Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet příkonu

Od: sword® odpovědí: 20 změna:

Prosím Vás dá se vypočítat kolik je příkon ve watech když je napětí 230V a proud je 1A. Nemohu se dopočítat.Moc děkuji

doplněno 24.03.13 14:42:

Tak jsem si půjčil podle rady PRAIVO měřič výkonu a ukázalo mě to 28W což jsem si tak myslel ale ty výpočty kolem 200W to se mě hned nezdálo

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
24.03.13 11:53
hodnocení

2x

P=u*a

praivo*

Co? Snad P=U×I nebo [W]=[V]×[A], ne?

martinhajek*
hodnocení

2x
V obvodu stejnosměrného proudu by to bylo 230W. U střidavého podle toho co to je (odporová zátěž, kapacitní, indukční).
hodnocení

Prosím tě u LCD monitoru k PC mám štítek 230v 50Hz 0,8A podle vzorce kolegy by to mělo mít 230W což určitě nemá dá se to z tohoto spočítat.Moc děkuji

praivo*

U spínaných zdrojů se to takhle spočítat nedá. Jedině wattmetr (měřič příkonu).

luke237
Spinane zdroje berou proud narazove, proto musi byt privod predimenzovan na tech 0,8A.
buss

230 x 0,8 je 230?

olinlitomericko
hodnocení

0x

P=U x I Výkon se rovná Proud krát Napětí - tedy P (Watty) = 1 (Amper) x 230 (Voltů) » 1x230 =230 W » tedy zhruba 230 Watt. Někdo uvádí proud 0,8 Amp » 230 x 0,8 = 184 Watt

P=U x I

tedy 230 x 0,8 = 184 W

Jedná se o max výkon monitoru. Znamená to tedy,že může odebírar i výkon nižší.

luke237
hodnocení

0x

Tech 28W je pekna spotreba. Problem je ten, ze on tech 28W netahne ze site po celou dobu. On tahne treba 150W "petkrat ze sekundu", coz se zprumeruje na tech 28W.

Energetici udajne nemaji spinane zdroje radi, prave kvuli tem proudovym narazum v jejich siti.

kohoutm2*

U podobnych spinanych zdroju je na vstupu obvykle usmernovac a kondenzator, ktery dela rikejme tomu "stejnosmerne" napeti. Protoze se kondenzator dobiji proudem obvykle v oblasti vrcholu sinusovky vstupniho stridaveho napeti vypada odber proudu celeho zdroje jako pulsni. Kdyz zapojite mnoho takovych zdroju do site, tak vsechny odebiraji "pulsne" proud a vsechny prave v podobny okamzik, proto je nemaji energetici "radi". Nicmene jak se technika stale "zlepsuje", tak se dnes uz bezne pouzivaji techniky, ktere to zmirni. Z plochy proudoveho pulsu a vstupniho napeti se pak da pomerne presne zjistit prikon zarizeni. Mereni wattmetrem se povede, pouze pokud je wattmetr schopen takove prubehy proudu akceptovat a zmerit.

doplněno 25.03.13 20:26:

Prubehy napeti a proudu na vstupu sitoveho spinaneho zdroje bez "techniky, ktere to zmirni"

Výpočet příkonu
Kohoutm:
Docela krásný nesmysl. :)
kohoutm2*

co z toho je nesmysl? konkretne?

Stačí změřit proud do spínaného zdroje třeba osciloskopem jaký to má průběh ;)

kohoutm2*

Staci znat alespon zaklady a pak netreba osciloskop ;)

Takovou odpověď jsem předpokládal :) Tak si ty svě základy ověř praktickým měřením osciloskopem , asi budeš hodně čumět. :) :)

kohoutm2*

Takovou odpověď jsem předpokládal :) Tam kde chybí argumenty nebo zakladní znalosti příchází na řadu výkřiky do tmy *smich* Zdůvodnit proč si myslíš, že je to nesmysl nedokážeš, popsat jak to tedy podle tebe vypadá a proč, to taky neuděláš. Svojí reakcí mateš ostatní, pro které by to mohlo být užitečné nebo zajímavé. Ti si to ostatně budou schopní najít z jiných zdrojů, které potvrdí to, co já říkám.

Měřit to znova nebudu, protože se mi nechce. Takže ti na čumění posílám to, co udělal někdo jiný. Pokud bys tomu nerozumněl, tak se jedná o průběh napětí a proudu do spínaného zdroje s odpojeným aktivním korektorem účinníku na vstupu. Je to pro 110V/60Hz, to na principu věci nic nemění.

Výpočet příkonu #2

hodnocení

0x

údaj proudu nelze ze štítku použít k výpočtu příkonu, nemá s tím nic společného. Neodpovídá ani maximálnímu možnému proudu, jedná se jen o nárazový chvilkový proud při zapnutí do sítě.

figurek*
hodnocení

0x

se mi líbí ta zdejší znalecká diskus, místy úplně mimo mísu. Mohli byste se vy mistři elektrotechniky nejdříve mrknout na otázku, než začnete exhibovat?

Základní vzoreček je tady tento : Výkon = napětí x proud

P= U x I = 230 x 1 = 230 W

Něco jiného je ale špičkový příkon, průměrný příkon a trvalý příkon. Jestli vám nějaké zařízení pracuje s výkonem 230 W při proudové špičce, pak průměrný nebo trvalý příkon nemusí být 230 W. Na těch 230 W se ale musí nadimenzovat zdroj.

Příklad 1

Cirkulárka nebo vysavač s výkonem 2000W taky nebere trvale 9 Ampér, jak by mělo vyjít ze vzorečku nahoře.

Příklad 2

Když zapnete televizi, pak se nejdříve nabíjejí kondenzátory ve zdroji. Takže i když má televize trvalý příkon 28 W, pak ten špičkový při startu je dost víc, právě o ten proud při nabíjení zdroje.

atd, howgh.

Tak ještě jednou a podrobněji:
Pokud budu mít na štítku příkon, lze jej brát jako maximální, pokud je tam uveden proud tak nemá nic společného s ničím. Stačí si vzít třeba 60W zdroj k notebooků a podívat se na údaj proudu, ten bude jako by zdroj měl 5-10x takový příkon, max. Proudu při zapnutí (nabíjení kondenzátorů) tomu taky neodpovídá ten je mnohonásobně vyšší...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výpočet příkonu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]