Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dnes odpoledne, když jsem natačel video pro mojí babičku, jak to vypadá v naší obci mně při chvilce nepozornosti fotoaparát spadl do potoka. Ve vodě byl cca 3 sekundy, než jsem ho vytáhnul. Z fotoaparátu jsem okamžitě vyndal baterii a paměťovou kartu a s fotoaparátem jsem asi půl hodiny klepal aby z něj vykapalo co nejvíc vody. Když jsem přišel domů, tak jsem okamžitě zapnul notebook a díval jsem se na různé rady a u toho jsem na fotoaparát foukal fénem (doufám že jsem ho tím úplně neodepsal). A na internetu jsem našel video, ale s mobilem, že když se osuší a dá do sklenice s rýží, která se zavře a nechá se tam cca 2 dny, že by rýže měla zachytit všechnu vlhkost (nebo tak něco). Tak to právě zkouším a chci se zeptat jestli neexistuje nějaký lepší a učínější způsob a jesli to s tou rýží není blbost. Fotoaparát jsem ještě radši nezkoušel zapnout, abych něco nezkratoval. Prosím neraďte mi ať fotoaparát rozdělám, na to hold nemám, jelikož si netroufnu rozdělat něco tak složitého. Je to fotoaparát "Fujifilm FinePix S2950 Ultra Zoom Review". Předem děkuji za radu...
Udělal jste vše pro úspěšnou záchranu aparátu, vyndání baterky je základ, a ta rýže je taková "babská rada", která ale opravdu funguje! Pokud voda v potoce nebyla moc špinavá, nebude snad problém ani s mechanikou objektivu. Nechte foťák v rejži do zítřka, možná pak nechat chvíli jště dosušit, věřím, že bude v pohodě žít a fungovat dál!
Největší riziko bych v tomhle případě viděl, že by se voda dostala do optiky. Pak by asi byly fotky šmouhaté, rozmazané, nebo s fleky. S tím už se doma bez vybavení prakticky nic dělat nedá.
doplněno 03.05.13 08:16:Můj foťák také kdysi stál 5 tisíc. Teď je to šunka, které se do optiky záhadně dostal prach.
doplněno 03.05.13 23:55: Tak v tom musím mít asi kus cihly. Určitě je to někde v optice než na čipu, protože při změně optického zoomu se ten flek mění, což by u nečistoty na čipu nedělalo.
Proč záhadně? Zoom funguje jako pumpička a nějaký prach dřív nebo později nasaje. Nedavno jsem koupil supermalý supervychytaný kompaktíček a po pár dnech v obraze čmouha jako blázen. Záruka - nezáruka, rozebral jsem jej a vyčistil - taky stál 5000Kč :D
doplněno 03.05.13 08:52:V optice nějaký prach nevadí a neprojeví se, existují dokonce normy které připouštějí i vzduchové bubliny ve skle čoček, viditelná je jen nečistota na čipu a to ještě jen za určitých podmínek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.