Nejste přihlášen/a.
Jaké je lepší napájení antény -koaxiálním kabelem nebo dvojlinkou .Stíní dvojlinka? Nebo jak to je?
binger
Otázka byla zcela jasná.Kdo ji pochopil tak dobře analyzoval a ví očem je řeč.S laboratoří to nemá nic společného.Jsme přece elektronici.
elektronik =? co to je , kdo to je?
z otázky není jasné mnoho! Mnohým z nás připadá jako otázka laika, kterými se to tu na poradně jen hemží...proto se také více z nich pídí po podrobnostech, nebo odpovídají na něco, co je elektronikovi zcela jasné...
Elektronik by měl jasně uvést už v dotazu, jaká je to anténa, teda její účel. Je možné ve všeobecnosti předpokládat, že je to anténa televizní. Mohla by to ale být i anténa jiná, sloužící například ne na příjem, ale na vysílání. To by i potvrzoval dotaz na napájení antény. Anténa na příjem (televize a pod.) nebývá napájená , (teda mimo zdroje pro předzesilovač, pokud tam je, a toby elektronik mohl rozlišovat obyč. dipól nebo dipól s předzesilovačem.) Anténa na příjem je laicky řečeno "napájená" z éteru, teda zachytává elektromagnetické vlnění určité frekvence, teda nepotřebuje napájení, naopak slouží jako zdroj. Anténa na vysílání je na tom obráceně, vyzařuje do prostoru to, co do ní cpeme...
....Stíní dvojlinka?... elektronik by měl vědět, že výraz dvojlinka může představovat více věcí, třeba kus vodiče na připojení fenu na vlasy. V souvislosti s anténou se dá uvažovat o kdysi používané černé plastové dvoulince 300 ohmové, nebo snad i o už novější takové elipsovité v průřezu. Co má ta dvojlinka stínit, to je také otázka.
Mnozí laici, kteří v této poradně hledají odpověď, nebo jen tak ze zajímavosti čtou a dozvídají se mnoho nového, by si zasloužili lepší osvětlení problematiky.
...Samozřejmě že jde o vysokofreqvenční napájení antény.O zesilovači nebylo řeči. ...elektronik používá slovo frekvence...ne fregvence. Pokud jde o to VF napájení, opět se v otázce vynořuje předpoklad, že se jedná o anténu vysílací. Kdyby se jednalo o napájení přijímací antény, tam VF signál přichází vzduchem. Teda tam ... kabel na napájení antény..... není třeba, ani koax, ani dvojlinka. Dále je trochu nejasné Vaše vyjádření ...Takže jak to efektivně napájet nebo brát výkon z antény dolů aby byly co nejmenší ztráty... mám na mysli napájení antény versus "braní výkonu" z antény dolů...
Napsal jste:... Nebuďte rozhořčen tím ,že jste nepochopil otázku.To se bohužel stává.Nevíte co bylo myšleno a tak nemůžete efektivně odpovědět.... Máte v tomto pravdu! Nevíme, co bylo myšleno a proto nemůžeme efektivně odpovědět.. Nevidíme do Vaší hlavy, neumíme Vaše myšlenky číst. To, co je Vám jasné, my si musíme ..."ze záměrně jednoduše položenéotázky"... domýšlet, nebo z Vás tahat další info o podrobnostech...
Přestalo mne to tady ve vlákně bavit... skáčete z jednoho na druhé, na konkrétní dotazy odpovídáte k něčemu jinému, místo doplňování informací "hodnotíte" rádce...
Použiji Vaše vyjádření : ... odborníci používají většinou jednoduché otázky. ... řekl bych, že mnozí i laici se po přečtení toho všeho jednoduše zeptají: Jinak je vše v pořádku?
Pěkný klidný den všem přeji...
SOUHLASÍM s Vámi v obecné rovině.Problém je ten že nikdo mimo 111 nepochopil co je to napaječ. antény.To je zcela elementární
záležitost antení techniky.Tak Vám objasním.Napaječ antény je vodič v různém provedení ktery je spojen s anténou a obvody
RX nebo TX.Zajišťuje přenos výkonu směrem nahoru ale i dolu.Takže obecně je jedno jestli TX nebo RX.Na anténě se nic nezachytává z éteru ale poůze nakmitává napětí.Teče tím tedy proud napaječem a tedy je tam i výkon.Je jedno jestli TX nebo RX.
Stínění do jisté míry neexistuje má to souvis s proudovým obložením napaječe a S SWR.VIZ 111.Freqvence je
poněkud zastaralý termín tak opravím.
