Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, je to jističem, nebo ne? řeším problém v jedné zásuvce, která je zřejmě zapojená jako samostatná. Když zapojím vysavač vždy vyhodí jistič 6A, 500V (staré černé obdelníkové),zkoušeno dvěma vysavači příkon cca 1000W. Ovšem při zapojení žehličky, která má odběr cca1200W, nebo fén 1800W jistič nevyhodí,radio a podobné menší odběry taky jedou bez problémů. Vysavače v jiných zásuvkách jedou bez problémů. Zásuvka vypadá že je zapojena správně. Rada co s tím? vím že na zásuvky má byt 10A a víc. Podotýkam že jsem to nezapojoval.
Jak bylo řečeno, jde o vyšší rozběhový proud, pravděpodobně jistič vypadává okamžitě při zapnutí vysavače.
As máte jistič typu IJV, bývá to napsáno na štítku u proudové hodnoty. Jako provizorní bezpečné řešení bych doporučl výměnu jističe za podobný s hodnotou opět 6A, ale s značením ITM, ten má zpožděnou dobu "vybavení" - vypnutí.
Další řešení je dát nový 6A jistič s charakteristkou C, ale bude nutná mechanická úprava pojistkové skříně.
Stejně Vás ale čeká rekonstrukce elektro...
doplněno 20.03.13 12:52: OPRAVA: ...výměnu jističe za 6A jistič IJM, Jednofázový, nikoli ITM . třífázový...
Jo problém je při startu, mimochodem preferuju co nejmenší zásahy a uprávy pokusím se sehnat stejný jistič ale 10A ten byměl být bez úprav.
ps: jak myšleno?stejně by Vás mě čekala rekonstrukce el.
Jeden takové jistič doma určitě mám.
Bohužel jsem mimo domov a nemůžu ho zkontrolovat.
Ve čtvrtek ti napíšu co je zač a rozhodneš se co dál.
Naprosto s hopem souhlasím, rekonstrukce Vás bohužel dříve nebo později čeká. Jde o to že tyto staré bakelitové jističe už mohou být u většiny okruhů vyhřáté, a tím i jejich schopnosti i charakteristiky změnili své původní marametry
*parametry
To je sice všechno možná pravda, ale: je to nákladné a uplně vidím jak na nových jističích je napsané pouze na měd. Skončilo by to nevím jak drahou vyměnou celého el. rozvodu a rozkopáním celého domu.
Dám přednost sehnaní staršího jističe nebo případně koupě retrofitu KT 1 který je ideální a zároveň schválen pro hlinikové vodiče.
Samozřejmě si, ale vážím všech názorů a rad. Děkuji za ně.
v elektrotechnice existuje něco, čemu se říká rozběhový proud. Čím je motor hmotnější, tím má větší rozběhový proud. Je to ta proudová špička při startu, než se frekvence otáčení pólů na motoru přiblíží k frekvenci sítě.
1000 W příkonu znamená trvalý odběr přibližně 4,5 Ampér. Přidejte rozběhový proud a co vám vyjde? Pravděpodobně více, než těch 6 A na jističi.
Takže opravdu je možné, že fén pojistku nevyhazuje, ale vysavač ano.
Ten fén by to mělo taky vyhazovat... respektice kdyby jel aspoň hodku v kuse..
Mototr musí letět ihned, pokud má kolem tak těch 1500W, což vysavače běžně mají..., motore má velký rozběhový proud a shodí jistič. Podivej se na průřez drátů ve zdi, a dle toho zjistíš případnou možnost výměny jističe za silnější...
Pokud má vysavač menší příkon než cca 1400W, možná by šlo dumat o charakteristice jističe za jinou kat. třeba Cčko..
Mám tyto jističe viz obr. ilustrativní. Kdybych tam dal 10A tak jedině lépe ne? Ale tyhle jističe už nikde zřejmě v obchodě neseženu a jiné řešení ais není.
Než vyměníte tu zásuvku, tak jedna rada. Platí jen pokud máte vysavač s regulací výkonu. Zapínejte ho s regulátorem otáček nastaveným na minimum. A po rozběhu přidejte na požadované otáčky. Pokud nemáte regulaci, rada neplatí.
pardon než vyměníte jistič. Tak to dopadá, když člověk jedním okem čumí do PC a druhým sleduje seriál.
