Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Negativ 60x60

Od: allama* odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

může mi, prosím, někdo poradit, kde bych mohl nechat udělat fotky ze starého negativu (rozměry políček 60x60 mm). Ptal jsem se již v různých prodejnách s touto tematikou a bylo mi sděleno, že dnes se to již běžně nedělá a je to docela problém.

Díky za odpovědi

doplněno 05.04.13 11:27:

Díky za odpověď především gredymu, opravdu to není tak jednoduché. Zároveň prosím poradce mowlu, jestli ví v Praze - můžete mi prosím poslat nějaký kontakt na tu provozovnu, rád se poptám. Nejsem sice z Prahy, ale zjišťoval jsem již i na internetu a vždy jsem narazil právě na tom rozměru. Je mi jasné, že jakmile to někdo "naskenuje" a převede do digitální podoby není problém.

doplněno 05.04.13 12:31:

díky i Vám mowlo, asi jsem opravdu špatně hledal. Ten kontakt na Foto Škoda je dobrý, v pohodě jsem se domluvil a pošlu poštou.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Mám tiskárnu se skanerem,položím diapozitiv,nebo negativ a spustím skenování.Jediný problém je v přesném zaostření,protože ty filmy jsou různě zprohýbané.Ale i tak získám fotky rozumné kvality.

JABRAKA

gredy*

Já tedy nemám tiskárnu se skenerem, ale jenom samotný skener. Pokud však založím na sklo a oskenuji negativ, vyjde mi z toho černý flek. Tak nevím, kde je chyba, a jakto, že vám to jde.

Problém bývá v tom, že negativ má takovou hustotu aby byl světlem prosvětlen jedním směrem, ve skeneru se prosvěcuje tam a zpět, proto vychází hodně tmavý. Lze to dohnat nastavením při skenování, nebo položit matnici a prosvětlit z vnějšku to by se musel odpojit intrní podsvit skeneru a nelze to použít u systému Canon LIDE.

zabu

Skenovat VŽDY citlivou vrstvou na sklo.

A když to udělá černý flek tak pootočit o 90°. Důvod neznám, asi nějaká polarizace světla skeneru nebo filmu.

hodnocení

1x

Takhle se mně za použití scaneru podařilo, digitalizovat negativ 6x6 z let sedmdesátých. miro

Negativ 60x60

mowla*
hodnocení

0x

V Praze bych věděl... ;)

Ne - není to až takový problém, jen se člověk musí ptát u odborníků a ne v ´trafice´ s automatem na tisk fotek z flashky...

Nejjednodušší cestou dneska asi je naskenování negativu a následný tisk fotek.

doplněno 05.04.13 12:14:

FotoŠkoda - fotoskoda.cz/... , ´umí´ skenovat i transparentní velkoformát.

Jinak - zkusil jsem ´hodit´ dotaz - a kupodivu je tato služba mnohem hojnější, než bych předpokládal - search.seznam.cz/...

doplněno 05.04.13 12:38:

OK - doufám, že FotoŠkoda si ´nepokazí´ dobré renomé, které u nejen mne má...

;)

ladaadal*
hodnocení

0x

Teda, musím přiznat, že je to záludná otázka. Taky bych u nás nevěděl, jestli se tím ještě někdo zabývá. Jestli jde o černobílý, mám někde na půdě komplet vybavení, takže by stačilo koupit papíry (ty snad ještě prodávají) a samodomo vyvolat :D. Myslím, že nebudu jediný, komu se to doma válí bez užitku.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Přesně jak píše Mowla. Nechat naskenovat a pak už si s nimi v PC můžu dělat co chci. Upravit, oříznout, prostě všechno k obrazu svému.

gredy*

Odpověď a rada zní logicky a jednoduše. Praxe však ukáže, že to zase až tak jednoduché není. Problémem je rozměr. Velice obtížně se hledají provozovny, kde vám oskenují negativy z kdysi běžného formátu 6*9 nebo 6*6. U kinofilmu a DIA to problém není. Stolní skenery s nástavcem pro skenování filmů i těch větších rozměrů jsou v cenách kolem 10 - 20 tisíc, profesionální pak ještě o dalších nejméně 10 tisíc více. Takové ty jednoduché domácí skenery jen na kinofilmy a DIA jsou samozřejmě levné (záleží na provedení a komfortu), ale ty velké rozměry v žádném z nich neoskenujete (alespoň já o takovém nevím). Sám mám také tento problém a zatím netuším, jak jej budu řešit. Z Flexarety mám stovky negativů, které bych rád digitalizoval, ale nevím jak. Kupovat kvůli tomu drahý stolní skener se mi nezdá ekonomické a oskenování v nějaké provozovně by při tomto počtu vyšlo taky draho. Máte-li jen pár negativů, pak je to ale dobrá volba. V PC si pak s oskenovanou fotografií můžete pohrát a tisk není už problém. Jen musíte mít docela štěstí abyste našel takovou provozovnu, která tyto rozměry dělá.

Kdyby někdo uměl lépe poradit, jak to oskenovat v domácích podmínkách jednoduše, tak i já takovou radu uvítám.

figurek*
hodnocení

0x

ale ano, radí vám tady dobře. Skutečně je možné negativy 60x60 naskenovat a v nějakém fotošopu upravit. Ale chce to nějaký hodně dobrý scanner a dávku trpělivosti. Ta stará fotka dole je nafocená flexaretou, bez blesku a za dost špatných světelných podmínek. Si myslím, že na tu bídu dopadla docela slušně. Tady na netu vypadá líp, než na papíře.

Negativ 60x60 #2

hodnocení

0x

Scaner na filmy netřeba. Já jsem na zvětšováku demontoval objektiv ( i plechový kužel). Zvětšovák otočil do vodorovné polohy, standardně založil film. Do otvoru zasunul digiťák, vycentroval a ofocoval, pak převedení do pozitivu v PC. Hlavně jsem tak zdigitalizoval 800 diapozitivů. Samozřejmě při krátkém ohnisku digiťáku dochází k určitému soudečkování. Pak oříznout a začistit prach, škrábance v PC. Detaily jsou ostré.

gredy*

Předpokládá to ale mít doma zvětšovák, kterého se už většina z nás dávno zbavila *smich*. A pak taky by to byla zdlouhavá práce když jsou filmy už roztříhané po jednotlivých políčkách. Jinak jako nápad docela dobrý.

kjanik112*
hodnocení

0x

Dovolím si přidat jednu informaci. Každý okresní nebo krajský archiv má své fotopracoviště, kde jsou tyto původní přístroje v provozu. Každý archiv deponuje statisíce až miliony negativů, počínaje skleněnými deskami. Vzhledem k ceně by sem mohl člověk přijít jen s jednotlivými snímky, na kterých by mu zvlášť záleželo.

hodnocení

0x

Já digitalizuju snímky přefocováním, do zvětšovacího přístroje dám negativ a místo objektivu zvětšováku našroubuju pomocí mezikroužků digitální zrcadlovku, je to rychlejší a u barevných negativů mohu použít barevné filtry na odfiltrování barevné masky, výsledek je pak lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]