Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, povedu kabel: drážka ve zdi pro elektroinstalaci musí být na straně zdi kde je vypínač, světlo zásuvka?Nebo může být klidně na druhé straně zdi a k jednotlivým prvkům následně provrtám ( v daných místech vodorovnou díru tak by mi to vyhovovalo). Důvod, protože na oné zdi(straně) chci mít co nejmenší zápravy. Doufam že jsem to napsal srozumitelně, nejedná se o novostavbu atd. Můžu to tak připravit? Děkuji za odpovědi.
Ano, je to možné řešení, jen doporučuji vedení nafotit (okótované, třeba vzdálenost od zdi, futer, podlahy, stropu) třeba pro pozdější věšení obrazu
Relativně nedávno jsem našel při vyklízení sklepa kolo téhle šňůry včetně pár izolátorků. Byl to zřejmě zbytek ze stavby z roku 1932. Pamatuju, že jsme to měli v kuchyni na futru od dveří, ale je to divné, protože jinak byla v tom baráku už "normální" instalace z hadrových drátů v trubkách (v některých bytech je stále funkční).
Děkuju za odpovědi, ještě prosím načtrtl jsem zhruba jak to bude z pohledu vypadat(sekat drážky).
Dráty bude tahat elektrikář, ale já se chci zeptat: Tam jak mám namalované ty" žluté kolečka" mám počítat že budou krabice a rovnou je vysekat? nebo to elektrikář spojí(rozpojí) přímo ve zdi bez krabic? aby mohl vest dráty.
Děkuji za odpovědi.
Takhle to sice taky jde, ale dneska se to už nedělá. Ty žluté krabice nesekejte.
doplněno 24.03.13 17:43:Jo, ale počítejte s tím, že Vám k vypínači i ke světlům povedou 2 kabely. Takže drážku trochu širší.
Elektrikář se musí odněkud napojit. Nevím co tam máte či nemáte,ale pravděpodobně se napojí z nějaké stávající krabice. Potřebuje fázi,střední vodič a ochranný vodič.
Z této krabice půjde kabelem do vypínače a s té samé krabice půjde do jednoho světla a klemou do druhého světla.
Žádné díry na krabice nesekejte.
doplněno 24.03.13 17:09:On si je přinejhorším vyvrtá vykružovákem.
Ano napojí se z krabice, ale mě jde vlastně o to, jestli z té "vycházející"krabice povede zvlášt kabel do vypínače a zvlášt kabel do světel? V podstatě jestli v drážce povede jeden kabel nebo dva?tři? spojení klemou nevím co je . Krabice tedy sekat nebudu.
Doplním:muj obrázek jsem měl jako by na jeden kabel vedený u stropu a z toho by se připojily další jak mám nakresleno. Proto ty krabice. Ty mnou zamýšlené krabice vykružovat nebudu.
Děkuji
Heterak to už vysvětlil. Jeden kabel půjde od krabice kde se připojíte do vypínače. Drhý půjde od vypínače k prvnímu světlu a třetí od prvního světla k druhému. Ve svislách drážkách tedy povedou dva kabely, ve vodorovných jeden...
doplněno 24.03.13 18:01:... koukám, že na to upozornil i Magdon...
Ovšem jsou i jiné možnosti, třeba v případě že připojovací krabice je podstatně blíže světlům a na druhém konci místnosti než vypínač, asi bych ji použil a natáhl to jinak, levněji...
Dnes je většinou preferováno zapojení bez odbočných krabic (pak je méně spojů), takže nemusíte dělat zbytečné díry...
já to pořád nějak nechápu zvlašt po tomto:
hop:...Ve svislách drážkách tedy povedou dva kabely, ve vodorovných jeden...
Přiložím tedy ještě jeden obrázek kde jsou cca delky drážek v mm. Kolik tedy budu potřebovat celkem metrů(mm) kabelu?
PROČ je zdůrazněna "další místnost" - tam také něco povede, nebo je tam stávající kabel, který nás nezajímá?
...zdůrazněna spíše pro představu, ale je pravda že jsem uvažoval i tak, že kdyby tam chtěl nekdy něco zřídit tak, že by nebylo od věci dovést tam kabel. Kdyby vedlo tak předpokládám, že by se musel asi zas zvlášt vyvést z dané krabice.
Kolik metrů tedy? myslím že to pak dokážu pochopit. Myslím bez úvahy že táhnu i do další místnosti.
Pokud vynechám úvahu o přívodu do další místnosti, tak jsou dvě varianty:
- kabel od připojovací krabice k vypínači 13m, kabel od vypínače ke světlu 4,3m a kabel mezi světly 6,6m, bez rezervy na vývody, vše kabel CYKY(LO) 3x1,5J (tedy cca 24m, nasvorkování by bylo pod vypínačem))
- nebo vypínačový kabel CYKY(LO) 3x1.5O od vypínače k přípojné krabici 13m, kabel CYKY(LO) 3x1,5J mezi světly 6,6m a stejný kabel od pravého světla k přípojné krabici 3,3m (tedy cca 23m, nasvorkování by bylo v přípojné krabici)
Pokud by se však počítalo s vývodem do další místnosti, jednoznačně vítězí první varianta, tento přívod by byl vytažen z vypínače - v tomto případě by však ještě levněji vyšla varianta s Vámi původně nakreslenými propojovacími krabičkami...
Děkuji pěkně jste to napsal, to chápu. ale napsal jste, právě předtím že vodorovně povede jeden kabel?šlo o překlep?
možnost 1:Přece když se potom jako by vracím od vypínače zpátky do levého světla tak povedu přece kabel v té samé drážce.stejně pak samotný propoj mezi dvěma světly.
Nakonec kdyby tam byly ty krabičky(nehledě na nevýhody) tak co bych ušetřil na kabelu... to by nešlo přece k těm 13m připojit jen těch 2x30cm to by pak byly ty světla furt pod proudem ne.
to už je pro mě laika si moc.
"Přece když se potom jako by vracím od vypínače zpátky do levého světla tak povedu přece kabel v té samé drážce.stejně pak samotný propoj mezi dvěma světly"
My jsme nevěděli,že se chcete napojit z krabice,která je tak daleko umístěná od vypínače. V tomto případě tam půjdou ve vodorovné drážce opravdu 2 kabely.
"...to by nešlo přece k těm 13m připojit jen těch 2x30cm to by pak byly ty světla furt pod proudem ne."
Nechápu.Přívodní kabel jde do vypínače a tam je spínaná fáze. Když je vypínač vypnutý,tak jsou světla bez proudu.
Heterak vysvětlil za mne, dík.
Ještě popíšu tu variantu s odbočnými krabicemi, možná bych ji v tomto případě i preferoval, dokreslil jsem ji do Vašeho obrázku.
Jen upřesňuji, že v tomto případě bude v každé drážce POUZE jeden kabel.
A navíc je možnost jen jiným zapojením v krabičkách a použítím spínače S5 (lustrový vypínač) rozsvěcet každé světlo zvlášť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.