Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s manželem řešíme nákup zrcadlovky. Stará nám odchází, tam je tuším objektiv 18-45. Manžel pro širší využité preferuje nákup sady s 18-105. Já jsem šla okolo obchodu s elektrem a viděla jsem, že ten 18-105 je moc veliký oprotí tomu našemu. Tak jsem to doma nadhodila a byla jsem přesvědčována , že je tento lepší. Mám obavy, aby pak na mě nebyl zbytečně veliký a nebo těžký. Koukala jsem po internetu a nenašla jsem, že jestli bude pro nás takovýto objektiv využitelný pro svoje možnosti (větší zoom, na dálky a tak dále), všude uvádějí jen specifikace. Manžel se v tom asi vyzná, fotí dlouho, ale já nemám žádné argumenty - krom toho, kdo to bude na dovolený s sebou tahat. Mám preferovat raději jen 18-55? Děkuji PV
Pokud hovoříte o 18-105, pak odhaduji že mluvíte o Nikon/Nikkor objektivu..
18-105 je určitě lepší a univerzálnější než 18-55 (který se navíc dělá ve dvou variantách..s a bez VR).
Manžel má pravdu...
Mimo to, objektiv 18-105 je pochopitelně větší než 18-55, ale moc těžký není...a u DSLR by Vám mělo jít hlavně o kvalitu obrazu..ne o váhu objektivu.
Ano, určitě pro Vás bude 18-105 využitelný...delší rozsah bych pak již nedoporučoval.Spíše další sklo pokud bude potřeba.
Možná jsem však koukala v obchodě blbě na značení. Ten 105 měl tak 12cm délku a co měli 55 tak byl poloviční. To odpovídá?
Ten menší ti přiblíží cca 3x, ten větší cca 6x a o tom to je. Vzdálenější objekt zájmu si s ním přiblížíš a nemusíš fotit velké širé rodné lány okolo.
Takto se nedá přece ptát...
Ohniskem 105mm na APS-C formátu (ekv.157mm kinofilmu) což je "střední teleobjektiv) se dá fotit vše od sportu, přes kytičky...architekturu v detailu...atd.
Každý má ale jiná oblíbená ohniska a "své" náměty..
18-105 je opravdu lepší volba (než 18-55)...za velmi slušné peníze...v setu s DLSR Nikon je v podstatě za 2500-3000Kč..za to lepší sklo samostatně neseženete..
doplněno 20.05.13 09:24:P.S.: ano, velikosto odpovídá...18-55 je proti 18-105 opravdu cca poloviční (co do délky, samozřejmě ne co do průměru).
Je to dobrý objektiv, velikosti se nebojte. Naopak se foťák drží lépe. "Delší" ohnisko prostě pomůže k většímu zvětšení foceného objektu nebo jeho "přiblížení" třeba pokud je to co fotíte daleko.
Ve slušném obchodě vám dovolí si objektiv na vlastním foťáku vyzkoušet. Tak se tam zkuste domluvit a uvidíte, je to lepší než to dlouze popisovat.
Dobrý den,
mám zrcadlovku Canon.Mám objektivy 2 - zmiňovaný 18-55 a 55-250 Ten 18-55 je ideální pro "takové to domácí focení" v interiéru. Naopak 55-250 je ideální pro focení venku - já používám na focení portrétů díky krásně rozmazanému pozadí.Já osobně bych 18-55 vyměnila za 105 hned.Věřte manželovi Hodně zdaru a krásné snímky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.