Nejste přihlášen/a.
Pánové elektrikáři, narazil jsem na rozpor v možnostech připojení el. bojleru. V podstatě jsou 4 možnosti:
1. pevný kabel přímo z rozvodnice bez přerušení až na svorky bojleru
2. pevný kabel do krabice poblíž bojleru, odtud na svorky pevně připojený pohyblivý přívod (licna)
3. pevný kabel do vypínače poblíž bojleru, odtud na svorky pevně připojený pohyblivý přívod
4. pevný kabel do zásuvky poblíž bojleru, odtud přes zástrčku pohyblivý přívod na svorky
Potíž je v tom, že každý (i revizák) tvrdí něco jiného. Co je správně a ve které normě to najdu?
3. zpusob je nejpouživanější používa se sporakový vypinač s doutnavkou který zaroveň slouží jako kontrolka zaplého levného proudu spína li se pomocí dvou sazeb. Tímto zapojením se setkáte v naprosté většině případu a není duvod aby s tím měl jakýkoliv revizní technik problém. Pokud se zapojení provede zprávně.
Já osobně bych použil 3. , ale Tatramat má všude zástrčky, takže 4. I vytažení ze zásuvky se považuje za bezpečné vypnutí.
Jinak : ČSN 33 2180:1980 Elektrotechnické předpisy ČSN. Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů
Tak podle téhle normy jsem před pár lety připojil bojler podle bodu 4 a revizák PRE mě to přinutil předělat podle bodu 2!
doplněno 24.05.13 12:52:Při hledání jsem mimochodem narazil na tenhle text:
ČSN 33 2180 - Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů / 1980
Pokračování vysoce užitečného přehledu, kde ovšem autor již v úvodu prvního dílu předeslal, že se jedná o téma velice ožehavé, při jehož výkladu se názory uznávaných odborníků často liší.
... a teď babo raď!
Dobrý den, setkal jsem se s dvojím zapojením, které dělal elektrikář a prošlo revizí. Jedno je přes hlavní jistič, jistič pro bojler, pevný kabel ve zdi a až na svorky bojleru (který má na těle svůj vypínač). Druhé je přes hlavní jistič, jistič pro bojler, pevný kabel ve zdi na vypínač s doutnavkou, pevný kabel ve zdi až na svorky bojleru (který nemá na těle svůj vypínač). Z toho soudím, že je více správných zapojení. Ovšem, normy mají tu zrádnou vlastnost, že někdo má pořád snahu je měnit. Zdravím!
doplněno 24.05.13 13:10:magdon - baba nejsem, ale asi bych poradil zeptat se před zapojením přímo toho revizáka, který tu zprávu potom bude vystavovat a ať si řekne, jak to chce udělat, aby to pak pozitivně zhodnotil.
doplněno 24.05.13 13:17:Možná záleží i na tom, zda ten bojler má na těle vlastní vypínač či ne. Podle toho je zřejmě vypínač s doutnavkou použit nebo ne. Ale, jistý si tímto výkladem nejsem.
A je to . Zeptal jsem se revizáka, který mi bude dělat revizi (netuším, proč mě to nenapadlo hned) a dozvěděl jsem se, že v podstatě všechny možnosti lze použít. V současné době bojler již nemusí být odpojitelný, takže ho lze připojit i podle bodu 1.
(ale jak jsem už psal, co revizák, to jiný názor )
Hope, to je právě můj případ. Bojler je nad vanou, hned vedle vany je umyvadlo, pak už boční zeď. Lámal jsem si právě hlavu s tím, kam bych tu zásuvku asi tak mohl umístit.
Jn doplním, třeba pro jiné tazatele, bojler může být i v zóně 1, tedy "skoro ve vaně", ovšem v tomto případě musí mít výrobcem NAPSANOU v "návodu" tuto možnost a za druhé v tomto případě musí být připojen na elektro "pevně", tedy nikoli přes zásuvku a zástrčku...
... podobně jako třeba kotel nebo karma s elektrickým zapalováním ze sítě...
Já jako RT osobně nevidím nic špatného ani na jedné z uvedených možností a všechny bych posvětil, za předpokladu, že budou provedené "normálně", tzn, že budeme ctít ostatní návazné předpisy, tedy hlavně ČSN 33 2000-4-41 v posledním vydání.
Ovšem na faktu, že co revizák, to názor nikdo z nás nic nezmění. Některé normy se opravdu dají vykládat mnohotvárně, někdy je to bohužel způsobeno i naším květnatým jazykem.
V drtivé míře přejímáme sice normy od němců, ovšem němčina svou přesností a konkrétností nedovoluje moc rozporů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.