Nejste přihlášen/a.
Vím, že tahle otázka tu padla už mockrát a nikdy by mě nenapadlo, že se budu na něco podobného ptát i já. Odchází mi kompakt "FinePix E550". Nic extra i když na svou dobu patřil mezi lepší průměr. Má ale řadu vlastností, které od takového foťáku vyžaduju a které u jiných nenacházím. Máte někdo trochu přehled?
Požaduju :
okamžitou reakci na stisknutí spouště, napájení výměnnými tužkovými akumulátory, průhledový hledáček (mimo displeje), vypínatelnou automatiku (ruční ostření, preferenci clony _ času), optický ZOOM minimálně 5x, ručně zapínatelný blesk, vypínatelnost různých pípání, zvuků závěrky a podobných hovadin, jednoduché ovládání, aby se vešel do kapsy a trochu něco vydržel.
Uvítám :
stabilizátor otřesů, možnost uložit fotku i v lepším formát než .JPG (nemusí být zrovna .RAW)
Nepotřebuju :
závratné množství megapixel (stačí cca3 - 4 Mpx), digitální ZOOM, žádné fígle, triky a zvláštní režimy, záznam videosekvencí, záznam zvuku, předpovědi počasí na rok dopředu a podobné pitomosti. Nemusí mi ani barevně ladit s teplákama .
Průhledový hledáček v denšní době docela těžko, málo MPX taky těžko (to že hodně MPX je na škodu je obecně šířená pověra) hodně pixlový foťák přepnutý na méně pixlů dává mnohem lepší výsledky a to z mnoha důvodů. Lepší formát než JPG a nemusí být zrovna RAW? - proč? Preference clony a času nebo manuál je u kompaktu taky celkem zbytečnost protože se s tím moc nadá nic ovlivnit...
doplněno 10.05.13 19:52:A tužkové články jsou taky přežitek...
Tužkové články rozhodně přežitek nejsou. Třeba když jdu někam, kde plánuji mít foťák zapnutý delší dobu, tak si prostě vezmu jeden nebo dva páry navíc a mám vystaráno, v případš potřeby prostě vyndám ti vybité a vložím nabité. Jak bys tohle udělal s interním akumulátorem? Navíc tužkovky často mají v poměru k zabudovaným Li-xx i vyšší kapacitu.
doplněno 10.05.13 21:02:Já koupil za 700 Kč Lumix DMC-LZ2 + v záloze mám ještě LZ3 (LZ1 se mi rozbil) a jsem plně spokojen. 6× optický zoom, optický stabilizátor ("Mega OIS"), 5 MPx, na jedno nabití klidně přes 200-300 fotek, reaguje vcelku rychle... Na ukázku přidávám nějaké fotky (nejsou všechny z Lumixu, některé jsou z mobilu nebo jiného kompaktu, je to vidět v popisu; kvůli původnímu účelu jsou zmenšeny na 4 MPx): skydrive.live.com/...
Mimochodem, neví někdo, co je zač ta houba na druhé fotce?
praivo:
foťák s interním akumulátorem (tedy napevno zabudovaným) jsem ještě neměl a to jsem měl digifoťáků už dost velkou řádku .
Li-Ion je Li-Ion, ještě mne nikdy nevypekl, bezproblémů se dá kdykoliv "došťouchnout" a fotoaparát s ním je vždy menší a lehčí. Nemám rád v případě kompaktu v kapse těžkou neforemnou hroudu :D. Když už se mi chce s něčím tahat tak už vezmu zrcadlovku, ale tahat se s kompaktem je masochysmus.
magdon:
RAW u kompaktů je spíš chyták na zákazníky než užitečná věc a totéž si myslím u manuálního režimu (nebo priority A,S). Malé kompaktí objektivy mají málo clon a vyšší hodnoty jsou mnohdy řešeny šedým filtrem takže k čemu je dobré mít možnost do toho zasáhnout?
Ten argument s těmi AA články je mi známý, ale po mých zkušenostech s foťáky je docela lichý. Měl jsem foťák i na tužkovky a spíš byl s nimi problém i když dnes s eneloopkami a podobnými články samovybíjení nehrozí, ale kolikrát mne dřív AA články spíš vypekly než Li-Ion.
doplněno 10.05.13 21:10:magdon:
proč trváš na vypínatelné automatice? Znovu opakuju, že mnuál u kompaktu je celkem zbytečná záležitost.
doplněno 10.05.13 21:13:praivo:
nic mi vysvětlovat nemusíš, taky fotím dlouho v terénu a měl jsem foťáky i na AA i na Li-Ion. Na tužkovky už nic takového nechci, prost ě Li-Ion je lepší i když výjde poněkud dráž si koupit záložní kus
Ano. Li-Ion je Li-Ion, ale co když nemáš po ruce nabíječku nebo zásuvku? To je to, co se ti já a magdon snažíme vysvětlit.
doplněno 10.05.13 21:18:A kolik stojí dva náhradní akumulátory? 4 tužkovky stojí v Lidlu 89 Kč...
Zkoušel jsem s nimi fotit a už jsem psal, že není problém vyfotit 250+ fotek na jeden pár, přičemž obvykle nosím páry dva nebo i více.
Já netrvám na málo Mpx, ale ale ty 4 mi úplně stačí. Když bude víc, nevadí, ale nepotřebuju je. Formát RAW teď mám a přiznám se, že jsem ho mimo pár zkušebních fotek po nákupu foťáku (cca 5 let) ještě nepoužil.
doplněno 10.05.13 20:55:Ty baterie mají svůj důvod. Když fotím nějakou (třeba i vícedenní) akci, nemám vždycky možnost dobíjení vestavěného akumulátoru. Takhle sáhnu do kapsy a baterky jednoduše během pár vteřin vyměním. A když dojde zásoba nabitých akumulátorů, mám ještě možnost koupit někde v Kauflandu alkalické články (sice nejsou ideální, ale v nouzi dobré).
Vaše požadavky může částečně splnit tento Canon (bez stabilizace) megapixel.cz/... Chcete-li si připlatit, pak tento špičkový kompakt se stabilizací, pětinásobným zoomem, RAW atd. megapixel.cz/... Oba přístroje mají průhledový hledáček.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.