Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena sestavení počítače - soukromě

Od: ttttt* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, rád bych tuto otázku položil všem "soukromým" informatikům..

Já jako student doučuji informatiku a můj klient mně požádal, abych mu sestavil počítač, s tím nemám problém.. Společně jsme vybrali součástky na sestavu podle požadavků za asi 40tisíc. Ještě je čas, ale o částce, kterou si vezmu já za sestavení jsme se nebavili. Vím, že v obchodech typu alza si za sestavení vezmou asi 2000 s tím, že u nich nakoupíte.. ve svéře "soukromé" vůbec nevím, kolik je běžná provize. Dále vím, že jsem student a nedělám to jako zaměstnání.. Přemýšlel jsem, že 1000kč za sestavení je vzhledem k ceně celé sestavy přijatelné pro obě strany, s tím, že je v plánu také výuka (jak co vypadá, jak se to zapojuje..) díky čemuž mi sestavení zabere mnohem více času, navíc budu muset dojet ke klientovi.. Nechci to dávat na hodinovou sazbu, kterou mám na doučování, protože budu doučovat a přitom ještě skládat nový počítač, proto jsem přemýšlel o celku 2000kč, tedy to samé, co by dostali v alze, ale bez jakékoli výuky apod.

Co si myslíte vy?

Prosím napište, zda jste z oboru, nebo máte-li zkušenosti..

Děkuji mnohokrát a přeji příjemný den

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

greenbull*
hodnocení

2x

Já si myslím že je to nevděčná práce. Pánovy bych pomohl obědnat počítač například v té alze a budete mít později klid. I tak vás bude s každou maličkostí otravovat. Dřív jsem sestavil ze pár počítačů a když teď něco nefunguje hádejte komu nejprve volají.

Ale jinak jestli do toho chcete jít tak 2000 bych si klidně řekl.

hodnocení

2x

Cena je taková, jakou je kupující ochoten zaplatit :) Nebál bych se ani těch 2000kč, tak si spočítej kolik hodin času na to budeš muset celkem vynaložit a přenásob to 100-200kč na hodinu, nebo podle toho jak si své práce ceníš. A podle toho stanov celkovou cenu za práci.

Běžný servis si počítá 500 +dph jen za instalaci systému. A to jak známo zvládne cvičená opice za 20minut. Když dopočítáš náklady na cestu a ztracený čas tak jsi na litru. Takže je jen na tobě kolik navíc sí přidáš za sestavení a jak sí to před kupujícím obhájíš.

hodnocení

2x
Takovéto záležitosti pro známé dělám zadarmo, dělám to pro radost. Když má potřebu se nějak odměnit tak to nechám na něm :)

ladinpraha*
hodnocení

1x

Já si taky myslím, že taková práce ze známosti je naprosto nevděčná. Při sestavení v servisu nebo obchodě je cena daná a nediskutuje se o ní. Pokud to budeš dělat ze známosti, tak ať nasadíš jakkoli nízkou cenu, stejně se zákazníkovi bude zdát vysoká. A navíc, bude tě otravovat s každou blbostí, která se mu v budoucnu na PC vyskytne. Takže budeš na tomhle PC poskytovat zadarmo servis až do smrti. Své, PC nebo zákazníka.

kangaroo*
hodnocení

0x

Tak Alza si účtuje těch 2000Kč + dalších min. 2000Kč vysaje na trochu předražených dílech, takže nevěřte že z toho mají nějakých jen 2000 a to vůbec neřešíme DPH :) Tím chci naznačit, že si vemte seznam vhodných komponent a projedte servery jako zbozi.cz a heureku.cz a najděte nejlevnější eshop a ušetříte dost. Navíc nechci dělat chytrého, ale ideální poměr investice do nového PC je 15000-30000Kč podle náročnosti u investice 40000 (pokud to není opravdu nějaký IT šílenec) je nevýhodná a 40000 PC opravdu rychle ztratí na ceně :)

doplněno 16.03.13 11:16:

Určitě i plánujete tzv. bezpečný overclocking většiny hardwaru, tak bych to s tou investicí 40k opravdu nehrotil *ua*

jirbar*

Alza, Alza od té prsty dál. Inzeruje slevu Nexuse při tom ho i po slevě má nejdražšího. Reklamoval jsem nefunkční HDMI kabel, již to je 28 dnů a nic. Co na něm chtějí opravit skutečně nechápu.

hodnocení

0x

PC za 40haku umi pri dobrem vyberu a o cca 15% mensiho vykonu i PC za 20tisic ... a musis se snim domluvit , pokud ti da za to litr tak to ber ... jen te bude furt otravovat co to a co to a to chce tak a tak ...

majsterjoe*
hodnocení

0x

V alfacomputeru stoji poskladani PC 1000Kc, se zarukou a se vsim.

Jinak ma osobni zkusenost je podobna jako vyse. nevdecna prace. Pocitac zacne delat za neakou dobu neplechu, bude to na me, musim pak hledat spatne komponenty, resit zakladni uzivatelske znalosti a pod.

Ale kdyz to ma nekdo jako konicka, proc ne. Dneska sklada PC kazdy. Vydelat se na tom neda.

czc
hodnocení

0x
Czech Computer sestaví PC zdarma.

Ano potvvrzuji - už jsem u nich nechal složit 3 PC - bylo to zdarma. Dodali i zkušební protokol.

hodnocení

0x

Známý mi (resp.synovi do NTB ) instaloval po pádu systému a jeho reinstalaci instaloval ovladače a jen tak mezi řečí -že je toto placeno od 500 kč výše!

joudic*
16.03.13 14:59
hodnocení

0x

1000

ttttt*
hodnocení

Všem děkuji za odpověď!

Budu ale rád, když odpoví ještě další, mají-li co:)

mourekk

nedělal bych to je to nevděčné , už se ho nezbavíš.

Proč nevděčné? Copak je takový problém kdykoliv se s počítačem něco přihodí, dotyčnému pomoci? Pokud ano, tak opravdu nemá cenu začínat ani s jeho stavbou ;)

kangaroo*
hodnocení

0x

Rozdělit disk na 2 oddíli + yyladit sestavu nainstalovat potřebný programy ovladače vytvořit bitovou kopii systému + synchronizace uživatelských dat a uživateli vytvořit a vytisknout přehledný manuál,postup obnovy systému bitovou kopií + synchronizace a budeš mít od něho nějaký čas pokoj než bude chtít HW upgrade :)

jackr*
hodnocení

0x

Je to nevděčná práce, jak kdy. Pro rodinu nebo pár blízkých známí to udělam zdarma nebo výměným obchodem (půjčení něčeho a TD) ale když se jedná o cizího člověka tak tomu něco naučtuju. Nejhorší sou případy kdy se to svede na vás že za to můžete vy a musíte tam jet znova a zadarmo jako reklamaci. Stalo se mi to šel sem dělat udržbu jedné paní a druhý den jí přestal jít internet. Ale chyba byla v modemu do kterého já sem vůbec nelezl. Tekže jak říkám. Někdy je to pro radost a někdy za trest.

zkusili jste to vypnout a zapnout?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]