Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 220V do připraveného 350V

Od: smarkus odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Elektrikář nám v bytě chystal zásuvku na 330V pro indukční desku. Bohužel v domě není navedená přípojka na 330V, takže je nyní zásuvka neobsazená a jen zaslepena čokoládou. Vzhledem k tomu, že mám nyní málo zásuvek pro spotřebiče, potřebuji poradit, zda když zapojím led světlo jen na hnědý a modrý kabel, jestli trafo vydrží nebo se spálí.

prodlužkou a ani rozdvojkou to vyřešit nemohu.

děkuji velice za radu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

Důležité je vědět, kam a jak je "zásuvka" nyní zapojena - a vzhledem k formulaci dotazu doporučuju zavolat si na to elektrikáře.

Nic ve zlém... ;)

vlada*
hodnocení

2x

Zdravím. Pokusím se Vám odpovědět. Pokud mám přípojku jednofázovou, tak je napětí mezi fází a nulou podle dnešních norem 230 V (dříve 220 V). Pokud mám přípojku třífázovou mám zase napětí mez nulou a kteroukoliv ze tří fází zase 230 V. Napětí 400 V (dříve 380 V) je pouze mezi jednotlivými fázemi. Elektrikář zřejmě správně předpokládal, že jednou bude v bytě třífázová přípojka. Tak se to standartně dělá. Pokud máte třífázový vývod na indukční desku, předpokládám, že modrý, nulovací vodič, je v rozvaděči připojen na nulovací svorkovnici a žlutozelený ochranný vodič na zemnící svorkovnici. Ale taky je z technických důvodů propojit nemusel. Pokud předpokládal, že delší dobu třífázová přípojka nebude, mohl všechny tři vodiče připojit na jednu fázi. Ale to nevím. Mohl připojit jen jeden vodič a nebo taky žádný. Pokud máte fázovku, zkuste si, které fázové vodiče jsou pod napětím (hnědý, černý, šedý). Pokud máte Vadasku, nebo něco podobného, zkuste napětí mezi fázovými vodiči a nulou (modrá). Mezi nulou (modrá) a kterýmkoliv fázovým vodičem musí být napětí 230 V. Pokud máte jednofázovou přípojku, nemůžete nikdy zničit spotřebič přepětím. Doufám, že jsem vám pomohl. Hezký večer. Vladimír.

doplněno 19.04.13 23:02:

PS: Ale tohle jsou práce pro odbornou firmu. Nechci navádět k nepravostem. Hodně štěstí.

smarkus
hodnocení

Dobrý den,

děkuji velice

hodnocení

1x

Co vám poradit když ani neznáte napětí v domácích rozvodech - asi nechte to na někoho zkušenějšího. 330 V ...? Myslíte 400 V - bývalých 380 V - neboli 3 fáze? Pokud nemáte přívod 3 fáze, pak asi máte 230 V - jedna fáze + nulák. Stejně doporučuji někoho zkušeného

hodnocení

0x

Kde jste vzal doma 330 v? to máte domácí transformátor nebo je to jen nevědomost o napětí sítě v čr?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]