Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze prodat zboží nezletilému?

Od: rozeta* odpovědí: 17 změna:

Mohou prodejci prodat nezletilému zboží - elektroniku za více jak 5tisíc?

Jedná se o mobil.

Mám naději ho vrátit podle nějakého paragrafu?

Díky předem za jakoukoliv odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

§ 8 Obč. zák.
(1) Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu zletilostí.
Kupní smlouva je právní úkon.
A
§ 9
Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku.
doplněno 26.05.13 01:56:

Takže když budete tvrdit, že váš mladej je blbej jak tágo, a že k uzavření kupní smlouvy je nezpůsobilý, tak uspějete.

rozeta*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Prodavačka mi zdělila,že alkohol neprodávají tak občanku nepožadují a elektroniku ať je to mobil, počítač co se dá připojit na internet zpět neberou. Mě to připadá velmi neetické prodat děcku mobil za 9tisíc a brát to jako samozřejmost.

Kam bych se mohla obrátit, koupě proběhla v PLANEO Elektro v Děčíně Ústecká 1975/12 - pokladní - 2683

jabraka*

Když pominu to,že si dítě vůbec dovolilo takovou koupi uskutečnit,a kde vzalo peníze,pokud to nebyla koupě bezhotovostní,pak potřebuje občanku.Možná by stačilo,pohrozit v obchodě soudem.

JABRAKA

rozeta*
hodnocení

Peníze zaplaceny hotově. To co nechápete, nechápu také, ale na toto téma se nechci rozepisovat aby mi nepraskla žilka.

Potřebuji radu : §8 Obč. zák. mi moc nepomůže :( , to že budu o blbcovi tvrdit že je debil mi moc nepomůže a ani nepomohlo.

A co proboha chcete, když ne pomoc paragrafů? To se máme tady sebrat a jít prodejci rozbít hubu nebo co? Jak píše Jabraka, odkázat se u prodejce na onen paragraf. Neříkám, že je to zaručeno, ale jinou možnost stejně nemáte, než se případně soudit, pokud se s tím nesmíříte.

doplněno 26.05.13 22:16:

Anebo zkuste nějaký spotřebitelský pořad v televizi. Jiného mě nenapadá nic.

hodnocení

1x

STACI TI ZARUCAK NEBO STVRZENKA Z PRODEJNY.*smich*

POKUD NEJAKEJ PRODEJCE DA TREBA NA SPLATKY NEKOMU NEZLETILEMU TAK DRAHOU VEC, ZASLUHUJE SI JEDLICKARNU!

rozeta*
hodnocení

Děkuji,

to jsem udělala, ale vysmáli se mi do očí. Ten pocit bezmocnosti v neznalosti zákona na ochranu spotřebitele bych nikomu nepřála. :(

Neříkám ,že chyba není také na mé straně, trochu drahé ponaučení. Udržet pubertální dítě je někdy dost těžké a jsou lidé co toho dokáží zneužít.

jackr*
hodnocení

0x

nechápu?

Mohou prodejci prodat nezletilému zboží

Mám naději ho vrátit podle nějakého paragrafu?

Pokud chceš prodat něco nevzelitilému je to tvůj problém. Pokud naopak tak to samé.

Pokud si koupila něco od nevzletilého tak seš v PR protože se na to nevztahuje záruka a td.

Rozepiš sem prosím co myslíš. A co máš za problém.

Jo je to téma spíše pro společnost.

rozeta*
hodnocení

Jedná se 12tiletého.

Jeden den koupil Tablet za 4 tisíce - na to nic nenamítám v dnešní době.

Druhý den u stejné prodavačky koupil mobil za 9tisíc.

To mě zaráží a irituje.

Peníze vzal z domova. - moje hloupost jednoho dne

Včas jsem na to přišla a chtěla to řešit s prodejcem.

Ten se mi však vysmál stím, že neprodávají alkohol aby chtěli občanku a na elektroniku co se dá připojit na internet není vratka možná.

Věk dítěte je nezajímal.

ladinpraha*
hodnocení

0x

§ 9 - Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku.

O tom, jestli tahle obchodní transakce byla v souladu s tímhle zákonem, může rozhodnout jedině soud.

tosipis*

Otázkou je, o jak staré dítě se jedná a kolik peněž utratilo. Když si např. 14tiletý kluk koupí mobil řekněme za 6.000,-, je to přiměřené jeho rozumové vyspělosti? Řekl bych, že ano. Prarodiče se např. plácnou přes kapsu, ale výběr mobilu nechají na vnukovi. Není to možná zcela běžné, ale na druhou stranu nic nereálného.

rozeta*
hodnocení

Tak bych to chápala také, ale to není odpověď kterou potřebuji.

Obrátit se na občanskoprávní řízení (soudit se), pokud nehnete s prodejcem. A pro příště bude lepší řešit příčiny místo následků (mladýho preventivně řezat), ale to je věc Vaší výchovy...

sebod*

S prodejcem nehnete a soud s tím nejspíš nic neudělá. Nakonec se vžijte do situace prodejce: jeden den kluk koupí tablet za čtyřku, druhý den mobil za devět...Holt má hošík asi bohatý rodiče, tak ať nakupuje - to si asi prodejce pomyslel. V dnešní době není až tak neobvyklé aby takhle MALÉ děti disponovaly s takovou finanční částkou. Bohužel.

A když dojde k soudu, tak jedna z nejdůležitějších otázek bude, kde kluk k penězům přišel. Takže buď jste mu je dala - pak ale přeci musíte počítat s tím, že si za ně něco koupí. Nebo Vám je ukradl - no, a to je snad zbytečné komentovat...

Ten soud by stejně neměl cenu, protože u čtrnáctiletého bude předpoklad, že ví co dělá, když kupuje elektroniku. A s obsahem posledního odstavce souhlasím bez výjimky. Ještě by se to mohlo obrátit proti...

doplněno 26.05.13 22:27:

Dvanáctiletého, pardon

hop®
hodnocení

0x

Ano, mohou, elektronika není mezi kontrolovaným obchodem (alkohol, cigarety, herní automaty a hazard). Zbytek kontroly je na nás, co jsme za ty svoje děti zodpovědni. Obchodník neudělal chybu, tu hledejte sama u sebe...

doplněno 26.05.13 22:27:

... představte si, že pracujete v ochodě a máte procenta z tržby. Prodáte něco někomu bez porušení zákona. A potom přijde někdo jiný a bude Vás chtít "obrat" o tato Vaše procenta z tržby? Takže nebudete mít peníze z odvedené práce, abyste mohla třeba SVÉMU dítěti něco koupit?

P.S.: čím více nad Vaším problémem přemýšlím, tím více Vám přeji, abyste zpět ty peníze nedostala, bude to pro Vás poučení, snad i pro Vašeho syna, protože ti obchodníci opravdu za nic nemohou...

rozeta*
hodnocení

jsou jenom obchodníci :)

doplněno 27.05.13 02:41:

vyřešeno :D

výtka
Upozornění od sys hejkal 27. 05. 2013 04:39:05
Bylo by vhodné, pro informaci těch v tomto dotazu zainteresovaných i pro ty náhodné, napsat, jakým způsobem to bylo vyřešeno!
Vaše zkušenosti mohou pomocí i dalším.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]