Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
měl bych technický dotaz co se přenosu digitálního signálu týče. Potřebuju přenést datový tok spdif (digit. zvuk) přes kabel, ve kterém teče velký výkon (do 2,5 kw ). Co sem pochopil tak modulací signálu zdeformuji celou amplitudu a demodulací ji zase vrátím. Toto se mi moc nezdá ale pamatuji si, že ve škole nás učili něco o přenosové frekveci. Představoval bych si to tak, že na 50Hz teče velký výkon + na přenosové frekvenci třeba 1 Ghz teče můj datový tok. Něco podobného musí být použito při homeplug řešeních přenosu datového toku internetu skrze domácí síť 230V. Co se rušení týče tak to bych řešil až potom. Nerad bych znovu objevoval kolo tak doufám, že někdo schopný mi poradí něco užitečného. Předem děkuji.
PS: kdo by měl k dispozici schéma těch homeplug tak by mi neskutečně pomohlo. Např. ( alza.cz/...
Tak S/PDIF se pry prenasi v pasmu 100kHz-6MHz.
Na co to presne potrebujes? Mozna bychom dokazali prijit na lepsi reseni nez to hnat po tom silnoproudem vedeni.
Jde o nápad s využitím znalostí, které jsem nikde nenabyl :D. Přenášet to po kabelu je vcelku podmínka, protože zahlcování pásma 2,4 Ghz nechci podporovat. Optika odpadá ve chvíli, kdy potřebuji ten výkon a výkon tam poteče jedině když tam potečou data. Jediná požnost podle mě je Cu kabel, čímž neřikám, že jiné řešení neexistuje. Opravdu je to podobný systém jako homeplug x powerline řešení internetu
Na jakou vzdalenost to chces prenaset?
Sice se bojis zamorovani pasma 2,4GHz, misto toho budes delat bordel v DV/SV/KV pasmu. Silove vedeni je naprosto nevhodne pro datove prenosy, na ktere nebylo navrzene a pro "komunikacni" frekvence se chova jako antena a vyzaruje do okoli.
Navázat datovou komunikaci na existujicí vedení není až zas tak velký problém. Používají se na to filtry. To, co budete muset vyřešit především je použitelné frekvenční pásmo pro přenos dat. Tj. namodulovat datový tok tak, aby je byl kabel schopný spolehlivě přenést (což odhadem budou jen stovky kHz). Předpokládám, že nebude možné zajistit "znovuposílání" špatně přenesených dat, protože se bude jednat o jednosměrný proud dat. Takže tu půjde také o kvalitu přenosu vašeho HW řešení.
Nejde to obejít jednoduše tak, že použijete existující homeplug a SPDIF "data" zabalíte do standardního UDP paketu a pošlete a na druhé straně si je jen přečtete? Tohle je z mého pohledu nejjednodušší HW řešení s použitím existujícího a vyzkoušeného HW a problém se smrskne pouze na převod SPDIF <-> ethernet UPD paket.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.