Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně zapojit novou zásuvku?

Od: tiv odpovědí: 48 změna:

Dobrý den, prosím o radu napsat někoho kompetentního jak správně zapojit (jednotlivé dráty) na novou zásuvku místo staré. Ano chci místo té původní tuto duo pootočenou. Děkuji

Jak správně zapojit novou zásuvku?

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tiv
hodnocení

Doplnění úvodního dotazu :

Z důvodu možnosti vložení jednoho obrázku přikládam foto nové zásuvky, kterou chci instalovat.Děkuji

Jak správně zapojit novou zásuvku? #2

Žlutozelený se nejprve připojí na kolík a proklemuje se s pravou zdířkou černý fázový vodič se připojí na levou zdířku konkrétní provedení zásuvky neznám ale pro jistotu si to proměřte ohmetrem

před tím než to budete dělat tak si vypněte přívod el. energie né vypínačem ale jističem a přelepte ho na tu chvíli izolačkou at vám to někdo nenahodí

Nebo to nechte odborníkovi

Pozor eletrika zabíjí a nikerak vás k ničemu nenabádám děláte to na vlastní riziko!

doplněno 14.03.13 14:34:

L - Fázový vodič ( černý nebo hnědý

N- nulový vodič (modrý - ten tam nemáte )

PE - zemnící vodič (žlutozelený )

mowla*
hodnocení

0x

Druhá fotka je špatně zaostřená - ale pokud dobře vidím, jsou svorky označené jako "P", "L" a třetí nerozeznám, ale mělo by být "N" - pokud vidím špatně, dej (před zapojováním!) vědět.
Takže z původní zásuvky:
- dva žlutozelené do svorky "P"
- dva černé (vlevo dole) do svorky "L"
- zelený (vpravo nahoře) do svorky "N"

doplněno 14.03.13 14:32:

Jen - pozor, aby se dráty (zejména hliníkové) ohýbáním nepřelámaly!

doplněno 14.03.13 15:03:

Aha - takže jsem znaky přečetl špatně... ;)

OK - tam, kde je znak zemění, přijdou oba žlutozelené. "R" by mohlo být "right" *)- tedy pravá zdířka, tedy zelený (zhora vpravo). Do levé (bez označení) pak oba černé.

*) pro jistotu bych si (pokud není někde - třeba na krabičce) nákres propojení ale ´propískl´, zda jsou levé zdířky připojeny na svorku bez označení a pravé na svorku "R"

koudalak*

jj jak se na to díváme, tak vlevo přijdou černý dráty (fáze), doprostřed zelený a z nich propoj doprava (nulák).

tiv
hodnocení

Tak jsem to zapojil 2 černé do leva, zelený na pravo a žlutozelené dva do spodu výsledek je že nic nejde. Tak ja kto mám zapojit?

koudalak*

princip je v tom že všechny zelené musí být vzájemně spojené. potřebujete propoj mezi pravou zdířkou a "kolíkem" tedy tou prostřední aby to fungovalo. Ve starém zapojení to zajistil ten propoj hliníkem nahoře. Dráty jste nijak nepropojoval?

tiv
hodnocení

Ne, které propojit?

koudalak*

no jak jsem psal. Představte si, že byste mezi pravou svorku a prostřední (nulu a kolík) dal "podkovičku z drátu - tím byste obě svorky propojil a fungovalo by to.

Problém je samozřejmě v tom, že v bezšroubu máte místo jen na dva dráty ve svorce... Takže co s tím? Budete muset zvolit nejmenší zlo a nějakou svorku tam prostě přidat. Osobně bych se přimlouval za následující řešení:

všechny (oba:) ) hliníkové zelenožluté dráty dát do svorky spolu s tím měděným a z téhle svorky (wago nebo čokoláda) vést jeden drát na prostřední svorku zásuvky. Z téhle prostřední svorky potom ještě tu "podkovičku" z prostřední na pravou svorku. V dané situaci to bude nejmenší zlo. Pracné ale funkční.

POZOR!

Jak jste to teď zapojil, tak je to opravdu a bezesrandy životu nebezpečné. Fáze vám jde z levé zdířky do spotřebiče, přes něj jde do pravé zdířky a chtěla by pryč - zpátky do elektrárny. Jenže nemůže. Ten jeden drát co jste tam dal může totiž vést na kolíky ostatních zásuvek na kterých se po připojení spotřebiče objeví napětí - tedy jde o život.