Napaječ byl vysvětlen výše.Stejná pravidla nahoru tak dolu.
Na jednoduchou otázku je jednoduchá odpověď.Dvojlinkou se dopravuje výkon formou napětí a koaxem formou proudu.Z toho elementárně vznikají i různá el.mag pole která mají své vlastnosti a tedy i ztráty.Tečka.
Takže to vlastně všichni zkomplikoval ia mimo 111 hledali složitou.odpověď.Je to vše uplně prosté ale asi se se 111 pohybujeme
v jiné rovině.Takže se omlouvám pokud jsem způsobil nějaké Trauma.
Takže přeji taky hezký den.
No to je 3,14čovina, že dvojlinka=napětí a koax=proud. Jak chceš zařídit napětí bez proudu a proud bez napětí? Proboha už tady nemel. Vždyť je to jeden nesmysl za druhým. Na anténě se "zachytává z éteru". To je prostě jen jiný výraz to samé, pro nakmitání napětí na anténě. Pokud Ti vadí, že laici tento termín používají, tak si budeš muset najít místo, kde ho laici používají, je-li takové.
Odpověď na reakci z 23:49. S odpuštěním , jsi trotl, když tomu věříš. Jestliže blbou impedanci antény "dotáhneš" na dobré SWR délkou svodu, tak ti okamžitě kromě antény začne vyzařovat i ten napáječ, a to je VŽDYCKY špatně. Napáječ má napájet, a anténa vyzařovat. Cokoliv ostatního JE z anténářského hlediska špatně.
A tvoje kecy o jednoduché otázce a jednoduché odpovědi bych poopravil: na blbou otázku, blbá odpopvěď. Na mém názoru se nic nemění. Jsi lama-provokatér.
tak si představte že některé profesionální služby to tak mají udělané,a používají laděné i neladěné napaječe ohledně změny
kmitočtu. ODBORNÍK TO DOTAHNE NAHOŘE.TA SYMETRIZACE 75 dipol se dělá pahýlem, nebo,rukávem popřípadě
aperiodickým členem.Takže jsem Vám odpověděl a vzhledem k Vašemu verbálnímu projevu se nebudu s Vámi už zabývat. .
výhodnější je koax a to i za cenu že musíme symetrizovat. Není tak háklivý na vlivy okolí. Druhá stránka je kvalita stínění. Dobré stínění předpokládá měděnou fólii a punčošku. Další faktor je SWR nebo stojaté vlnění, které se na kabelu , lhodtejno jakém, vytvoří díky nepřízpusobení. Pro kvalitní příjem , ale i vysílání, je třeba svod přizpůsobit anténě a proto se někdy používá tzv. laděná kabeláž.
Ono totiž dost dobž nejde od sebe odělit anténu a svod. Jedno bez druhého není funkční. Další položkou jso samozřejmě konektory.
Rovněž je nutno dodržet poloměry ohybu což je o koaxu tuším 6-10x průměr koaxu.
Jo a dvojlinka stíněná není a musí se vést ve vzdálenosti min. 10cm od střech okapů atd, tedy na podpěrách, což se běžně nevidí..ale to neznamená že je to správně...
no a uvidím co se dozvím...
doplněno 11.04.13 21:04:otázka byla záměrně položena jednoduše...s tím jsem se setkal na stánku na INVEXU, když se ptal odborník...
bingere, chceš něco prakticky vědět, nebo jen teoretizuješ ostatní, zkoušíš je jen tak pro zábavu? ...Jestli jo, tak tadle poradna není asi pro tebe... najdi si nějakou "lepší"
Chtěl jsem vědět,co jsem chtěl vědět a 111 odpověděla velmi dobře a všichni se aspoň od 111 dozvěděli jak to je.Nikoho
nezkoušim,ale ať se to objasní,víc se dovíte,I ti kteří se uchylují z bezmocnosti k vulgaritám.
Možná se všichni od 111 dozvěděli, jak to je, jenže mám pocit, že to tu nikoho moc nezajímalo. Takže zbytečná Vaše otázka, zbytečná od 111 odpověď.
No samozřejmě víme o čem mluvíme.Přesto jsem nahoře označen v podstatě za pomatence.Otázka byla zcela jasná.Kdo ji pochopil tak dobře analyzoval a ví očem je řeč.S laboratoří to nemá nic společného.Jsme přece elektronici.
Doplnim Vás časem a splníme pravidla poradny .Děkuji.Máte jeden bod který mi zbyl.Tak.
