Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení RLC obvodu

Od: erzikgezo odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit stímto obvodem.Nevím jak odvodit vzorec pro Au.Vím že je to U2/U1, ale nevím jak to dosadit dál.Předem moc děkuji.

Řešení RLC obvodu

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

0x

spočítejte si kapacitní a indukční reaktanci, dále řwšit jako dělíč je velmi nepřesné, musíte použít váš vzorec, který jste nenapsal kompletní..

erzikgezo
hodnocení

děkuji za odpověd,bohužel nevim jak jinak to řešit než jako dělič(jinak nás to neučili :D) jak teda postupovat když je si vypočítám XL a XC?

luke237

Urcis si celkovou X toho paralelniho zapojeni, a pak to resis jako odporovy delic (jeden odpor toho odporoveho delice je ten odpor, druhy "odpor" je soucet toho odporu a te paralelni impedance).

Posli sem tvoje reseni a napis, kde jsi se zasekl.

erzikgezo
hodnocení

Já akorát nevím jak určit celkové X toho paralelního zapojení LC, ostatní si myslím že vím. Díky

luke237

Paralelni zapojeni impedanci se pocita stejne jako paralelni zapojeni odporu, jen pocitas s komplexnimi cisly (Odpor je vlastne komplexni cislo, ktere ma jen realnou cast a zadnou imaginarni cast. Stejne tak ciste reaktance (civky a kondenzatory) jsou zase komplexni cisla, ktera nemaji zadnou realnou cast, jenom imaginarni cast).

ZL = jωL

ZC = -j(1/ωC)

Zp = impedance celeho paralelniho zapojeni
1/Zp = 1/ZL+1/ZC

Zcelk = R+Zp

luke237
U2/U1 = R / (R + Zcelk)
luke237

Oprava: U2/U1 = R / Zcelk

Puvodne jsem chtel napsat: U2/U1 = R / (R + Zp)

erzikgezo
hodnocení

Chápu to tak že se Zc a Zl jenom sečtou a dá to celkovou impedanci?

luke237

Nechapes to dobre. Stejne jako v paralelnim zapojeni nemuzes jen secist hodnoty odpory, tak nemuzes secist ani impedance. Musis secist jejich prevracene hodnoty a vyjde ti prevracena hodnota celkove impedance. Presne jak ti ukazuje ten muj vzorec. Jen do nej dosadis.

Umis vubec pocitat s komplexnimi cisly? Porad jsi jeste nenapsal, kolik jste se toho ucili. Urcite po tobe nechteji nic, nez co mate v ucebnici. Jestli to tam pocitate pres komplexni cisla nebo na to tam mate nejake zjednodusene vzorce, to my nemuzeme vedet.

luke237
Tak jsem ti spocital tu paralelni impedanci, kdyz vidis, ze se v tom topis.
Řešení RLC obvodu #2

miky09
hodnocení

0x

Impedance obvodu LC je závislá na frekvenci vstupního napětí. Bude-li frekvence rovna rezonační frekvenci obvodu LC, pak impedance obvodu LC bude teoreticky nekonečně veliká a na rezistoru bude nulové napětí. Při jiné frekvenci bude mít obvod buď indukční, nebo kapacitní reaktanci a celý obvod se bude chovat buď jako rezistor a ideální cívka v sérii, nebo rezistor a ideální kondenzátor v sérii. Proto vztah Zcelk = R+Zp neplatí, nelze takto přímo sčítat.

