Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám doma lampu a odešla mi na ní tlumivka (trafo) které je součástí zástrčky.
Chtěl bych se poradit, zda je možné tuto tlumivku něčím nahradit nebo koupit tlumivku? Vyplatí se to?
Jak ji opravit? Co kdybych to jen propojil mimo tlumivku?
Děkuji
Měl byste ujasnit, jestli je to trafo, nebo tlumivka. To totiž rozhodně není totéž. Netuším, o jakou lampu se jedná, jestli je to halogenka se žárovkou na nízké napětí (pravděpodobně, na obrázku to tak vypadá), můžete použít jakékoliv trafo, dávající potřebné napětí a dostatečný proud. Pokud byste ho vynechal a zapojil to přímo, očekávejte ohňostroj a minimálně zničenou lampu, v horším případně úraz el. proudem.
Tlumivky se zapojují do obvodu výbojek (nikoliv žárovek) a musí mít určité parametry pro konkrétní výbojku. Tu budete shánět těžko. Pokud tedy máte lampu s výbojkou (pochybuji) a tlumivku vynecháte, výbojku okamžitě po zapnutí zničíte.
Řeším teď podobný problém. Asi to dopadne tak, že tu celou zářivku vyhodím se vším, a na nějaký nosič-destičku, vlepím dovnitř páskové led, co se jich vejde a dokoupím jeden 12V adaptér potřebného výkonu.
Nemám totiž chuť lítat po krámech a shánět někde tu správnou tlumivku. Nevěřím, že se povede sehnat originál, a všechno ostatní je složitější než koupit jeden zdroj a páskové led potřebné délky. Ale berte to jen jako můj názor.
Nezní to jako špatný nápad, možná bych se do toho pustil také Jaké by jste zvolil LED studené nebo teple bílé?
Děkuji
Magdon má v jednom pravdu, může to být trafo. Pokud to bylo svítidlo s 12V žárovkami. Pokud to bylo svítidlo jako v mém případě se zářivkou, je to tlumivka.
Já použiju teple bílé. Ta studená bílá dává sice výraznější, jasnější světlo, ale to se podle mě hodí spíš na pracovní stůl někde do dílny apod. Na kancelářský stůl, kde se víc píše a čte z papíru, je lepší teple bílá. Nenamáhá tak oči.
Hned ta první by měla být použitelná, jen se asi nevejde do původního krytu, možná když by se odstranil ten plechový držák:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.