Nesouhlasím se 111kou. A to v pasáži týkající se "laděného napáječe". To je CB blud a pověra, který se nezakládá na pravdě, a kterou šíří hlavně rádobyodborníci na CB anténu. A je jim při tom jedno, že kabel antény vyladěné takovýmto způsobem pálí po celé délce, že jim to prolejzá doma do TV apod. Ono se totiž MUSÍ uvažovat zvlášť anténu a zvlášť napáječ a musí mít vždy stejnou impedanci. Pokud ji nemají, je sice možnost je navzájem přizpůsobit ale rozhodně ne délkou svodu.
A vzhledem k tomu, že této odpovědi od 111 tleskáš a vynášíš ji Bingere, jsi stejný Lama jako spousty jiných. Nebo provokatér.
Nejsem ani Lama.ani provokatér,ani dokonce ani CB bastl.Máte pravdu že mluvíte v rovině obecných reálných impedancí.Tam to
tak platí..Pokud to někoho pálí tak je to z nevědomosti,a způsobí si problémy,že.Jinak laděným vedením samozřejmě přizpůsobíte vše jak řekla do jisté míry 111.Jak byste použil anténu na více freqvencí a impedancí,že.
nemusíte souhlasit, ale asi jste to neviděl na spektrometru. Mimochodem s CB jste vedle, byly to sestavy na 2,4GHz. Produkovali jsme natény s VSWR 1,2a to i s měřícím protokolem. Zkuste dnes najítna trhu antény na 2,4 nebo 5 GHz která má měřící protokol VSWR včetně vyzařovací charakteristiky a čárového kódu který pároval anténu s protokolem...
VIZ: telefon.unas.cz/...
Souhlasím se 111.Na těchto kmitočtech je to komplikovaná záležitost něco vygenerovat pravdivě.Takže když bylo změřeno
analyzátorem.Tak určitě pravda.CB je jenom 27Mh tam je hej,Co 111,
111: Můžete mi říci jak se "spektrometrem" měří přizpůsobení antény, nebo vyzařovací charakteristika? Určitě jste se nespletl ve výrazu? Ježíš jak je tohle možné, vždyť z Vás padá jedna blbost za druhou? Není váš druhý nick Binger?
To111/ odborníci používají většinou jednoduché otázky.Poznají všechno,Stačí jednoduchá odpověď.Máte šanci to někam dotahnout,
odborníci používají většinou jednoduché otázky.Poznají všechno,Stačí jednoduchá odpověď.
Tak tohle je výrok na Nobelovu cenu. Když ji může dostat Evropská Unie za mír, tak ty taky. Jenom nevím, jestli by to mělo být za literaturu nebo fyziku.
Odborníci používají možná sice jednoduché, ale na druhou stranu výstižné a jednoznačné otázky. Většinou se totiž dovedou vyjádřit k věci. Vy ne.
Němému dítěti ani vlastní matka nerozumí...
Kdyby jste dal do dotazu více konkrétních informací, dostal by jste informace k věci... takto jen můžeme hádat, že se jedná o svod a ztráty na něm. Nepoznáme ani Vaše místní poměry, jak to potom můžeme dobře napasovat?!
To nás tu zkoušíte nebo nám chcete podat nějaké nové info o stínění?
To vám nějak uniklo, že binger je divný? Dává dotazy a sám si na ně odpovídá a pak čeká na body :D
BMBX: Neuniklo, napájení antény je jeden směr a získání signálu z antény je opačný směr, takže nepochopitelný dotaz. Služebně velmi "mladý" rádce se snaží tady někoho školit, má nás za laboratorní myši. Proto s ním již nebudu diskutovat!
Nerozumíte tomu
doplněno 12.04.13 00:11:Opravdu tomu nerozumíte.Tak musíte abdikovat.111 je zkušenější a zabu to řeší celkem dobře.
Nerozumíte tomu.Tak negenerujte obecná pošpinění bingera a vpravte se do obecného klišé tohoto WEBU.
Impedance jsou v obou směrech stejné.Takže platí stejné zásady jak dolu tak nahoru.A nejsem opravdu divný ani dokonce mladý
Nechci body je to nesmysl.ale dobré odpovědi pro tento WEB.Ty se dají vygenerovat společnou diskusí.Ohledně Toho lamp tak
tomu opravdu nerozumíte.Odpovězte si na otázku proč musí být G2 stabilizovaná.Odpovězte.Jste přece Elektronic.
