Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Optron jako spínač

Od: nemo odpovědí: 9 změna:

asi tři lidi mi tvrdí že tohle mi údajně nebude fungovat... ale trochu nechápu proč...

Optron jako spínač

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kohoutm2*
hodnocení

1x

Pokud se spravne zapoji polarita tranzistoru a pred LEDku date odpovidajici rezistor, tak v principu nevidim problem, proc by to nemelo fungovat. Pokud stavite pouze jedno takove zapojeni ke konkretnimu zdroji, tak mrknete na desku jak je resen obvod pro tlacitko zapinani zdroje. Schemata od ATX zdroju, co jsem videl to maji ruzne, ale v principu pres tlacitko netece vetsi proud nez pat mA. Ja jsem to u sveho PC resil tak, ze jsem zapojil jednoduchy obvod na vstup Ring u serioveho portu na desce a mam povolene wake-up v BIOSu od Ring vstupu.

nemo
hodnocení

dal bych tam optron s unipolárním tranzisorem abych to mohl řídit napětím, snad to půjde :)

nemo
I když to je blbost... neuvědomil jsem si že že ten tranzistor řídím světlem z diody

vilfein*
hodnocení

0x

Tím chcete spínat PC? Jde o to že optrony nejsou zrovna výkonově stavěny, a Ic tranzistoru je okolo 50mA, nemluvě o tom že střídavý průběh tento optron jistě nezvládne, a zničí se. Když už tak by jste mohl použít SSR, (Solid State Relay) což je vlastně optron s triakem... Můžete sehnat třeba méně výkonný MOC3021, ten je do 1A ALE je lepší tímto optotriakem spínat výkonový triak... Jak to zapojit najdete v patřičném datasheetu.

doplněno 14.03.13 10:46:

Jinak vstup (IR LED) potřebuje vhodný předřadný rezistor...

nemo
hodnocení

to nebude na silovou část ale na slaboproudou část, paralelně na spínač...to by snad mělo zvládnout ne?

figurek*
hodnocení

0x

no možná proto, že ten tranzistor se světlem ledky nemusí otevřít úplně anebo nesnese takový proud, jaký teče přes vypínač dole. Pak ti tohle fotoprvkové zapojení nikdy nebude fungovat jako další vypínač.

doplněno 14.03.13 12:41:

ještě mi řekni, prosím tě: Co je to ten schematický blok se jménem MB? To MB má být minibook? Jestli je to minibook, pak na to tvoje schema rovnou zapomeň, protože jak dioda, tak i tranzistor, povedou proud jen jedním směrem. Z napájecího proudu by ti zbyla půlka.

Hlavní spínací prvek, který je zapojený paralelně toho ručního vypínače dole, by měl být triak. Do jeho řídící elektrody bys měl pustit nějaké usměrněné a vyhlazené napětí, řízené nějakým tím fotoprvkem. Takové zapojení by už mohlo fungovat.

nemo
hodnocení

nebo mě napadlo dát za optron baterii a relé

Optron jako spínač #2
vilfein*

To už bych tam šoupnul ten optotriak... ale je třeba znát kolik proudu teče vypínačem. A podle toho volit vhodně dimenzovanou součástku... Vás by snad bavilo každou chvíli měnit baterii? Relátka maj docela značný odběr...

doplněno 14.03.13 11:09:

Btw zde by ještě k cívce relé musela být antiparalelní dioda... aby ochránila tranzistor v optronu...

hop®

V principu by to mělo fungovat, je otázka, jestli maximální proud tím optronem nebude nižší než potřebný proud pro relátko...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]