Jak už jsem psal odpoledne, chtělo to nějakého meloucháře a mohl jste se už válet s pivem v ruce u televize. Ale já vás chápu, taky nemám peněz nazbyt a těší mě udělat si něco doma sám bez cizí pomoci. Elektrice sice rozumím, ale třeba topenář by ze mě blil *blee* kdyby viděl jak mi to doma funguje...

tiv
hodnocení

jo tzv podkovičku vím o co jde..- ale zelenoužlutej je tam jen jeden! hliníkovej (píšete oba) a pak je tam ten měděnej zelenožlutej.
Jestli to dobře chápu tak ten hliníkovej Zelenožlutej spojit svorkou s tím měděným tím pádem vyustí jeden a ten zapojit dolu. Vznikne jedno vlné místo a toto propojit (txv. podkovičkou) na prvou stranu. Obazené jsou ted všechny vstupy. tak pak by to bylo správné zapojení?
Ps: všechno si pokud můžu dělám sám od a A po Z. Samaozřejmě se snažím si zjistit než začnu a dělat to správně. A o el, toho moc nevím. Taky si kolikrát zaseknu na něčem a říkam si odborník už by to měl apod. ale taky jsem se spoustu věcí již naučil
koudalak*

aha píšu zelenožlutej, ale to ničemu nevadí. Všechny dráty co tam máte jsou "zelenožlutej" :) Mají stejnou funkci, jen soudruzi použili jednou žíhanej a jednou zelenej. Funkce je stejná, proto je dál nerozlišuju.

V zásuvce máte dva druhy drátů: FÁZE A NULÁK. :)

koudalak*

Ještě jsem zapomněl... správně píše Hop o málo místa v krabici. Jestli je to možné, tak ji vyměnte, jestli ne, tak se do zad většinou odvrtá kapsa kam se vmáčkonou svorky. Taková z nouze ctnost...

Ve wago je to jedno, ale v čokoládě zkuste dodržet aspoň dát hliníky na jednu stranu a měděné na druhou. jednoduše řečeno hliník by se neměl dotýkat s mědí aby spoje dýl vydržely bez poruchy.

tiv
hodnocení

Ok díky, už je to jasné.

ps:zkoušel jsem vytáhnout ty zalomené dráty(nevylízají) nejdou! to se u šroubku stat nemůže:). No poohlídnu se po jiné zásuvce.

tiv
hodnocení

zkusím přiložit lepší foto , z pohledu je na pravé straně (R) na spodní svorce zank uzemnění a na levé nic. jen se ujistím myslíte dva žlutozelené oba na pravou stranu?(P) a ten zelený dolů?(N)

Jak správně zapojit novou zásuvku? #3
tiv
hodnocení

Je možné že když jsem si upravil ten plech do okola(nové zásuvce) roztřihl jsem ho že to kvůli tomu nejde?

koudalak*

ne, to nemá vliv

tiv
hodnocení

jo tzv podkovičku vím o co jde..- ale zelenoužlutej je tam jen jeden! hliníkovej (píšete oba) a pak je tam ten měděnej zelenožlutej.

Jestli to dobře chápu tak ten hliníkovej Zelenožlutej spojit svorkou s tím měděným tím pádem vyustí jeden a ten zapojit dolu. Vznikne jedno vlné místo a toto propojit (txv. podkovičkou) na prvou stranu. Obazené jsou ted všechny vstupy. tak pak by to bylo správné zapojení?

Ps: všechno si pokud můžu dělám sám od a A po Z:). Samaozřejmě se snažím si zjistit než začnu a dělat to správně. A o el, toho moc nevím. Taky si kolikrát zaseknu na něčem a říkam si odborník už by to měl apod. ale taky jsem se spoustu věcí již naučil.

joudic*
hodnocení

0x

zlute nulaky na boky a cerny vzdy doleva od bananu

koudalak*
hodnocení

0x

tak to si rovnou pozvi elektrikáře.

Ušetříš si dvě hodiny stresu.

Do bezšroubovýho abb starý hliníky nacpeš jen s óbrovským štěstím a když nacpeš, tak je na 80% zlomíš.

