Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám ze staršího autorádia zesilovač s TA8215H a k němu připojené 2x 8W 8Ω reproduktory Tesla.
Vše hraje v pořádku, ovšem dělá zajímavou věc, a to, že když je delší dobu vypnutý, tak po zapnutí, v klidu, ale s připojenou zátěží bere při napájení 12V proud 800 mA. Postupně tento proud klesá a asi po hodině provozu už bere v klidu jen 150 mA. Zajímalo by mě, čím by to mohlo být způsobeno, jestli to bude chyba přímo v integrovaném obvodu, nebo to může mít na svědomí nějaká okolní součátka, která by měla velkou teplotní závislost, ikdyž to se mi nezdá, protože při těch 800 mA se zahřeje chladič za pár minut na nějakých cca 40°C, ale postupně zase ochlazuje s klesajícím proudem.
Vše mám řádně ukostřeno, datasheet ZDE
díky za případné rady.
V IO je zabudovaná tepelná pojistka,ta by mohla měnit svůj odpor a tím i ztrátový proud.
JABRAKA
díky, ale on se sice IO zahřeje, proud klesá, ale po klesnutí na těch 150mA je zase chladič studený a proud se už nemění.
Tedy studený - 800 mA, zahřívá se, proud klesá, při cca 300 mA už zase začíná chladič pomalu chladnout, proud stále klesá, při 150 mA je chladič studený a proud se už nemění.
Jestli to náhodou po zapnutí díky něčemu nekmitá na nějakém vysokém kmitočtu, juknout na to osciloskopem, ale to by se projevilo ve výsledném zvuku.
doplněno 16.05.13 18:12:Když tam teče ten velký proud tak zkus připojit a odpojit repráky, jestli budou lupat tak je ten zesilovač stejnosměrně vybuzený.
SS voltmetrem jsem změřil SS složku na výstupu toho špatného kanálu 2,3V, postupně klesá (stejně jako klesá odběr proudu).
Součástky se zdají pro proměření OK, takže problém bude pravděodobně v samotném integrovaném obvodu (na svorkách toho kanálu je vůči zemi na jedné 6V a na druhé 3,7V). Ukostření a zapojení jsem kontroloval, takže mi asi nezbyde než to ignorovat (což se asi nebude líbit reproduktoru, do kterého hodinu po zapnutí poteče SS proud) nebo vyměnit integrovaný obvod.
doplněno 16.05.13 20:22:na výstupu kondenzátory jsou, přes rezistory vůči zemi (viz schéma).
Každopádně po uzemnění vstupů se sice výstupní stejnosměrné napětí snížilo, ale pořád tam cca 1V je, takže z toho usuzuji, že je opravdu vadný IO.
Díky za rady
doplněno 16.05.13 20:23:schema
Na výstupu sice kondenzátory jsou, ale nejsou to výstupní jako bývají u "nemůstkových" zesilovačů k odfitrování stejnosměrné složky, je to společně s odporem tkzv. boucherotův člen, který najdeš téměř v každém zesilovači - zabraňuje rozkmitání zesilovače. Kondíky bývají kapacitou malé, keramické a v tom nebývá problém.
doplněno 16.05.13 21:14:Teď mne napadá, uzemnil si pro jistotu oba vstupy toho kanálu? I ten co je zemněný přes kondík? V tom autorádiu může být trochu složitější zapojení než v doporučení od výrobce a stačí aby ty vstupy proti sobě něco málo měly a na výstupu se hned něco stejnosměrného objeví. Nějak se mi nechce věřit, že by se ten IO takhle choval. Prostě mi vrtá hlavou že by se ohřál následně schladnul a pak to bylo dobrý...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.