Nejste přihlášen/a.
ahoj, prosím poraďte mi, chci si vyrobit detektor kovu, jenže na instruktážním videu na youtube jsou rezistory pojmenované pouze čísly, například je tam rezistor 39k ale když si tento typ zadám do googlu, najde mi to někilik různých typů a já nevím, jaký by to měl být ten správný... prosíím poraďte
Vážený pane, vzhledem k tomu že konstrukce detektorů kovů není i pro zkušené elektroniky procházkou růžovou zahradou, zvláště zastavování či správná konstrukce vysílacích cívek, nechcete své možnosti přehodnotit? Amatérské hledače kovů mají dosah okolo maximálně 8cm a citlivost taky neni moc slavná... tím Vás samozřejmě nechci nijak odrazovat, ale když je urezistoru zadáno 39k, je to jeho hodnota... pokud si tento fakt nejste schopen zjistit, možná Vás pak ušetřím zklamání a vynakládání většího množství finančních prostředků... Zkuste nejprve pár jednodušších konstrukcí...blikače, houkačky apod...
doplněno 13.03.13 22:11:edit - místo zastavování mělo být nastavování, pardon
Naprostý souhlas. Konstrukce detektoru kovů je pro laika nesmysl, je lepší si našetřit a koupit libovolný bazarový. Vždy ten profi detektor bude nesrovnatelně lepší.
Brácha je elektrotechnik, ale stejně jeho detektor, který postavil včetně cívek, skoro nic nenajde. Kolik hodin nad tím strávil se ani nedá spočítat. Kdyby místo toho kdekoliv pracoval, mohl si za tu dobu vydělat na špičkový přístroj
Já jako na jednu stranu tazatele chápu, sám taky co si postavím, mám z toho větší radost než když si to koupím, hřeje mě už jen ten pocit že jsem to dělal sám, a mé nadšení je umocněno mnohdy tím, že jsem si zařízení i sám vymyslel a navrhnul Takže z tohoto ohledu tazatele i Vašeho bratra chválím
Akorád v tazatelově případě se chce pustit do něčeho, u čeho má mnohem menší šanci na úspěch a mnohonásobě větší šanco na zklamání
označení odporu 39k znamená odpor 39 kiloohmů.
39k = 39 kiloohmů = 39.000 ohmů
Kdybys měl napsáno k39, pak je odpor 0,39 kiloohmu = 390 ohmů.
2k2 = 2,2 kiloohmu
4M7 = 4,7 megaohmů
M33 = 0,33 megaohmu
22M = 22 megaohmů
atd.
U kondenzátorů je to někdy podobně. Buď na nich máš kapacitu rovnou napsanou anebo tam bývají podobné značky, jako u odporů. Ale tentokrát v milifaradech nebo mikrofaradech.
A hlavně a hlavně, až budeš montovat, pak nezapomeň na polaritu u elyťáků. Plus na plus.
Ukažte mi keramický kondenzátor třeba 10 mikro...?
Upřesnění:
Elektrolytické kondenzátory mají polaritu, a i značně vysokou kapacitu (mikro farady, mili farady) ale ostatní kondenzátory (svitkové, keramické, fóliové a mnohé další) mají kapacitu o řád i několik řádů nižší (nano, piko) maximálně do jednotek mikro faradů, ale to už je kondík značně rozměrný.
máš pocit, že se tu s tebou někdo hádá nebo si chceš připadat chytrý?
Tazatel položil otázku jak číst hodnoty, tak jsem mu na ni (na rozdíl od tebe) odpověděl.
Někdy je lepší odpověď rada co a jak. Já jen upřesňuju to, co jsi vynechal... vzhledem k tomu že je tazatel laik...
doplněno 14.03.13 10:48: Btw, tvoji odpověď jsem nijak nezpochybnil, spíš doplnil
To @kohoutm :
S tím jsem se v praxi bohužel nesetkal, děkuji za upřesnění
39 000 ohmů. Pokud máte takové znalosti o elektronice, tak to nedělejte. Neuvede to do chodu. První jssem stavěl ještě na základce. Takový domácí jednoduchý má houbec citlivost, kdysi vyšlo povídání v ARB tuším 4/1990. Raději se podívat po inzerátech a něco levnějšího si pořídit, nebo se dají zakoupit i v zahraničí. Pobavit se s tím zda zájem vydrží a pak něco lepšího. Nebo se dají koupit i stavebnice, v Polsku, nevím zda i nyní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.