Rozumný řešení je eklektrikář melouchář a 300 i s cestou. Jinak když nic jinýho, tak vzít aspoň čokoládu a starý hliníky rovnou ucvakat a za zády nový zásuvky nastavyt mědí. Tu pak zapojit do zásuvky jak se tady už X-krát radilo.

Lepší než čokoláda jsou WAGO svorky "na slaňěný drát", ale ty jsou moc velký. Případně nalisovat spojky klasický se smršť bužírkou nebo izolací, ale na to doma vercajk není...

Na nějaké písmenka se vykašli.

Černé dráty zapoj při pohledu zepředu do svorek na levé straně.

Potom si vezmi pětinásobnou wagosvorku a 2 hliníkové dráty dej na jednu strany wagosvorky a měděný drát dej na druhý konec wagosvorky. Potom si někde ucvakni 5 cm drátu a zapoj ho do wagosvorky vedle měděnýho drátu (prostřední díra ve svorce zůstane prázdná) a druhý konec zapoj do zásuvky do prostředních svorek. Potom ustřihni opět kousek drátu a propoj tento zemnící kolík s pravou zdířkou v zásuvce.

Jelikož tam máš mělkou krabici tak to bude docela piplačka.

Nejlepší by bylo koupit zásuvku od ABB "klasik" a zapojit to stejně jak je to ted.

Upozorňuji na to, že přívod nulák jako první musí na kolík, aby byla zabezpečena ochrana před nebezpečným dotykem i v případě, když se přeruší - odpálí vodič u svorky nuláku na pravé straně! Co může být u hliníku a zpracování laikem dost pravděpodobné. Odvod nuláku do další zásuvky musí být z druhé svorky kolíku.
Propojení wagosvorkou podle nicku kemo se mi nelíbí, ani trochu.
Uvidíme, co a jak řeknou další osoby znalé s vyšší kvalifikací a zkušenostmi.
doplněno 14.03.13 19:00: Podle Vašeho popisu to nemůže fungovat!
Žlutozelený hliník je podle mne přívod nulák, zelený hliník je odvod na další zásuvku, proto Vám vpravo chybí nulák!

jabraka*
hodnocení

0x

V prvé řadě bych vůbec nebral v úvahu původní zapojení,je značně zmatené.nevím,kdo to propojoval,ale je tam několik zbytečných propojů.Prostě i u té nové dvojzásuvky jsou přívody propojené na zásuvce.Takže k levé zdířce se připojí přivedený fázový vodič a na pravou vodič zelenožlutý ,který bude propojovat i kolík.

JABRAKA

"...ale je tam několik zbytečných propojů..."

To by mně zajímalo jaký propoj tam je zbytečný? :)

Ten měděný drát je pravděpodobně nějaké přizemnění které vede k neživé části např.radiátoru.

Jinak je vše zapojeno jak má být.

tiv
hodnocení

Jo je k tomu připojen boiler ten měděný drát asi.

hodnocení

0x

V první řadě zapomeňte na to, že se Vám ty hlinílové dráty do téhle zásuvky podaří zapojit. Potřebujete dvojzásuvku s připojováním pod šroubek, ale nevím, jestli se dělá pootočená.

pro Jabraku - zapojení na tom obrázku je zcela přehledné a běžné a ení tam ani jedna zbytečná propojka.

jabraka*
hodnocení

0x

Tak nevbím,jsem možná hluchej,ale slepej ne.Proč propojovat země drátem odshora dolů,když jsou propojeny kovovou spojkou?

JB

koudalak*

Teda Jabrako, nic ve zlém, ale možná by to chtělo zajít na oční:) jestli je tam propoj navíc tak teda nevím... Je pravda, že správně by měly být všechny tři zelenožlutý dráty na svorku "kolíku" a teprve z ní propoj na "nulu" ale takhle se tam ty dráty prostě fyzicky nemůžou vejít, tak to udělali asi nejlíp jak mohli.

Přívod je 2x hliník, odvod je 2xhliník a ten měděnej je zřejmě pospojení - žádnej propoj odshora dolů tam není.

doufám že autor dá vědět jak mu to šlo...

tiv
hodnocení

No nejde to podařilo se mi to tam dostat ale nejde: moje zapojení 2 černe vlevo 2 žlutozelené uprostred dole a zelenej v pravo. Plus jsem odtřihl ten plech kolem.

Popisované zapojení je životu nebezpečné!

