Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED driver

Od: kukusak* odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

mám pár klasických výkonových 1W LED (300mA, 3,3V). Když bych to chtěl napájet lithiovkou CR2032 (3V) je nutné používat driver? A ještě se zeptám jaké máte zkušenosti s LED driverem s LM317 (taková ta klasika, kde jen LM317 a jeden až dva odpory)?

Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Driver žádný nepotřebuješ, ale nepočítej s tím že to bude s CR2032 dlouho svítit, baterka má 210 mA, napětí 3V, takže LEDka bude nebude svítit naplno, proud tedy taky poteče trochu nižší, ale na hodinu svícení se rozhodně nedostaneš.

doplněno 14.03.13 09:41:

*LEDka nebude svítit naplno

doplněno 14.03.13 09:43:

LM317 bych neříkal žádný LED driver, prostě stabilizátor napětí, kdy dvěma odpory nastavíš napětí vhodné pro použitou LEDku.

Nesmíš ale zapomenout, že když to budeš chtít napájet např. 12V, budeš na něm mít u JEDNÉ LEDky tepelnou ztrátu skoro 3W! (takže 1W LED najednou bude "brát" 4W), které ještě musíš nějak uchladit.

Lepší je použití měniče

spíš bych k ledkám použil lm 317 jako proudový stabilozátor ale z nižšího napětí ti nic neostabilizuje musel by jsi to živit alespon 5Vdoplněno 14.03.13 10:02: to na tom obrázku je měnič z číny v přepočtu za 27 kč to nemá význam to stavět doma...
LED driver

používat lm317 na napájení z baterii je hanebnost, je to mrhání energií, chce to pulzní regulaci, lze najít na netu.

rayer.g6.cz/...

pandatron.cz/...

qsl.net/...

To prostřední jsem stavěl a žádnej zázrak ale funguje to ... večer dotlačim i foto a k tomu je potřeba trafíčko idealně tak 16V

doplněno 15.03.13 11:43:

je to tu

doplněno 15.03.13 11:51:

mc34063 jsem vyšponoval na 600 ma přidla chlazení a je z toho výkoný svítidlo

LED driver #2
kukusak*
hodnocení

za 27kč? já jsem našel daleko dražší :(

Je to na ebay našel jsem tam tedka dokonce i levnější něco lehce přes 20 kč s dopravou zdarma ... fakt nevim jak to vyráběj...

např:http: ebay.com/...

ebay.com/...

ten spodní je na té fotce a mužu doporučit ...

kukusak*
hodnocení

tak to vypadá hodně solidně! Díky :)

kukusak*
hodnocení

Ještě bych se zeptal, jestli bych třeba 10W ledku (která se napájí 11-14V) mohl napájet adaptérem k notebooku. Přijde mi to vhodné. Mám pár takových adaptérů, s vhodným napětím. Hlavně jsou dobře postavené, zadělané a mají celkem dobrou účinnost. Je to dobrej nápad?

musel by jsi to doplnit výkonovým odporem ale učinost pujde do pryč ...

kukusak*
20.03.13 19:43
hodnocení

proč? :)

praivo*

No hlavně by ji napřes stejně musel připojit ke vhodnému zdroji proudu a změřit napětí. Jedna LED může mít úbytek 11 V, jiná může mít 14 V - a to už je při volbě předřadného odporu docela rozdíl.

praivo*

Jde to třeba takhle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]