Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mam doma zapalovač podle mě se mu říká žhavící je zapalován normálně el. výbojem ale u vyústění spalovací komory je jakýsi zvlněný drátek a ten se mi přetrhnul a něchce to zapalovat k čemu tam ten drátek je a lze to opravit?
jestli je v tom zapalovači baterie, tak je to opravdu žhavící zapalovač a ten funguje tak, že do toho zvlněného drátku se přivede napětí z baterie, ten se rozžhaví, protože je to odporový drátek, a zapálí plyn. Myslím si, že spojit ten přerušený drátek asi půjde těžko. Pokud v zapalovači není baterie, tak není žhavící, ale ten malý drátek je elektroda, z které přeskakuje jiskra na kovový kryt, který tvoří druhou elektrodu a závada bude jinde.
Kecy, ten dtátek s kapkou u prostřed slouží ke zbarevní plamene- nemá vliv na funkčnost.
Nedoplnoval jste náhodou plyn? ... zkuste jej ubrat na regulatoru.
Když škrknete, jiskra musí přiskočit do středu trysky ( pohled z hora) jestli jiskru neuvidíte.. chyby je tam.. rozebrat a pohrat si s umístěním drátku..
Ale to nemusí být kecy, zajíxi, jen pro své mládí neznáte jak vypadaly žhavící zapalovače. Ty se používali za socíku k zapalování plynu, opravdu to mělo jeden velký monočlánek (buřt) z jeho pouzdra vystupoval pružinovitý krk dlouhý cca 12cm a na jeho konci bylo našroubováno žhavící tělísko, to se po stisku spínače rozžhavilo a pak se s ním zapaloval plyn.
BTW - když si prohlédnete své auto tak s velkou pravděpodobností najdete podobný systém - spirálka žhavená proudem, kterou si potom lze zapálit cígo. Pokud tedy nemáte auto Škoda. Koncern totiž dotáhl šetřivost do toho stádia, že v Octávce za 280 tKč máte místo tohoto zapalovače jen plastový špunt. Ony ty spirálky budou asi ukrutně drahé . Přiznám se, že když jsem to objevil, ač nekuřák, řehtal jsem se jak praštěný - tohle prostě za střízliva vymyslet nejde.
promon:
to nebylo za socíku :D , já měl takový zapalovač dovezený ze Singapůru, ale pokud vím tak to byly zapalovače na sporák, kapesní plynové nikdy žhavené zapalování nemívaly ani pokud byly na baterku, ty měli induktor a házely taky jiskru.
Taky jsem měl zapalovač na sporák co měl jen spirálku a nic jiného a ta se rozžhavovala sama proudícím plynem a následně jej zapálila - nějaký katalyzátor
Kdepak, pamatuji si to přesně - to nebyl kapesní zapalovač, stálo nám to u sporáku, bylo to dost velké, bylo to na jeden velký monočlánek, ta žhavící hlavice měla stejný závit jako žárovka do svítilny a po stisknutí postranního tlačítka se ta spirálka v hlavici krásně rozžhavila
promon:
prosím čti pořádně
a co jsem asi psal? Že žhavící zapalovač nebyl nikdy kapesní, ale ke sporáku
Podle mě máš doma běžný turbo zapalovač. Drátek - spirála tam sice je, ale plamen se zapálí jiskrou a od něj se rozžhaví spirála. Je tam jenom použita jiná tryska - "ostřejší" - oproti normálním zapalovačům. Plamen má za úkol jenom nažhavit spirálu.
doplněno 10.05.13 22:44:Turbo zapalovač je do větru. Nemá plamen nad tělo zapalovače nebo jen minimální.
praivo:
jsou dva druhy turbozapalovačů jeden má hořák (obyčejný ozubený mosazný pastorek a na něm je nalisován mosazný kroužek) nebo tam tohle není a je tam spirálka z drátu, nebo taky existují takové co mají i hořák i spirálku. Spirálka bývá někdy z různých kovů, které barví plamen (např. zeleně, červeně...atd.)
asi by bylo nejlepší, kdyby jirka55 podrobněji popsal zapalovač, na který se ptal, protože každý z diskutujících má trochu pravdu,ale bavíme se každý o něčem jiném. bmbx např. píše, že kapesní zapalovač nikdy nebyl žhavící, bohužel nemá pravdu, protože jsem kdysi měl zapalovač, který se plnil plynem a obsahoval ještě knflíkovou baterii, kterou se žhavil malinký drátek před plynovou tryskou a tím se zapaloval, když se mi ten drátek přepálil, tak zapalovač letěl do koše. Dříve ještě existovaly zapalovače, jak psal promon, ty se ale neplnily plynem, ale rozžhavený drátek rovnou zapaloval plyn sporáku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.