Nejsem expert na vysokofrQenční vlnění, ani na antény. Taky se přiznám, že jsem zcela nepochopil vaši jednoduchou otázku. Zato jsem na rozdíl od Vás okamžitě pochopil smysl jednoduchého českého slova "Poradna" (tak se to tady totiž jmenuje). Takže když někdo něco neví, tady se zeptá a někdo jiný, kdo to ví, mu poradí. S čím potřebujete poradit Vy? Jestliže nepotřebujete poradit, ani nehodláte nikomu radit Vy, trochu jste si popletl stránky.
Pokud jde o pouhé nápájení zesiovače zabudovaného v anténě, asi bych zvolil dvojlinku.
Ovšem většina anténních zasilovačů je napájena koaxiálním kabelem, kterým je zároveň veden signál. Příjem z antény je nejlepší samozřejmě koaxem...
Dvojlinky jsou stíněné i nestíněné.
doplněno 11.04.13 20:42:Nejde mi o hodnocení, pouze jsem se snažil pochopit dotaz...
,Dobrý den,Tak jsem se tedy přihlásil.Pravděpodobně jste mne dobře nepochopil.Samozřejmě že jde o vysokofreqvenční napájení
antény.O zesilovači nebylo řeči.To je jiná kapitola.Takže jak to efektivně napájet nebo brát výkon z antény dolů aby byly co nejmenší
ztráty.Jak to dobře napasovat dle místních poměrů.Takže prozatím nemáte pravdu a bod zatím nebude.Coax se používá někde a dvojlinka taky někde.
Má to svoje pravidla.Prozradím zatim že stínění jako takové funguje jenom za určitých okolností.Takže ještě počkáme co kdo napíše a jaké jsou vědomosti.Jinak diskuze je volná.
doplněno 11.04.13 20:43:Takže zatím to zdůvodnění je jenom obecné z hlediska impedancí.Toje sice pravda ale v tom to skutečně neni .Takže zatim žádný bod.Zkuste ještě někdo.
Jistě. Takže vysokofreqvenčně jak to je,Chci si jenom ověřit znalosti elektroniků, pseudo elektroniků počítačových pomatenců a
obecných vygooglovačů tohoto národa.Tak jak to tedy je.Kdo to ještě zkusí.Je to uplně prosté.
doplněno 11.04.13 23:31:Takže to: sys hejkal
Otázka je postavena zcela jasně.111 to pochopila dokonale,Takže to může zvednout úroveň tohoto WEBU.Dozvíte se i něco
Vy, Jinak mne vymažte.
Jsme poradna, nikoli laboratoř. A na nejasnou otázku nejasná odpověď. Pokud chcete pouze testovat znalosti a vědomosti rádců, jste na špatném serveru.
Já v tomto vláknu končím s debatou...
doplněno 11.04.13 21:03: ... a ty svoje "body" si můžete strčit někam, dle libosti...
Nebuďte rozhořčen tím ,že jste nepochopil otázku.To se bohužel stává.Nevíte co bylo myšleno a tak nemůžete efektivně odpovědět.
111 to ví a pochopila dobře.Proto odpověděla dobře a ne obecně.Dokonce ví že existuje laděné vedení a jak se to používá.
Je otázka jestli to víte Vy.Takže i kdybyste měl 40 titulů tohoto webu je to k ničemu.Takže si ty body strčim někam dle Vačeho přání,
Je to poradna takže to samozřejmě objasníme.Nakonec jste se snažil aspoň odpovědět,což se cení.Ostatní radši mlčí.Takže si
cením i reakcí.Tak asi tak.
pokud máte na mysli přenos signálu od antény do přijímače, záleží na anténě. Kdysi měl dipól impedanci 300 Ohmů, používala se dvojlinka, a vstup do televize byl také 300 Ohmový.. Nebo byl u novějších televizí vstup 75 Ohmový, tam se používal převodník 4:1, teda z 300 na 75 ...
dnes jsou antény vesměs s 75 Ohmovým výstupem, používá se koaxiální kabel s impedancí 75 Ohmů. Koaxiály jsou stíněné, dvojlinka není.
Dnes jsou v krabičce na anténě kromě impedančního přizůsobení také předzesilovače, napájené po koaxiálu.
Signál z antény je veden do televizoru pomocí kabelu s určitou impedancí.Anténa typu"dipól" má impedanci obvykle 300 Ohm.
Přímým připojením svedeme signál dvojlinkou o stejné impedanci.
