Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ja napojit trofo do ovladače místo 4 baterií?

Od: roman1* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den. Syn má spoustu hraček na baterie a rozhodl jsem se mu na ty nejpoužívanější koupit trafo a místo tužkových baterií mu ovládání hraček napájet ze sítě. Ovládání je na 4 tužkové baterie (6V). Koupil jsem trafo, které je stabilizované a má 6V. Ale nedaří se mi ho napojit na ovladač místo bateríí tak, aby hračka fungovala. Když jsem ovládání rozebral, tak zpod bateríí jdou 3 vývody. Mínus, plus 3V a +6V. Zkoušel jsem jak na tyto vývody, tak místo baterie a nejede. Trafo dává 7V. Můžete mi někdo, prosím, poradit? Díky, Roman.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

1x

Jestli hračka opravdu má přívody 0, 3 a 6 V, tak potřebuje všechny tři naráz. Vám z trafa leze jen napětí 6 V ve dvou drátech a z tohoto jednoduše ty 3 dráty neuděláte. Krom toho trafo (transformátor) je zdroj střídavého proudu, který by hračce nedělal dobře. Možná pojem trafo používáte pro síťový napájecí adaptér, který už může mít výstup usměrněný. Ale když dává 7 V místo 6 V, tak zrovna moc stabilizovaný nebude.

Kdybyste měl dva adaptéry stejnosměrné stabilizované, které by dávaly každý 3 V, tak jejich zapojení "do série" (mínus 1. zdroje by byl 0, plus 1. zdroje spojený s mínusem 2. zdroje by byl 3V, plus 2. zdroje by byl 6 V; zdroje by se navzájem dotýkaly jen dvěma dráty, ne všemi čtyřmi!) už by potřebné 3 úrovně dalo.

roman1*
hodnocení

Má 3. Toho jsem si všiml, až jsem koupil ty adaptéry. Konkrétně toto : napájecí adaptér 220V/6V= s ochranou proti zkratu. V napáječi je transformátor se střídavým napětím sekundáru asi 18V, usměrňovací diody a stabilizátor LM317T. Přetížení či zkrat je indikován červenou LED diodou. Vyrobeno v Německu.

Teď jsem se se synem hrál a mam pocit, že každá baterie je pro jeden povel. Respektive 2 baterie pro jednu dvojici povelu, např nahoru a dolů.

Tzn, že mi ani nepomůže rozvést vývody z adaptéru na všechny kontakty pro baterie, že? To by každá fiktivní baterie měla 6v, že?

praivo*

18V trafo a LM317T na 6 V, to je co za pitomost? To by teoreticky mělo ztráty kolem 12 W... Není to trafo náhodou na 6 V?

doplněno 19.04.13 21:52:

V LIDLu mívají 4 ks AA (/AAA/C/D) za cca. 90 Kč a nabíječku za 250 - drahé to tedy není.

hm*

Hlavně když přivedete 6 V tam, kam patří 3 V, tak to určitě nebude dobře.

Jak už se tu zmínilo, univerzálním řešením by byly dobíjecí tužkovky. Jenže jejich pořízení by bylo drahé, jak čert (já ceny nesleduji, ale nedávno jsem viděl tužkovku NiMH asi za 100 Kč; tak třeba to byl jen předražený obchod). Navíc NiMH mají jen asi 1,1 - 1,3 V a některé věci s nimi pak nechtějí fungovat. Hračky by ale snad mohly.

Dobíjecí alkalické mají sice 1,5 V, jako normální tužkovky, ale zas se nehodí pro velké odběry (a to ty hračky nejspíš mají).

Jestli máte dobíjecí tužkovky NiMH třeba ve foťáku, můžete je zkusit.

jabraka*
hodnocení

0x

Romane,je daleko jednodušší koupit dobíjecí baterie a nabíječku.

JABRAKA

mkat*
hodnocení

0x

Aj tak si myslim ,že to nie je najbezpečnejšie pre vaše dieta.Elektrika je dosť nebezpečna pre odbornikov a nie to pre dieta.

Ale, ono to môže byť zapojene aj tak že mate + 3V stred a - 3V. Čiže niečo ako symetricke napajanie.

buss
hodnocení

0x

Ono to může být tak, že 3 V pro jeden a 3 V pro opačný směr, tak to třeba mívaly vláčky pro změnu směru jízdy. Je třeba to prozkoumat řádně a dát třeba přepínač co přehodí polaritu a stačí 3 V. Ale byly by i jiné možnosti, podle odběru, jsou i stabilizátory na cca 3 V..

doplněno 19.04.13 21:24:

No a co dát do škatule monočlánky, ty vydržíí.

roman1*
hodnocení

Je na 6V, ale naměřil jsem na něm 7V. Jedná se o jeřáb na dálkové ovládání, tzn funkce na jednom jeřábu zdvih nahoru a dolů a otoč pravá a levá. Ten je na 6V a druhý má krom tohodle ještě posun "kočkou" dopředu a dozadu, ten je na 9V.

mkat*

Roman ,ako môžeš zo 6 V urobiť 9V?Trochu si sa asi pomylil.

roman1*
hodnocení

Nepomílil. Nepsal jsem,že chci napájet 9V hračku zdrojem o 6V. Zmínil jsem to pro upřesnění toho, co jsem popisoval o napájení pohybů..

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím. Musíte udělat umělou (virtuální) nulu. +3--- 0 (virtuální nula)--- -3 V. Takže +6V bude bude +3V, -3V bude 0 V a mezi tyto póly musíte dát dva stejné odpory v sérii a jejich střed dáte na virtuální nulu. Bude to ale měkký zdroj proudu. Lepší by byl symetrický zdroj napětí. Lepší varianta, ale dražší (zpočátku) je koupit akumulátorové (nabíjecí) baterie. Prodávají se s napětím asi 1,2 - 1.5 V. K tomu je ovšem potřeba koupit nabíječku (nejsou drahé). A je to i mnohem bezpečnější než různé Čínské napájecí zdroje. Bylo už mnoho úrazů elektrickým proudem a napájecí kabel stejně za krátkou dobu utrhnete a je po napáječi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]