Nejste přihlášen/a.
Zdravím chci se vás zeptat. Jelikož u babči mám volné pole působnosti tak bych si tam chtěl udělat pár úprav v elektroinstalaci.
Chci si tam rozdělit PEN na PE a N přes proudový chráníč vyměnít ty krásný porcelánový pojistky za klasické jističe.
A je tam otázka. Jelikož jsou po baráku již roztahané 3žílové rozvody ale jsou kompletně v hliníku. Chci se zeptat jak mohu spojit hliník a měď můžu na to použít wago svorky? a nebo takové ty mačkací svorky (spojky). A jak je to u těch jističů mohu připojit hliník přímo do jističe? děkuji
A teť de to to věc kuli tomu zaplombování. Je to tam tak že sou tam asi tři elektroměrové desky. Na té první je elektroměr s HDO na té druhé je nějaký divný stikač který nebzučí ani na něm nejde nic naměřit. a na třetí sou ty staré bakelitové jističe a ty krásné porcelánové.
Chci se zeptat jestli když nechám bejt napokoji tu první desku s elektroměrem a HDO tak pak už je to každému jedno ne? To už jsou pak moje věci. Děkuji
Zdravím. Pokusím se odpovědět postupně. Čistá elektrotechnická měď se nesmí dotýkat s hliníkem. Ono by se ani tak moc nestalo, ale v případě vlhkosti by začal spoj oxidovat. Pokud máte 3 vodičový rozvod (fáze, nula, zem), určitě je vhodné rozdělit přes proudový chránič. Porcelánové pojistky je také určitě vhodné vyměnit za jističe. Slitiny mědi, v tomto případě mosaz nebo bronz (u pružné mědi) se spojení s hliníkem dá tolerovat (oxidace je minimální). To samé platí u mědi s upraveným povrchem (nanesená vrstvička inertního kovu). Ve WAGO svorkách se může spojovat měď s hliníkem. Povrch měděné slitiny na pružinkách je k tomu upravený. Měla by tam být i tenká vrstva vazeliny k setření eloxové nevodivé vrsvy na hliníku a k zafixování vodivého spojení. Jinak se dá objednat ampulka s touto vazelínou, ale ze zkušenosti vím, že to v normálním prostředí není potřeba. Stejně tak se může spojovat měď s hliníkem v "čokoládách" a ostatních spojkách, které mají upravený povrch (ne čistá měď). Na svorky jisťičů se také mohou připojit hliníkové vodiče. Ohledně těch desek. Záleží na tom, co je zaplombované. Co je zaplombované, na to nešahat bez uvědomění Energetického závodu. Jsou za to vysoké pokuty. Zaplombovaná bývá většinou elektroměrová deska, elektroměr, hlavní jistič, HDO, jistič HDO (hromadné dálkové ovládání) a pod. Ale někdy není zaplombováno nic. Hlavně u starých baráků. Ten stykač bude stykač HDO. Ten spíná jen v době nízké sezby. Bacha na úraz. To co je za zaplombovanýma věcma je věc majitele. Ale bacha. Všechno by mělo mít revizní zprávy. Ono se to v praxi moc nekontroluje. Aspoň jsem to ještě nezažil. Správně by všechny zásahy do elektroinstalace měla dělat odborná firma, nebo aspoň člověk s platnou vyhláškou 50. Jak píšete, je to vaše věc, ale stejně si dodře rozmyslete co děláte a aspoň si nechte všechno překontrolovat a proměřit někým, kdo na to má oprávnění.
Moc děkuju, zaplombovaného není nic z těch elektroměrových desek pouze HDO elektroměr, schcálně až tam budu večer tak se na to kouknu jestli stykač něco dělá. Ale hlavně do něj vede pouze 1 fáze. Mám spoustu známích elektrykářů (dokonce i v rodiném kruhu) kteří mě znají a vý že nejsem uplnej patlal a amatér a že vím jak a co. Jinak děkuji, asi sem vložím fotku toho stykače protože se mi zdá divný, má tam vytrženej nějakej drát spínací a ani z jedný starny sem nic nenaměřil, a nepochopil sem nad tím je bakelitová jistič stykač a pojistka cívka což sem opravdu nepochopil. Ale naopak je velice zajímavé že veškeré 3F spotřebiče tam mají 3 pojistky každou zvlášt. Jinak děkuji. a kouknu na to moc ste mi pomohl.
Zdravím. Často dělám starší rozvody. Někdy je to dost šílený a nepochopitelný. Naší předkové často dost experimentovali a používali všechno možné a dostupné. Je potřeba dávat hodně pozor. Můj spolupracovník měl úraz elektrickým proudem, když seplo HDO a napětí se dostalo tam kde nemělo být. Naštěstí přežil. Tady opravdu velký pozor. HDO spíná u nočního proudu většinou na dvě hodiny přes den a na šest hodin v noci. Ale je to na uvážení energetického závodu. Teoreticky to může být kdykoliv. Ten stykač může být vadný nebo poškozený. Často se to stává. Na jeho cívce i na spínacím kontaktu by mělo být trvale napětí, protože HDO spíná přes nulu. Pokud to tak není, je někde chyba a nebo je problém v zapojení. Skontrolujte si jestli jsou pojistky funkční. Hodně štěstí. Vladimír.
Pokud mám možnost volit WAGO nebo klasickou svorkovnici čokoládu, použiji raději čokoládu, pohodlně a kdykoliv ji zase rozmontuji. Jsou-li černé bakeliťáky jističe v pořádku, rád si je ponechám. Nejsou totiž tak citlivé jako nové Moelery, které při sebemenším nárazovém přetížení vyletí. Je to politika rozvoďáků, ochotně Vám dají silnější hodiny, abyste více platil- o peníze jde až v první řadě!
Zdravím. Upřesním. WAGO jsou určitě spolehlivější a snadnější na montáž než "čokoládky". Vodič se jednoduše vytáhne vykroucením, ale u hliníku to může být problém, protože je měkčí a může se ukroutit. Ale hlavně u hliníku nemusím kontrolovat utažení, protože pružinky ve WAGO mají stále stejný přítlak. Černé bakelitová jističe byly jedny z nejlepších. Pokud je demontuju, nezahazuju je a nechám si je na opravy. Jedinou nevýhodu mají v tom, že se nepozná stav vybavení (páčka zůstane nahoře) a musí se natahovat přitažením dolů a pak nahoru. A taky jsou velké a těžko už se shánějí. Ta citlivost je diskutabilní. Pokud se vychodí spoušť, je to naopak. U rozvodného závodu se neplatí za hodiny, ale za hlavní jistič. Ten musí mít citlivost B. To někdy dělá problém u zařízení s těžkým rozběhem (třída C nebo D). Ale to je politika rozvodných závodů, jak říkáte. Hezký den. Vladimír.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.