Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
hledám marně nějaký e-shop, kde jde něco takového sehnat. Jedná se mi o malý ventilátorek cca 80 x 80, nebo podobný. Na rozdíl od běžných typů má jednoduché - ploché lopatky a motor lze přepólovat. Takže může pracovat v obou směrech. Někde se označuje jako reverzní, někde obousměrnný. Jen mi připadá, že o tom nikde ani neslyšeli.
Máte někdo konrétní tip kde koupit?...
A nebylo jednodušší koupit přepínač (např. tento: trans-technik.cz/... a připojit ho na normální ventilátor?
Tvar lopatek podle mě nehraje tak velkou roli. Jednou to plní funkci "vyfoukání"(odvodu vzduchu), podruhé to vzduch nasává... Ale možná se mýlím.
no jaksi z dotazu není zřejmé, na jaký proud ten ventilátor jede, že jestli nastřídu nebo na ss=. Cožje jaksi dost důležité. Protože u střídy se musí posunout mag. pole a teda asi bude potřeba více vinutí..u ss stačí přepólovat.
Je mi celkem jedno, jestli ventilátor pojede na AC, nebo DC. Napájení o ovládání si pořeším.
Na normální DC ventilátor NELZE připojit obrácené napájení, alespoň jsem v ruce žádný takov zatím neměl.
111:
u stejnosměrných ventilátorů už dávno nestačí přepólovat, už hodně dlouho jsou v nich použity třífázové synchronní motory i s invertorem, a invertor při přepólování při nejlepším neshoří, ale v žádném případě neotočí sled fází
Zkoušel jste to?
Nechci být nezdvořilý, ale přečtete si prosím otázku. Rozhodně nehodlám vyrábět vlastní ventilátor. Kromě toho modelářská vrtule má velmi daleko od smysluplného využití k ventilaci vzduchu.
V záloze mám řešení, kdy připlácnu dva DC ventilátory proti sobě a mezi nimi přepínat. Ale podobným bastlům se chci vyhnout.
Napadá mě dát dva otočené na sebe (že se bude druhý proudem vzduchu volně protáčet by nemělo vadit).
Nebo si upravit elektroniku běžného ventilátoru. Ale to v tom druhém směru to kvůli tvaru lopatek bude o něco horší, navíc to chce sehnat typ s pevným uložením v kuličkových ložiscích, aby uložení nevadil tlak na druhou stranu. Předpokládám, že pro úpravu chodu by u jednodušších typů mělo stačit přepínačem/relátky prohodit vinutí cívek statoru. U složitějších i přepínat hallovy snímače, pokud jsou použity. Ale je to hraní.
Zdravím.
Nevím jestli jsem dobře pochopil otázku, ale pokud jde o otáčení na obě strany a nezáleží na napětí, použil bych automobilový ventilátor. Třeba od chladiče a nebo od topení. Dají se sehnat levně na autovrakovištích. Viděl jsem u Vietnamců i malé ventilátory na palubní desku které se dají zapojit do autozásuvky.
Ventilátorek z fenu, je poháněn 12V DC motorkem, kteému lze změnit smysl otáčení přepólováním. Při menším napětí by mohl ještě dostatečně fuňet aniž by to dělalo kravál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.