V samotném zadání není uvedena frekvence a tak nelze ani vypočítat XL či XC.

luke237

Tyhle svoje uvahy radeji nerikej nikde nahlas, protoze by se ti lide mohli smat. :)

Samozrejme ze jde vyjadrit Zcelk = R + Zp. Tato impedance je frekvencne zavisla (jak jsi spravne napsal, tedy melo by se spravne zapsat Zcelk( ω ) = R + Zp( ω ), ale takto slozite se to nezapisuje, protoze kazdy vi, ze velikost impedance (impedance se bezne oznacuje Z) je frekvencne zavisla) a prave proto se (napetovy) prenos AUbude lisit podle frekvence vstupniho signalu. Proto take chteji vykreslit ten graf frekvencni zavislosti (pomerne) amplitudy a faze napeti na tom odporu v zavislosti na frekvenci vstupniho signalu.

miky09
Té Tvé poznámce nerozumím, zejména čemu by se mělo smát. Přitom sám uvádíš „jak jsi spravne napsal“. Zajímalo by mě, v čem se konkrétně mýlím?
.
Řešení RLC obvodu #3
luke237

"Jak jsi spravne napsal" bylo k tomu, ze impedance (jeji velikost a faze) je opravdu frekvencne zavisla a bez znalosti frekvence neni mozne presne urcit jeji hodnotu.

Protoze obvody jsou obecne buzene frekvencne spojitym signalem, tj. celym pasmem frekvenci (snad s vyjimkou prenosove soustavy 50Hz; jinak monofrekvencni obvody nemaji moc smysl, protoze jednou frekvenci nejde prenest zadna informace), tak urcovat presnou hodnotu impedance pro kazdou konkretni frekvenci nema moc smysl. Impedance se vyjadri komplexnim cislem, kde parametrem je prave frekvence, resp. kruhova frekvence ω.

Jinak uz vidim, kde je problem. To, cemu ja rikam (a cemu se bezne rika) "impedance", ty nazyvas fazor. Ze "impedanci" myslim frekvencne zavisle obecne komplexni cislo je videt uz z tech mych zapisu vyse a proto take lze napsat: Zcelk = R + Zp.

Zp jsem spocital v jinem prispevku a kdybych to secetl s R, tak mi vyjde uplne to same, co tobe.

miky09
V prvé řadě by sis měl zjistit, co je to fázor. Impedance je jedno a fázor něco jiného. Mě zajímalo, v čem byly mé úvahy chybné. Jinak Zcelk = √(R^2 + Zp^2). Zcelk = R + Zp je chybně.
luke237

OMG *zed* Ty se ted budes dohadovat o takovou ptakovinu, jestli impedance je to same jako fazor nebo ne. Udelej mi prosim te laskavost. Vezmi si do ruky tuzku a v nejakem vysokoskolskem skriptu o analyze el.obvodu podskrtej kazdy vyskyt slov "fazor" a "impedance". Jestli slovo "fazor" najdes i v jine, nez uvodni kapitole, tak si muzes poblahoprat.

Mimochodme, koukam ted take na Wikipedii a pise se tam: "Impedance je komplexni cislo" a "jde o pomer fazoru napeti a fazoru proudu". Uz si nevzpominam presne, co jsou to ty fazory, ale asi to bude oznaceni pro Laplacovy obrazy napeti a proudu. O fazoru impedance se tam nikde nic nepise.

miky09
Já se nedohaduji, jen jsem tě požádal, abys mi sdělil, v čem je ta má úvaha chybná. Místo odpovědi odbíháš od tématu.
luke237

Tva uvaha je spatna v tom, ze si nedokazes predstavit, ze jdou secist 2 komplexni cisla (R + Zp).

Porad tady pises neco o fazorech, ale i kdyz koukam na Internet, tak existuji jen fazory proudu a napeti. Nic o fazoru impedance jsem nenasel a jestli jsem se nekdy neco takoveho ucil, tak jsem to uspesne zapomnel.

miky09
Jestliže bude např. R = 3 Ω a Zp = 4 Ω , tak pak podle tebe je Zcelk = (3 + 4) Ω = 7 Ω?
luke237
Nectes, co jsem napsal. Obe jsou komplexni cisla.
R = 3 Ω
Zp = j4 Ω
Zcelk = 3 + 4j

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]