stabilizátor, není to složité a má to vysokou učinnost. V mrazech klesá kapacita jekýchkoliv článků, ale snad ta meteostanice nemá žádný veký odběr.

pepann

Momentalne ma odber cca. 18 mA, ale asi si pohraju s napajecimi profily, pac ted bezi neustale v normalnim rezimu a pri tom meri a vysila kazdych 5 minut a behem teto doby se nic nedeje. Tim bych taky mohl snizit odver a to myslim hodne.

Nebude to takove protichudne reseni pouzivat step-up stabilizator? Ten mi to napeti vytoci na kolik? Mam tam totiz taky stabilizator LE33, ktere mi libovolne napeti (do 20 V) tansformuje do 3.3 V, ale je to na hranici, budu muset sehnat LE35 kvuli snimaci.

Pulzní stabilizátory jsou výborná věc a je jedno jestli zvyšuje nebo snižuje napětí, mají vysokou učinnost. Ten L33 bych vyhodil, sice je nízkospotřebový, ale to o co má snížit, to se ztrácí do nenávratna, pulzní stbilizátory to nedělají, ty využívají přes 90% energie. Zjednodušený příklad - pokud budu mít spotřebič na 3V a klasickým stabilizátorem to budu snižovat ze 6V tak to sežere stejně jako když tam budu mít ty spotřebiče dva do série ;)

pepann

Tak to bych ciste teoreticky mohl vyrabet pomoci step-up stabilizatoru napeti 3.5V z 1 clanku NiMh (z 1.2V) :)

Ne teoreticky, ale klidně prakticky, ale z tak malého napětí to není běžné. Lepší je kolem 3V a výše, na takové napětí není problém i když...

Solarni panel pro nabijeni 4x NiMh v serii

hodnocení

0x
cca 6V pro baterky + poxčítat s úbytkem na měniči (ten nastavit přesně na 4x nabíjecí napětí Ni-Mh). Takže ve výsledku cca 8V minimum, což je běžných 16 solárních článků v sérii.

hodnocení

0x

Záleží taky na kapcitě a za jak dlouho mají být nabity...

pepann
hodnocení

Jedna se o 4x NiMh zapojene v serii s kapacitou kazdeho clanku 1000 mAh. Tyto baterie mi napaji meteostanici a pres den bych potreboval aby se mi baterie dobijely. Poradite tedy jak na to?

jabraka*
hodnocení

0x

1 článek má při plném nabití asi 1,2V .Nějaký napěťový spád je nutný.Tedy asi 5 V + 10% = 5,5V.Ale především potřebuješ proud 1000mA /hod nebo 500mA /2 hod.

JABRAKA

nabitý Ni-MH článek rozhodně nemá 1,2 V, ale kolem 1,45. Při napětí 1,2V má tak polovinu své kapacity

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]