Existují redukce (taková podložka), pomocí kterých se dá jističem nového typu nahradit ten starý bez větších úprav. Pokusím se najít odkaz.
doplněno 20.03.13 12:53:Stačí koupit tu nejkratší lištu pod jističe za 35Kč uříznout délku jak je široký jistič přišroubovat samořeznými šrouky na místo starého jističe a nový jen zaklapneš.připojíš a vysáváš-
Jenže ty nové jističe jsou celkově menší, takže Vám mezi ním a krytem vznikne nejen nevzhledná, ale i částečně nebezpečná mezera.
Vypadá ta takhle
doplněno 20.03.13 16:15:Kryt z toho černého jističe taky pasuje na nový jak vidíš na obrázku
Jenže pokud máte jističe v rozvodnici sražené těsně k sobě, nemají samostatné kryty, ale jsou zakryté jedním společným krytem. Jde o nejrozšířenější rozvodnici ve starších panelových domech. Když vyměníte jeden jistič za nový typ, nejen, že bude "utopený" o cca 1,5 cm pod úrovní krytu, ale vznikne kolem něj mezera, kterou se snadno dostanete na jeho svorky pod napětím.
doplněno 20.03.13 18:09:takhle ta rozvodnice vypadá.
doplněno 20.03.13 18:15:Takhle to vypadá při použití zmíněné redukce.
doplněno 20.03.13 18:17:Tak se mi nepodařilo vložit další obrázek...
doplněno 20.03.13 18:22:Navíc jističe na Vašem obrázku jsou asi tak o 20 let mladší, než jistič na který se tazatel ptá. Jejich rozměry jsou rozhodně blíž jističům novým, než těm bakelitovým. Kryt ze starého bakelitového jističe byste na nový jístič těžko dostal.
Tak to mne nenapadlo. Pro šikovného kutila by to ale neměl být problém,lištu podložit a a vzniklou boční mezeru překryt plastovou destičkou.Ještě je divné,že na 6A je zapojena zásuvka obyčejně je to světelná. Chtělo by to odborníka
řešení jak se to dělá je zde: telefon.unas.cz/...
doplněno 20.03.13 19:07:totéž existuje i na 1fázový jistič...
Děkuji všem za účast na dotazu. Vyhodnotil jsem jako nejlepší řešení dat stejný starší ten samý , ale 10A jistič (známí v okolí by měli mít) nebo jak sem tu psal vyměnit za nový retrofit Kt 1. 10A jistič by neměl ničemu vadit v rozvaděči jsou ještě mimojiné tři neosazené rezervy bohužel všechny po 6A. Zásuvku nehodlám nějak přetěžovat prakticky bude využívána na vysavač případně nějaká ta nabíječka spíš menší odběry.
ps: 1. kdyby se někomu chtělo vysvětlit jak se dá vypočítat rozběhový proud např. vzorec rád se to dozvím.
2. zaslehl jsem dnes info taky, že nové jističe udajně moc nevydrží a po pár vyhození jsou na výměnu. Co vy na to?
rozběhový proud se empiricky počítá jako 3x I jmenovitý
doplněno 20.03.13 19:43:takže pro motor 1500W/230=6,5A x 3 = 13,5A
doplněno 20.03.13 19:44:co z toho plyne? že to nemusí udržet ani taen 10A jistič, pokud nebude zpožděn
Hodnoty jističů jsou určovány podle drátů, které jsou jimi jištěny. Pokud dáte jistič s vyšší hodnotou, hrozí přetížení kabelu, přehřátí, požár.
Opakuji své doporučení použít jistič stejné hodnoty, ale s pomalejší vypínací charakteristikou, který je určen pro jištění především motorů s vyšším rozběhovým proudem, tedy 6A, IJM (lze získat i oddělením z jističe 6A ITM)...
"Kdo si dá pojistky námi předepsané, tomu se nic nestane. Kdo si tam dá hřebíky, vyhoří a začne od píky..."
... aneb kdo chce kam...
doplněno 20.03.13 19:54:Při použití retrofitu doporučuji jistič 1x6A/C, případně 1x6A/D...
V rozvaděči o kterém mluvím je pět jističů do prvního J. 10A vede fáze o průměru cca tak 3mm Al. Přes vrch jističů jsou všechny propojeny kovovým hřebenem ( určitě víte co myslím). Ze spodu jednotlivých (osazených) jističů již vede vždy slabší drát 1,5 mm průměr Al. bez rozlišení mezi 10A nebo 6A. Nevím kde sehnat jistič ITM s udávanou charakteristikou( jestli se ty staré vůbec dělali) a nové tam cpat moc nechci. TAk jak je to tedy...
