Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může mi někdo lajcky vysvětlit pojmy :
1. ISO
2. Hodnota expozice
3. HDR
4. Vyvážení bílé
u digitální fotgrafie? Jde mi o opravdu jednoduché vysvětlení, abych alespoň pochopila o co jde
Nepište prosím odkazy na webové stránky to už jsem zkoušela,ale mám z toho zmatek.
Jde mi o to, abych zvládla dobré rodinné fotografie, ale ne vždy asi postačí automatické nastavení.
Děkuji
4x
1. ISO - citlivost, čím vyšší číslo nastavíš, tím méně stačí světla pro správnou expozici (tím tmavší scénu lze korektně vyfotit), ale příliš vysoká expozice zvyšuje šum a zrnitost
2. hodnoty expozice - kombinace clony a času, hodnota clony zároveň ovlivňuje hloubku ostrosti (čím vyšší, tím vyšší), ´rychlé´ děje zase ale nejde fotit dlouhým časem
3. HDR - tato ´technika´ vznikla proto, že digitály mají (vůči filmu) malou schopnost zachytit velký dynamický rozsah (rozsah osvětlení objektu), vytvářejí se skládáním několika snímků téhož - ze stativu, snímaným s rozdílnou expozicí)
4. vyvážení bílé - za "bílé" světlo považujeme světlo denní, pokud je scéna osvětlena světlem s rozdílným složením spektra, mění se odstíny barev na fotce (typickým příkladem je scéna osvětlená žárovkou či zářivkou, ale i třeba fotky snímané za východu či západu slunce nebo třeba pod bouřkovými mraky)
Nejlíp všechno pochopíš, když budeš experimentovat (experimentování s digitálem je levné) a zapisovat si podmínky, za nichž jsi fotila. Výbornou pomůckou jsou EXIF data (foťák je automaticky ukládá spolu s obrazovými daty snímku) a pokud foťák má, i histogram.
Všechno jsem napsal velmi zjednodušeně - tak mne, fotografové, nekamenujte. ![]()
0x
ISO bych nazval takovým umělým zesvětlením fotky. Když má objektiv špatnou světelnost a fotí se za šera, tak aby nemusela být doba expozice moc dlouhá pro pořízení dostatečně světlého snímku, zvýší se hodnota ISO. Ta s sebou ale taky přináší šum na fotografiích.
Vyvážení bílé je "vyfocení" bílého předmětu v aktuálním prostředí a světle. Protože pokud byste nevyvážila bílou v místnosti osvícenou žárovkou, bylo by všechno nažloutlé. Proto (při manuálním nastavení) nastavíte bílou v tomto žárovkovém osvětlení např. z bílé zdi nebo papíru, aby se foťák "zkalibroval" a to co má být bílé bylo bílé, a ne nažloutlé ![]()
0x
Vy potřebujete hlavně POCHOPIT základy..a pak je aplikovat při fotografování automaticky a bez přemýšlení.
Sice nechcete slyšet, že by Vám pomohla četba nějaké knihy..ale je to tak.
Děkuji vám za odpovědi.
Ano potřebuji to pochopit, nevadí mi číst nějakou knihu, zatím čtu co najdu na internetu,ale mám z toho v hlavě zmatek.
Alespoň už tuším o co jde, ale potřebuje to asi víc času...
Všechny odpovědi jsou zde pravdivé. Jen bych doplnil-při tom studování literatury nestačí jenom číst ale i PRAKTICKY ZKOUŠET.
Tak samozřejmě kvůli tomu čtu,abych zároveň mohla prakticky zkoušet,tak se to alespoň do té hlavy nejlíp dostane. Tak snad to nějak zvládnu,nejde mi o žádné dokonalé fotografie,ale alespoń o slušné...
Čirou náhodou jsem nyní ´narazil´ na tento postarší článek - ale principy focení jsou stále tytéž*), kukni - photoextract.com/... , řeší zrovna problematiku tvého dotazu...
*) pokud budeš shánět nějakou literaturu (na webu, mimojiné, doporučuju třeba digineff.cz/... , rubrika Fotografujeme, posléze Editujeme - jen je ten web hodně rozsáhlý a musíš se k potřebné části ´prokousat´), klidně si kup i knihu antikvární - principy kompozice a expozice se u analogů a digitálů - v zásadě, neliší ![]()
A - při začátcích focení se nejprve soustřeď na správné zaostření (s neostrou fotkou v počítači nic neuděláš), pak na dobrou expozici (mírné pod- či přeexponování v počítači upravíš), pak vyvážení bílé (barevné korekce se v PC dělají poměrně dobře). A mezitím si hlídej kompozici - třeba velmi častou chybou ´začátečníků´ je, pokud jde o "rodinnou"fotografii, nafocení malé postavy na příliš velkém a nic neříkajícím pozadí (lépe je fotit z menší vzdálenosti nebo delším ohniskem), ´metr´ nebe nad hlavou, ale uříznuté nohy, focení jednotlivé postavy ´na šířku´ (postava je malá, ale vedle ní jsou zbytečné ´lány´), centrální kompozice (obvykle je ´koukatelnější´ hlavní objekt ve třetinách snímku - Zlatý řez)...
Je toho moc... ![]()
Hlavně ať se daří...
Na správné zaostření není vůbec třeba se soustřeďovat jak píše mowla, jednak mají objektivy nějakou hloubku ostrosti a zaostřovací automatika dnešních fotoaparátů je dostatečně spolehlivá a zaostřovat manuálně nemá vůbec cenu. Rozmazané fotografie jsou ze 150%
pohybovým rozmazáním - zvolením nepřiměřeně dlouhého expozičního času. Expoziční čas musí být zvolen podle ohniska objektivu ve vztahu k pevnosti rukou a taky podle rychlosti pohybu objektu.
Máš pravdu - na ´máznutí´ způsobené zmáčknutím spouště (nebo chvěním rukou - dlouhým časem) jsem neupozornil - stejně, jako na spoustu dalších zádrhelů...
Ale divil by ses, jak často (i když digitály mají fyzicky krátké a ne ´moc světelné´ objektivy) dostávám do ´ruky´ fotky, kdy je zaostřeno třeba na hrnek na stole a ne na tvář člověka za ním - a v počítači prostě nepřeostříš.
Proto jsem taky psal - zkoušet a zkoušet... ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.