Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vyhrál jsem v soutěži tělo Nikonu D3100. Bohužel nemám objektiv. Jaký byste doporučili na focení: děti, oslavy, krajiny, občas dovolená u moře, hory (panoramata)
Uvažuji o 18-105 ale nevím, zda ho využiju, 18-55 mi přijde moc "obyčejný" (dle recenzí na netu) a kombinace 18-55 a 55-200 zase moc velká investice a navíc dvoje tahání s sebou.
Děkuji za odpověď
Děkuji, uvažoval jsem něco do 10t. Líbí se mi mj. u 18-105 že má i stabilizaci. Takže jak na děti zblízka, tak na dálky na horách nebude problém?
Opravdu, zrcadlovka pro začátečníka není to pravé. Pokud jste ještě nefotografoval, taky radím tělo zrcadlovky uložit a začít s nějakým kompaktem. Třeba zjistíte, že na fotografování dětí to stačí a tělo prodáte. Jinak, 18-55 je docela postačující rozsah.
Jestliže nehodláte dělat fotografické obrazy, ale dělat normální rodinné snímky asi tu zrcadlovku ani nevyužijete a spíš vám bude překážet.
doplněno 13.03.13 21:22:PS: Moc nesuďte podle recenzí na netu. Tenhle objektiv je sice relativně "horší", ale v amatérské praxi to vůbec nepoznáte. A čím větší rozsah ohniskové vzdálenosti, tím větší váha.
Kompakt Panasonic Lumix FS5 již několik let mám, bohužel už se poměrně kazí (vynechává), občas jsou fleky na snímcích (asi nečistota v čočce), baterie je slabá atd.
Teď navíc mám to tělo Nikona, takže neuvažuji již cpát peníze do opravy kompaktu ... nebo do jiného. V práci tu a tam zrcadlovkou fotím škodní události, je to Canon Eos 18-55, nějaký levný model, ale vesměs vím co očekávat
Inu, všechno to jsou stroje, záleží kus od kusu, Panasoniky jsou dobré přístroje, ale ve vašem případě by asi chtěl vyčistit čip a koupit novou baterii. Nicméně, za cenu objektivu byste koupil skvělý kompakt s třeba desetinásobným rozsahem zoomu. Ale budiž, pokud trváte na objektivu k zrcadlovce, asi bych se přikláněl k 18-55, připadá mi asi nejuniverzálnější.
jerrymungo:
18-55 je opravdu horší než 18-105...a krom toho se dělá i ve variantě bez VR takže pozor na to.
Cenový rozdíl mezi 18-55 a 18-105 je cca 2500-3000Kč..
Pro člověka zvyklého na UZ by větší rozsah byl asi vhodnější..
Ovšem ano, také často vezmu pevné sklo...a nejsem rušen "nutností" zoomovat.
I po horách jsem chodil s pevnou padesátkou..
D3100 rozhodně není špatný...a pokud tazatel v práci již s DSLR jakous takous zkušenost má, pak mu věřím že ví do čeho jde (snad).
P.S.: v přepočtu ekvivalentu 18-105 jsem špatně napsal 27-150...správně je samozřejmě 27-157,5mm (je to detail, ale abych dostál pravdě
P.P.S. jestli to "nesouzení" podle internetu bylo na mne? Ne..18-55 má žena právě na D3100.., takže vím osobně z praxe o čem to je..a mám s čím porovnávat. I jen na LCD D3100 v náhledu je poznat že to sklo je znatelně horší než 18-105..a to tak o dvě třídy.
Ale samozřejmě, na fotografii 10x15cm to nebude poznat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.