Takhle vám to ale tady ale nikdo neradil.

Musíte propojit kolík s pravou zdířkou!

takjan*

Ta zásuvka je zapojena blbě. Odvod do další zásuvky (PEN) nemůže vést z pravé dutinky, ale z kolíku. Ten Cu vodič tam v podstatě nemá být, pokud má zásuvka přívod/vývod. Pokud je to pospojení k něčemu má vést z PE sběrny , pokud je to pospojení zásuvky, nemůže mít přívod/odvod. Zapojit pod krabicí a práce je to hnusná, navíc stejně prasárna s AL. Vedle krabici a správné svorky pro Al, což čokoláda není..

hodnocení

0x

Jako elektrikář bych tuhle novou zásuvku na tyto hliníkové vodiče + Cu pospojení, do té mělké krabice odmítl zapojit.

tiv
hodnocení

Tak jak jsem již psal výše zapojil jsem dráty takto: Dva černé(fáze) na levou stranu zásuvky. Pak ten čistě zelený(nulák) jsem zapojil na pravou stranu zásuvky. Ty zbylé dva žlutozelené(uzemnění) doprostřed dolu. V zásuvce je celkem šest otvorů pro dráty, drátu jsem měl celkem pět tudíž jeden otvor v pravo zůstal volný. Nvíc jsem přistřihl to plechové lemování po obvodu že zůstaly jen plechy pro přišroubování jak původně( protože mi špatně doléhalo ke zdi). viz obrázek:
NEFUNGOVALO.
Tento postup jsem dělal příspěvku MOWLA(14:31)"OK - tam, kde je znak zemění, přijdou oba žlutozelené. "R" by mohlo být "right" *)- tedy pravá zdířka, tedy zelený (zhora vpravo). Do levé (bez označení) pak oba černé."
Potom jsem se to snažil celé rozpojit ale, to se již nepodařilo ve třech svorkách nešla dráty vytáhnou a zalomily se tak že už nejdou vytáhnout (zláté šroubky, ted je to na vyhození, ). Nakonec jsem zapojil původní starou zásuvku.( naštěstí to ještě po úpravách šlo)
Závěrem jak to tedy zapojit? a zda vůbec jsou tyty pootočené zásuvky k sehnání i klasické(zlaté) na šroubky? Děkuji

tiv
hodnocení

Tak jak jsem již psal výše zapojil jsem dráty takto: Dva černé(fáze) na levou stranu zásuvky. Pak ten čistě zelený(nulák) jsem zapojil na pravou stranu zásuvky. Ty zbylé dva žlutozelené(uzemnění) doprostřed dolu. V zásuvce je celkem šest otvorů pro dráty, drátu jsem měl celkem pět tudíž jeden otvor v pravo zůstal volný. Nvíc jsem přistřihl to plechové lemování po obvodu že zůstaly jen plechy pro přišroubování jak původně( protože mi špatně doléhalo ke zdi). viz obrázek:
NEFUNGOVALO.
Tento postup jsem dělal dle příspěvku MOWLA(14:31)"OK - tam, kde je znak zemění, přijdou oba žlutozelené. "R" by mohlo být "right" *)- tedy pravá zdířka, tedy zelený (zhora vpravo). Do levé (bez označení) pak oba černé."
Potom jsem se to snažil celé rozpojit ale, to se již nepodařilo ve třech svorkách nešla dráty vytáhnou a zalomily se tak že už nejdou vytáhnout (zláté šroubky, ted je to na vyhození, ). Nakonec jsem zapojil původní starou zásuvku.( naštěstí to ještě po úpravách šlo). Snad jen dodám že ten měděný žlutozelený zemnící je od boileru.
Závěrem jak to tedy zapojit? a zda vůbec jsou tyty pootočené zásuvky k sehnání i klasické(zlaté) na šroubky? Děkuji
Jak správně zapojit novou zásuvku? #4
tiv
hodnocení

omlouvám tento obrázek jesm chtěl připojit(moje zapojení) :

Jak správně zapojit novou zásuvku? #5
koudalak*

teď jsem vám dopsal odpověď o něco výš.