Pokud máme k dispozici nesymetrickou anténu,oddělenou od svodu symetrizačním transformátorem,připojíme ji koaxiálním kabelem,se středním vodičem a stíněním.Tento systém má impedanci 75,nebo 50 Ohm.
JABRAKA
Binger tleskáš nesmyslu. Dipól má 75Ω. A např: 300Ω má skládaný dipól. Tváříš se jako odborník ale nic o tom nevíš.
Ano,je to tak.ale jaký dipol 75 ohmů a jak by ste to napasoval ,že.
doplněno 12.04.13 00:28:Tak to zkuste,jak ,konkrétně jak,Je to diskuze ,že.
doplněno 12.04.13 01:01:Takže jsem se Vás zastal v oblasti reálných impedancí Odpovídáte na mou otázku, stejnou otázkou,takže tomu opravdu nerozumíte a chcete se něco dozvědět.Kdybyste odpovědě,l Jak je to s laděnými napaječi.Tak je to diskuse.Radil bych méně mladé agresivity.No a tak mne asi Ládin asi vymaže.Je to dobře a zůstanete WEB klišé.Nic se nedozvíte.Aspoň zůstane 111.Tak
doplněno 12.04.13 01:16:Ano ,beru Ládina na vědomí,ale diskuze něco aspoň vyřeší ne ž obecné vygooglováné klišé WEBU.Takže se musím chovat
obecně servilně a ne jako pomatenec..žeDobrou noc Vám přeje binger,
Nikdo zde nezmínil jeden, v některých specifických případech, důležitý parametr. Útlum. Při velmi dlouhém svodu (napáječi) může mít tento parametr význam. Potom byl mohla být lepší sym. dvojlinka. Pokud ovšem souhlasí i mentor binger.
Sice jste mne nazval nelichotivě,ale odpovím Vám.
Je to přesně tak.Teče malý proud a je velké napětí mezi vodiči.Mezivodičové kapacitance a induktance jsou malé protože
mezery mezi vodiči jsou velké.Ztrátový STŘÍDAVÝ proud mezi vodiči je teda malý.Reálný odpor se neuplatní PROTOŽE VÝKON NESE NAPĚTÍ,Kolem dvojlinky se utvoří elektromagnetické pole .které když je na na vodičích v protifázi potlačí vyzařování dvojlinky
To platí když je anténa dobře přizpůsobená.Když není tak se poruší protifáznost vedení a začne to vyzařovat nebo mít sklony k
rušení.
Závěr z toho je tento.Dvojlinku na velké vzdálenosti jako vzdušné vedení vzdálené od předmětů.Pokud mne nebude nikdo napadat
a projeví zájem tak můžeme pokračovat.Tak.
Na tohle už se nedá technicky reagovat. Nauč se technicky vyjadřovat. O čem to vlastně hovoříš? O koaxu nebo o dvojlince, když popisuješ malý proud a velké napětí? Kde jsou ty tebou zmiňované kapacitance a induktance? V koaxu nebo na dvojlince? Výraz "Kolem dvojlinky se utvoří elektromagnetické pole" a kolem koaxu ne?
Takže tvoje tvrzení sice vypadá impozantně, ale nic konkrétního neříká. Je to díky absenci některých výrazů, naprosto obecné tvrzení, na které se nedá nijak reagovat. Jak říkám, Lama. Nic jiného neumí, než papouškovat, bez porozumění toho, co papouškuje.
Ne že bys mi tak vadil. Takových po světě běhá... Ale nerad bych, aby tu tvé rádobyteorie zůstaly pro budoucí čtenáře bez odpovědí.
to binger. Až teď jsem si všiml, že jste v otázce vůbec neuvedl o jaký druh dvojlinky se jedná. Považuji to za velice podstatné, až nejpodstatnější, protože pokud by se totiž jednalo o plochou TV dvojlinku 300Ω, vše řečené platí. Ovšem, pokud by se použila kroucená dvojlinka... nechci snad ani domyslet. V mnoha případech by se chovala spíše jako vodič souosý!
Zeptal jste se slušně tak slušně odpovím,Samozřejmě řeč byla o TV dvojlince popřípadě udělaném žebříčku s jinou impedancí.
Symetrický napaječ.Kroucená by asi nefungovala.Možná jako napaječ jednodrátový.
Binger: Pro technika neexistuje "samozřejmě se jedná...". Technik se musí umět, meno se aspoň učit umět, přesnému vyjadřování. Nedělá-li to, není technik, a hovoří-li tak, jen odhaluje svoje prázdné lbí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.