Ano, shora je přívod od elektroměru, jištěný hlavním jističem před elměrem, společný pro všechny jističe - proto je tam ten hřebínek. Zespoda jsou k jističům připojeny fáze pro jednotlivé světelné nebo zásuvkové okruhy. Není důležité, jak tlustý drát vede od jističe, je důležité aby v celém okruhu nebyl drát slabší - ten by se mohl začít přehřívat.
U těchto starších jističů je udávána proudová hodnota (6A), počet jištěných fází (druhé písmeno - Jednofázový nebo Třífázový) a charakteristika (třetí písmeno - V je standardní, světelný, M je zpožděný, "motorový"- toto písmeno je vytištěno i na štítku s jmenovitým proudem). Existují tedy varianty IJV, IJM, ITV, ITM pro různé jmenovité proudy. Varianta IJM nebyla nikdy příliš rozšířená, proto říkám, že je možnost z třímodulového ITM jeden modul odšroubovat, bez porušení plomby a poškození modulu, vznikne vlastně IJM. Ale hodnotu jističe 6A bych s ohledem na stáří (a pravděpodobně stav) istalace opravdu raději navýšit nedoporučoval...
doplněno 20.03.13 20:29:Tyto starší jističe lze získat v různých výprodejích (nepoužité) nebo na bazarech (použité - raději nedoporučuji), třeba strejda Gugl mne ihned navedl sem, ovšem dále jsem odkaz nezkoumal ani nehledal jide...
Nechci, ale jak to tak vypadá asi si zapojím vysavač do jiné zásuvky! jsem z malého města a tady vobchodech asi sortiment vámi doporučovaný mít nebudou. (myslím) A platit elektrikáře na povolení šroubku taky nehodlám a ni na to nemám.
Já myslím, že se hodnota jističe dá klidně navýšit na těch 10A. Světla i zásuvky se v Al instalaci "tahaly" vodičem průřezu 2,5mm2 (stejným, jak píšeš) a pro ten jištění 10A vyhoví.
Ferdo, tazatel nepíše nic o průřezu, ale o průměru. U jističů. Navíc netušíme, jak je instalace udělaná, jestli v konkrétním okruhu není někde použit tenčí drát.
Já si osobně doporučení "většího" jističe na triko nevezmu, jestli za případný požár u tazatele chcete být "zodpovědný" Vy osobně, budu Vám i tazateli jendržet palce...
No jak píše ferda06 ja sem nespozoroval mezi zásuvkami a světly jiné půměry drátu u Al rozvodu, jen jističe jsou různé 6,10,15A. Psal jsem, že na jistič je napojená jedna zásuvka tudíž v okruhu přece není nic s jiným drátem (tenčími) dráty. ps už sem z toho asi jelen, ale kolmý průžez valcového vodiče( posuv. měřítkem průměr 1,5mm) je přece obsah kruhu a ten já mám cca 1,767 mm2. Tak jak se je to stěmi průřezy 2,5 mm2 atd.?
Pokud máte průměr drátu 1.5mm, vychází mi to na průřez necelých 1,8mm. HLINÍKU!
Průřez 1,5mm2 mědi se běžně jistí 10A jističem, průřez 2,5mm2 se běžně jistí 16A jističem, MĚDI...
V bytech se kabel AYKY(LO) o průřezu cca 2,5mm2 jisitil 10A jističem, AYKY(LO) o průřezu cca 1,5mm2 jističem 6A...
A nemlaťte zbytečně hlavou o zeď. Na to budete mít čas a důvod, až Vám ta elektrika shoří...
tak aby jsme to nějak uzavřeli průřez 2,5 mm2 Cu (odpovídá průměru zaokr. 1,78). průřez Cu 1,5 mm2=1,38mm průměr. Jelikož já mám rozvod z Al to se nerozlišovalo jak nyní mám podle vizualního odhadu rozvod na světla i zásuvky 2,5mm2 Al. Na to podle všeho lze použít tedy 10A jistič usuzuju tak, proto že ostatní obvody tak doposud fungují bez neštěstí. Pro klid svůj ovšem, se pokusím sehnat 1ITM 6A. případně sestrojit z 3ITM.
ps: "AYKY(LO)" s tím na mě nechodte.
omluva, asi jsem Vás trošku rozhodil...
ještě vydržte, doplním...
Průřez a průměr je matematika, to chápete.
Hliník potřebuje větší průřez (a tím průměr), taky chápete.
Jestli jste si jistý, že od jističe až k zásuvce je hliník o průřezu 2,5mm, tak tam můžete dát jisitč IJV (nebo IJM) 10A, s tím souhlasím.
... ale já pro svůj klid Vám neodsouhlasím nic, co by mohlo být nebezpečné, chápete? Asi ano, dík.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.