Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejvhodnější objektiv

Od: jikk odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

vyhrál jsem v soutěži tělo Nikonu D3100. Bohužel nemám objektiv. Jaký byste doporučili na focení: děti, oslavy, krajiny, občas dovolená u moře, hory (panoramata) :)

Uvažuji o 18-105 ale nevím, zda ho využiju, 18-55 mi přijde moc "obyčejný" (dle recenzí na netu) a kombinace 18-55 a 55-200 zase moc velká investice a navíc dvoje tahání s sebou.

Děkuji za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
18-55mm je sice obycejny.., ale to by tak nevadilo..On je hlavne opticky „nic moc”.Proti tomu je 18-105mm Nikkor opravdu daleko lepsi volba..jak rozsahem, tak hlavne optickou kvalitou.Pokud za sklo nechcete davat vice jak onech cca 7tis, pak nic lepsiho nekoupite.A uprimne receno..ani to pro vetsinu bezneho pouziti amaterskeho fotografa neni potreba.
jikk
hodnocení

Děkuji, uvažoval jsem něco do 10t. Líbí se mi mj. u 18-105 že má i stabilizaci. Takže jak na děti zblízka, tak na dálky na horách nebude problém?

Pokud Vam staci rozsah 27-150mm ekv.kinofilmu, pak z hlediska kvality snimku problem rozhodne nebude..je to slusne sklo v dane cenove kategorii.Nic lepsiho (mimo pevna skla) za tuto cenu nekoupite.
jikk
hodnocení

Noj jo, *nevi* ale jak poznám, že mi ten rozsah stačí? Resp. co přesně to znamená v praxi?

Jste zacatecnik, takze nepoznate to z praxe, ale musite vyzkouset.Velmi strucne receno je to rozsah od sirokouhleho objektivu do stredniho teleobjektivu (v podstate jako dalekohled s priblizenim cca 3,5x).
Na drtivou vetsinu nametu tento rozsah staci.Je take mozne, ze prijdete nato, ze zrcadlovka neni pro Vas to prave..

Opravdu, zrcadlovka pro začátečníka není to pravé. Pokud jste ještě nefotografoval, taky radím tělo zrcadlovky uložit a začít s nějakým kompaktem. Třeba zjistíte, že na fotografování dětí to stačí a tělo prodáte. Jinak, 18-55 je docela postačující rozsah.

Jestliže nehodláte dělat fotografické obrazy, ale dělat normální rodinné snímky asi tu zrcadlovku ani nevyužijete a spíš vám bude překážet.

doplněno 13.03.13 21:22:

PS: Moc nesuďte podle recenzí na netu. Tenhle objektiv je sice relativně "horší", ale v amatérské praxi to vůbec nepoznáte. A čím větší rozsah ohniskové vzdálenosti, tím větší váha.

jikk
hodnocení

Kompakt Panasonic Lumix FS5 již několik let mám, bohužel už se poměrně kazí (vynechává), občas jsou fleky na snímcích (asi nečistota v čočce), baterie je slabá atd.

Teď navíc mám to tělo Nikona, takže neuvažuji již cpát peníze do opravy kompaktu ... nebo do jiného. V práci tu a tam zrcadlovkou fotím škodní události, je to Canon Eos 18-55, nějaký levný model, ale vesměs vím co očekávat

Inu, všechno to jsou stroje, záleží kus od kusu, Panasoniky jsou dobré přístroje, ale ve vašem případě by asi chtěl vyčistit čip a koupit novou baterii. Nicméně, za cenu objektivu byste koupil skvělý kompakt s třeba desetinásobným rozsahem zoomu. Ale budiž, pokud trváte na objektivu k zrcadlovce, asi bych se přikláněl k 18-55, připadá mi asi nejuniverzálnější.

jerrymungo:

18-55 je opravdu horší než 18-105...a krom toho se dělá i ve variantě bez VR takže pozor na to.

Cenový rozdíl mezi 18-55 a 18-105 je cca 2500-3000Kč..

Pro člověka zvyklého na UZ by větší rozsah byl asi vhodnější..

Ovšem ano, také často vezmu pevné sklo...a nejsem rušen "nutností" zoomovat.

I po horách jsem chodil s pevnou padesátkou..

D3100 rozhodně není špatný...a pokud tazatel v práci již s DSLR jakous takous zkušenost má, pak mu věřím že ví do čeho jde (snad).

P.S.: v přepočtu ekvivalentu 18-105 jsem špatně napsal 27-150...správně je samozřejmě 27-157,5mm (je to detail, ale abych dostál pravdě:)

doplněno 14.03.13 08:20:

P.P.S. jestli to "nesouzení" podle internetu bylo na mne? Ne..18-55 má žena právě na D3100.., takže vím osobně z praxe o čem to je..a mám s čím porovnávat. I jen na LCD D3100 v náhledu je poznat že to sklo je znatelně horší než 18-105..a to tak o dvě třídy.

Ale samozřejmě, na fotografii 10x15cm to nebude poznat.

Dobrá odpověď.

Když byly jen analogové fotoaparáty, chodil jsem po horách se základním objektivem 58 mm a v brašně jsem měl ještě 29 mm širokoúhlý. S těmi dvěma jsem si vystačil ve všech případech, které mne potkaly.

albatros498022*
hodnocení

0x

18 - 105 mm je vcelku skoro vše pokrývající volba pokud se rozsahu týká, jde ale o to kolik hodláte investovat, levné objektvy zpravidla moc neuspokojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]