Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvětrávač v šachtě na WC v panelovém domě

Od: jarmi* odpovědí: 6 změna:

Mám prosím dotaz, nevím, kam ho zařadit, již 4. den vkuse nám jede v panelovém domě na WC větrák, nebo jak to nazvat, členové výboru mají různé názory: jakože je někde asi špatné relé (pokud to dobře nazvývám), někteří, že to bere minimum elektřiny, a někteří, že tam někdo vložil sirku, ale de facto to nikdo neřeší.Zajímalo by mě, zda to má vliv na odběr elektřiny, kterou zaplatí celý dům, nebo je to jen minimální částka (podle toho jak na to dlabou počítám, že to může hučet celý rok), prostě zda to nevadí. Co kdyby to takhle jelo ve všech bytech a ve všech stupačkách?Možná se zbytečně starám. Chlapi to prostě neřeší větřák sem větřák tam. Akorát, že to nehučí celý den v bytě ale bohužel ne na jejich straně.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Bydlel jsem v 8 patře pan eláku,kde byl podobný systém větrání.Když někdo zapnul větrák ve 3 hodiny ráno,měl jsem po spaní.A to nebyl rozbitý,jen v noci neměl někdo rozum.Našel jsem příslušný jistič,poblíž větráku.Obvykle bývá ve skříni s jističi o patro níže.Ten jse,m v 10 hodin večer vypnul.Nahodil ho někdo až během dopoledne.To už mi nevadilo.Myslím,když nefunguje vypínání větráku,chyba může být i v zablokovaném tlačítku spínače v některém bytě.Pak je možné systém vypnout páčkou jističe motoru.

JABRAKA

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to je nějaký velký centrální větrák pro více bytů? Spotřeba elektřiny tam bude a pokud to má silnější motor, tak i dost značná (tedy, pokud to poběží stále). Někde to musí mít vypínač nebo jistič, tak ho najít a vypnout (vytáhnout tu sirku=?). Nebo zavolat elektrikáře, když to nikdo v domě nezvládne.

Nebo to ostatní chtějí mít zapnuté a vadí to jen Vám? Zdravím!

doplněno 27.04.13 11:15:

Spekulace - porouchal se spínač, který to má občas zapnout a zase vypnout. Bylo rozhodnutí, zda to nechat stále vypnuté nebo vložením sirky zajistit zapnutí stálé. Krom toho, že si to bere elektřinu, by to také mohlo po přehřátí motoru "blafnout". Apelujte na předsedu SVJ, aby zajistil opravu, a také ho můžete upozornit, že jinak vznesete dotaz na hasiče, kde uvedete i jeho jméno. Informace tohoto druhu by mohla výrazně přispět k jeho rozhodnutí tu opravu zajistit.

hodnocení

0x

Zdravím, tyto motory na odsavání maji spotřebu asi 700kw což se uirčitě projevý na společném vyučtování.(společné prostory)

Každá šachta má samostatný motor.

doplněno 27.04.13 10:25:

oprava-700w!

700W je podle mě moc, vždyť jen u blbého 6patrového paneláku je na střeše tah jako bejk. Podle mě to je do 200W.

podlě mě se stejně po několika dnech provozu v kuse utaví nebo zadře.

buss
hodnocení

0x

SVJ má nasmlouvaného elektrikáře, tak ať ho výboři zavolají. Pokud je to centrál, tak to uhradíte všeci (elměr pro společnou elektřinu). Názory větrák nezastaví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]