Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
může mi, prosím, někdo poradit, kde bych mohl nechat udělat fotky ze starého negativu (rozměry políček 60x60 mm). Ptal jsem se již v různých prodejnách s touto tematikou a bylo mi sděleno, že dnes se to již běžně nedělá a je to docela problém.
Díky za odpovědi
doplněno 05.04.13 11:27:Díky za odpověď především gredymu, opravdu to není tak jednoduché. Zároveň prosím poradce mowlu, jestli ví v Praze - můžete mi prosím poslat nějaký kontakt na tu provozovnu, rád se poptám. Nejsem sice z Prahy, ale zjišťoval jsem již i na internetu a vždy jsem narazil právě na tom rozměru. Je mi jasné, že jakmile to někdo "naskenuje" a převede do digitální podoby není problém.
doplněno 05.04.13 12:31:díky i Vám mowlo, asi jsem opravdu špatně hledal. Ten kontakt na Foto Škoda je dobrý, v pohodě jsem se domluvil a pošlu poštou.
Mám tiskárnu se skanerem,položím diapozitiv,nebo negativ a spustím skenování.Jediný problém je v přesném zaostření,protože ty filmy jsou různě zprohýbané.Ale i tak získám fotky rozumné kvality.
JABRAKA
Já tedy nemám tiskárnu se skenerem, ale jenom samotný skener. Pokud však založím na sklo a oskenuji negativ, vyjde mi z toho černý flek. Tak nevím, kde je chyba, a jakto, že vám to jde.
Problém bývá v tom, že negativ má takovou hustotu aby byl světlem prosvětlen jedním směrem, ve skeneru se prosvěcuje tam a zpět, proto vychází hodně tmavý. Lze to dohnat nastavením při skenování, nebo položit matnici a prosvětlit z vnějšku to by se musel odpojit intrní podsvit skeneru a nelze to použít u systému Canon LIDE.
V Praze bych věděl...
Ne - není to až takový problém, jen se člověk musí ptát u odborníků a ne v ´trafice´ s automatem na tisk fotek z flashky...
Nejjednodušší cestou dneska asi je naskenování negativu a následný tisk fotek.
doplněno 05.04.13 12:14:FotoŠkoda - fotoskoda.cz/... , ´umí´ skenovat i transparentní velkoformát.
Jinak - zkusil jsem ´hodit´ dotaz - a kupodivu je tato služba mnohem hojnější, než bych předpokládal - search.seznam.cz/...
doplněno 05.04.13 12:38:OK - doufám, že FotoŠkoda si ´nepokazí´ dobré renomé, které u nejen mne má...
Teda, musím přiznat, že je to záludná otázka. Taky bych u nás nevěděl, jestli se tím ještě někdo zabývá. Jestli jde o černobílý, mám někde na půdě komplet vybavení, takže by stačilo koupit papíry (ty snad ještě prodávají) a samodomo vyvolat :D. Myslím, že nebudu jediný, komu se to doma válí bez užitku.
Přesně jak píše Mowla. Nechat naskenovat a pak už si s nimi v PC můžu dělat co chci. Upravit, oříznout, prostě všechno k obrazu svému.
Odpověď a rada zní logicky a jednoduše. Praxe však ukáže, že to zase až tak jednoduché není. Problémem je rozměr. Velice obtížně se hledají provozovny, kde vám oskenují negativy z kdysi běžného formátu 6*9 nebo 6*6. U kinofilmu a DIA to problém není. Stolní skenery s nástavcem pro skenování filmů i těch větších rozměrů jsou v cenách kolem 10 - 20 tisíc, profesionální pak ještě o dalších nejméně 10 tisíc více. Takové ty jednoduché domácí skenery jen na kinofilmy a DIA jsou samozřejmě levné (záleží na provedení a komfortu), ale ty velké rozměry v žádném z nich neoskenujete (alespoň já o takovém nevím). Sám mám také tento problém a zatím netuším, jak jej budu řešit. Z Flexarety mám stovky negativů, které bych rád digitalizoval, ale nevím jak. Kupovat kvůli tomu drahý stolní skener se mi nezdá ekonomické a oskenování v nějaké provozovně by při tomto počtu vyšlo taky draho. Máte-li jen pár negativů, pak je to ale dobrá volba. V PC si pak s oskenovanou fotografií můžete pohrát a tisk není už problém. Jen musíte mít docela štěstí abyste našel takovou provozovnu, která tyto rozměry dělá.
Kdyby někdo uměl lépe poradit, jak to oskenovat v domácích podmínkách jednoduše, tak i já takovou radu uvítám.
ale ano, radí vám tady dobře. Skutečně je možné negativy 60x60 naskenovat a v nějakém fotošopu upravit. Ale chce to nějaký hodně dobrý scanner a dávku trpělivosti. Ta stará fotka dole je nafocená flexaretou, bez blesku a za dost špatných světelných podmínek. Si myslím, že na tu bídu dopadla docela slušně. Tady na netu vypadá líp, než na papíře.
Scaner na filmy netřeba. Já jsem na zvětšováku demontoval objektiv ( i plechový kužel). Zvětšovák otočil do vodorovné polohy, standardně založil film. Do otvoru zasunul digiťák, vycentroval a ofocoval, pak převedení do pozitivu v PC. Hlavně jsem tak zdigitalizoval 800 diapozitivů. Samozřejmě při krátkém ohnisku digiťáku dochází k určitému soudečkování. Pak oříznout a začistit prach, škrábance v PC. Detaily jsou ostré.
Dovolím si přidat jednu informaci. Každý okresní nebo krajský archiv má své fotopracoviště, kde jsou tyto původní přístroje v provozu. Každý archiv deponuje statisíce až miliony negativů, počínaje skleněnými deskami. Vzhledem k ceně by sem mohl člověk přijít jen s jednotlivými snímky, na kterých by mu zvlášť záleželo.
Já digitalizuju snímky přefocováním, do zvětšovacího přístroje dám negativ a místo objektivu zvětšováku našroubuju pomocí mezikroužků digitální zrcadlovku, je to rychlejší a u barevných negativů mohu použít barevné filtry na odfiltrování barevné masky, výsledek je pak lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.