Nejste přihlášen/a.
Tady je můj problém: Všiml jsem si, že žárovka ve světle na stropě je zapojená mezi fázi(hnědá) a kolík(žluto-zelený).
Z hodin fyziky si pamatuju, že by to takhle být nemělo.
Jsou moje vzpomínky špatné, nebo je elektrikář blbec :D?
Záleží kolik drátů trčí ze stropu.
Pokud pouze 2,tak se jedná o soustavu TN-C a zapojení je v pořádku. V tomto případě služí tento zelenožlutý vodič jako vodič PRACOVNÍ i OCHRANNÝ (PEN).
Pokud trčí ze stropu dráty 3, tedy hnědý,modrý,zelenožlutý a místo modrého drátu je zapojen zelenožlutý,tak je zapojení špatně.
Ze stropu trčí 3 (modrý, žluto-zelený a hnědý), hnědý a žluto-zelený jsou připojeny k žárovce a modrý jen tak visí.
Děkuji za odpověd, ale ještě by mě zajímalo, jestli to mám nějak opravit, nebo to ničemu nevadí (světlo normálně svítí)?
A to je u vás doma nebo kde? A kdy vám to tam elektrikář připojoval?
Jelikož nejste elektrikář tak rozhodně nic nepředělávejte. Elektrikář k tomu měl asi nějaký důvod proč to takhle zapojil.
presne, muze to byt zapojeno spravne pres jine kably, poridil jsem barak a kdyby jste to tu videli, vsechno je vedene vsim, barva nebarva asi puvodni stavitel nakradl v podniku nejake draty, a zaroven byl neumetel
Pravděpodobně tam žádný chránič není (na světelný okruh ani být nemusí). Pokud je v celém domě rozvod 2 drátový, je pravděpodobné, že je lustr natažen nově a ten modrý drát je tam připravený pro budoucí využití po případné rekonstrukci. V tom případě není ani jeho druhý konec nikam připojený a zapojení je naprosto v pořádku.
Je možné, že máte "dvojdrátovou" TN-C soustavu a modrý je nezapojený, třeba připraven pro rekonstrukci další části bytu. Případně elektrikář neměl dvoudrátový kabel, dnes se již téměř nepoužívají...
Nechal bych to jak to je, nejspíš to má nějaký důvod, zeptejte se příslušného elektrikáře...
žárovka se zapojuje na dva dráty, jeden je fáze, druhý zemění. Fáze je obvykle hnědá a správně má vstupovat do žárovky kolíkem. Závit žárovky je připojený na zemnící drát, který má být žlutozelený.
Závit nesmí být připojený na fázovém drátu. Je to tak proto, abyste nedostal pecku 220 V. Schválně si všimněte, jak nebezpečně blízko mají vaše prsty k závitu žárovky, když ji vyměňujete. No a pak se může stát, že někdo vyměňuje žárovku a nechá zapnutý vypínač ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.