Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zřejmě spálený tranzistor

Od: an* odpovědí: 15 změna:

Zdravím ,bohužel se mi asi podařilo spálit tranzistor v Hifi věži dal sem tam hodně repro.Odšroubval jsem kryt věže a všiml sem si spálené dps u tranzistoru.Na hifi jsou výstupy na 4 repro Levá strana 1 výškový a 1 basový,Pravá strana to samé.Ale Pravá strana mi hraje strašně potichu. Hledal jsem na netu typ toho tranzistoru ale nic jsem nenašel typ je c3205YK148.Chtěl bych od vás něakou radu jakým tranzistorem by se dal nahradit, Předem děkuji. kdyby ste potřebovali tak mám schéma DPS v PDF.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To jsou stopy po běžném tepelném namáhání DPS

doplněno 24.03.13 14:45:

Navíc takovýto tranzistor a bez přídavného chlazení má nejspíš na starosti stabilizaci nějakého pomocného napětí - dle kondezátorů v blízkosti předpokládám že jde o napájecí zdroj celého zařízení

an*
hodnocení

jako vím že ty tranzistory se zahřívají hodně, ale až tak aby to bylo opálené kolem toho to sem ještě nevíděl

mkat*
hodnocení

2x

Bude to bude tranzistor 2 sc 3205 pozri tu datasheetarchive.com/... alebo datasheetarchive.com/...

Popozeraj aj kondiky či su nie vydute, apozri sa aj na studene spoje.Hlavne musiš merať napätia či su zhodne ,podla popisu alebo ak maš ,schemy.

takjan*

Takový malý tranzistor nemůže mít souvislost s vadou koncového zesilovače. Ta foto-normální plošný spoj namáhaný vyšší teplotou. Nemá ta věž nahodou konce s IC?

an*
hodnocení

co tím myslíš konce s IC?

praivo*

Že by třeba tohle?

IC = Integrated Circuit = Integrovaný Obvod = IO

"konec" = koncový zesilovač

an*
hodnocení

diky, na ty kondiky se ještě podívám, studené spoje tam nejsou žádné to je 1. věc co kontroluju

Od založenia otázky si nebol schopný zistiť, či ten tranzistor je vadný? Ak Ti záleží na funkčnosti veci, daj to do servisu. Opravovanie očami zaberie tam, kde je mechanika. Tu v tomto prípade, si s (ne)vedomosťami, ktorými disponuješ, nevystačíš.

mourekk

Opravit takovouhle závadu znamená měřit a přesně diagnostikovat. Tím transistorem to nejspíš není, číňan ušetřil za chladič. Doporučuji buď servis nebo někoho kdo tomu opravdu rozumí, ale servis je lepší. Koncový stupeň bude nejspíš integrovaný obvod a ten stejně nevyměníte. A po amatérských pokusech o opravu už obvykle nejde s tím udělat nic jiného než to vyhodit do elektroodpadu. Pokud jste vloučil studeňáky, nafouklé kondíky tak je to asi vše co můžete udělat

praivo*
hodnocení

0x

Dej sem fotku toho tranzistoru. Asi už vím náhradu, ale chci si být jistý, že jsem hledat správně.

doplněno 24.03.13 14:43:

Nějaké náhrady jsou tady.

an*
hodnocení

ok dodám zítra

an*
hodnocení

tady je to foto

Zřejmě spálený tranzistor

hodnocení

0x

Pozor! Pokud je spálená DPS hodně, může být vodivá. V tom případě by byla oprava prakticky nemožná.

mkat*
hodnocení

0x

Hlavne musiš začať merať .Ak maš merak,tak pomeraj napäatia na konektoroch.Zvykne tam byť napisane ake ma biť napätie.Tranzistor sa da približne pomerať aj v zapojeni.Ale hlavne musiš mať merak.

Prezry koncovy stupen.Asi integrovany obvod ,ktory bude priskrutkovany na chladiči.Dosť časta zavada.No hlavne musiš začať ty.

My zatial len hadame.

hodnocení

0x

K samotnej oprave sa nebudem vyjadrovať, len ma zaujíma, či si tie tepra skúšal vzájomne prehodiť. Myslím tým ľavý kanál s pravým. Závada pretrváva v tom istom výstupe? Hralo to ticho, ale bez skreslenia? A posledná otázka. Koľko máš rokov? Radia Ti tu : meraj. Vzhľadom na to, že nebudeš pracovať len s bezpečným napätím, sa s týmto nestotožňujem.

doplněno 27.03.13 19:51:

oprava nie tepra, ale reprá. Ležím v hotelovej izbe, nb mám na bruchu, tak preto preklep. Pozdravujem z Prostejova, Pension Koníček. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]