Neházejte flintu do žita, když zmáčknete tu bílou plastovou věc nad každou svorkou, tak se dají ty zalomené hliníky vyklepat, nebo vytáhnout.

neumím sem vložit obrázek, ale když sem dáte e-mail, tak vám naskenuju schemátko jak to zapojit.

koudalak*

tak že bych na to přišel? omlouvám se, je to vážně jen schematicky, tak snad to je k pochopení

Jak správně zapojit novou zásuvku? #6
koudalak*

jééé no ono to zase není k přečtení...

ten obdélníček vpravo je čokoláda vmáčknutá do prostoru v krabici, do ní vedou všechny zelenožluté a z ní je pak napojená zásuvka kouskem nového drátu.

Tak přeju hodně štěstí;)

tiv
14.03.13 21:32
hodnocení

Ok díky.

Už jsem to psal výše, tyhle zásuvky nejsou určené pro připojení Al drátů. Dokonce je to na nich i napsáno. Tomu, že z ní vyklepete ty utržené zbytky drátů nevěřte. Někdy bývá dost problém vytáhnout i měděné neutržené dráty.

Jak správně zapojit novou zásuvku? #7
tiv
hodnocení

dovolím si reagovat: to sem si přečet co tam je napsáno... a je to uplně fuk, zkoušel jsem tam strčit i dráty jak jsou předepsané a šlo to uplně stejně prominte na hovno (ostatně jak píšete) osobně si již takovou zásuvku nekoupím. To vím že je z tama nedostanu, taky jsem ji již odepsal.

hop®
hodnocení

0x

No, zatím jsem se debaty neúčastnil, myslím, že pokud máte krabičku KP, tak nedostanete pod šikmou zásuvku wagosvorky. Asi bude nutné krabici opatrně vykopat, bez poškození drátů a místo ní dát hlubší, třeba KU68.

Použil bych dvě wagosvorky, Jednu "trojku", do které bych dal dva černé drátky a jako třetí nový drátek k levé zdířce nové zásuvky. A pak "čtyřku", do které bych zapojil dva zelené hliníkáče, zelenožluté měděné (asi) pospojení a jako poslední nový drátek ke střednímu kolíku zásuvky. Na montované zásuvce bych středový kolík propojil s pravou zdířkou.

Vaše jiné experimenty nebudu podporovat, fakt jde o ústa...

tiv
hodnocení

V podstatě samé co popisuje "Koudalak" akorát podle Vás je lepší "svést" draty černé do jednoho drátu( zapojit v pravo) a zbytek zelených tektéž "svést" do jednoho( zapojit do uzemnění). nakonec solo vytvořit kousek drátku a propojit( druhý vstup uzemění s levou stranou).

Souhlasí?

hop®

Souhlasí. Skoro. Černé dráty jsou fáze, takže VLEVO. Zelené a zelenožluté jsou uzemněná nula, takže VPRAVO a doprostřed.

Je lepší s hliníkem moc nemanipulovat. A je lepší v případě zlomení drátu vyhodit wagosvorku za 3Kč než zásuvku za 130Kč...

tiv
hodnocení

pro hop... sem se upsal v tom předešlém příspěvku, v prvním řadku o fázích jsem samozřejmě chtěl napsat ...(zapojit vlevo)...

apropo nevíte někdo jestli se dělaj pootočené na šroubky? já sem zatím nenašel.

Předpisy už dávno nehovoří o tom co má být vpravo a co vlevo, jen to má být všude stejně.

hop®

Ano, takže podle původního zapojení (foto) fáze vlevo, že?!

hodnocení

0x

Nic ve zlém, každý nemůže umět všechno (já například jednou připálil při vaření čaj (fakt, nedělám si srandu)). Ve Vašem případě bych se proto radši obrátil na elektrikáře. Ono na rozdíl od nepovedeného čaje tady jde o život.

tiv
hodnocení

Chápu jak to myslíte, ale nebezpečná je svým způsobem každá práce a na výměnu rezervy snad také nejezdíte do servisu( a i tam se nemůžete 100% spolehnout). Nedovedu si představit, že bych si na všechno objednával odborníky to bych musel být milionář a ve výsledku budižkničemu, který si ani nevymění žárovku.

ps: samozřejmě např. revizi plynového kotle odborníka volám, ale výsledek je, ješte nepřišel je to již 5 měsícu. Urgoval jsem ho pětkrát včetně jeho šefa a nic.

petr111*

popřípadě hliníku použijte wago svorky a na výstu si dejte měď a máte jistotu že se vám nezlomí popřípadě nevypadne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]