Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začátky kariéry fotografa

Od: rfaktor odpovědí: 18 změna:

Krásný dobrý den,

cca rok fotím a nevím jak docílit toho aby mi lidé volali, psali, ,,mejlovali" .. prostě rád bych měl zakázky na focení ať už ze začátku bez mzdy...
Je mi 17 let a focení je pro mě opravdu něco co mě naplňuje. Hodně lidí mi říká, že fotím docela dobře a některé fotky jsou opravdu povedené.. samozřejmě, že nejsem profesionál, ale chtěl bych nějak prostě začít. Ocením JAKOUKOLIV radu :)
Moc děkuji a přeji krásný.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Souhlasím s Mowlou, je-li špatná kompozice, je úplně jedno, jak exponuješ.

Na Rajčeti jsem bohužel neobjevila ani jednu dobrou fotku ...

doplněno 10.03.13 00:31:

Zpočátku by ses měl "naučit vidět" a kompozici, teprve pak se zabývat expozicí a časem snad i tím prodejem.

vlasatec*
hodnocení

1x
Jinak pokud chceš rady, jak fotit tak zkus fotoaparat.cz nahravas fotky a ostatní ti radí. svého času jsem používal photopost.cz ale nevím jaká je teď úroveň.

mowla*
hodnocení

0x

Nafoť si nějaké ´portfolio´, nazvětšuj a uspořádej si výstavu(y). Zezačátku počítej se ´slušnými´ náklady (tisk fotek, rámečky/pasparty), ale třeba semotamo někdo něco koupí nebo si nechá nafotit. Další varianta je upload fotek na weby typu ´fotobanka´. Samozřejmostí vlastní web s ukázkami prací. Musíš být také schopen dalších činností - retuše, vytváření velkoformátových fotek.

Ale - fotografů je "jako sra*ek"a rozšíření digitálů mezi lidi nesmírné - uvědom si, že málokdo rozezná dobrou fotku od ´nedobré´ a fotogracování už dávno není bráno jako umění, ale jako naprosto běžná lidská činnost, kterou zvládne každý - roč tedy za ni někomu platit?

doplněno 09.03.13 14:52:

...Protože ne každý to umí."...

No jo - ale většina lidí si myslí opak - resp. není schopna vidět rozdíl mezi fotkou dobrou a nedobrou... ;)

Ještě mne tak napadlo - mohl bys vytvořit ´žánrovky´ - přání k Velikonoců, Vánoců, Dni dětí - a vystavit je na webu ke stažení (s vloženým © ), tak by ses mohl dostat do podvědomí.

doplněno 09.03.13 21:00:

Mno - koukal jsem na to tvé ´rajče´a - musím konstatovat, že ses na těch fotkách dopustil mnoha prohřešků proti ´dobré fotografii´, zejména kompozici dobré fotky. A pokud je fotka kompozičně špatně, je už skoro jedno, jestli má aspoň rámcově dobrou expozici a nebo ne. Kukni např. na své fotky a na ´trochu teorie i praxe´ dobrého fotografa - jirikovy.estranky.cz/... .

Vřele doporučuju si o focení ještě hodně přečíst a hodně vyzkoušet, osobně za výborný považuju třeba Neffův digineff.cz/... , ale určitě najdeš i jiné weby s dobrými radami, ukázkami i nápady...

;)

doplněno 09.03.13 21:36:

© - tento znak se používá pro označení copyright (ochrana autorských práv - viz např. t cs.wikipedia.org/... )

V zásadě je zbytečný, protože autorské dílo je chráněn i bez jeho uvedení, ale ve spojení se jménem autora je ´efektní´, může ti pomoct vniknout do povědomí diváků - potenciálních kupců či zákazníků.

rfaktor
hodnocení

Protože ne každý to umí. Ne každý na to má čas. Ne každý chce fotit a přesto chce mít třeba doma vystavenou svou fotku.
Ale to jsou jen teorie. Důležité je to, že jste mi byl ochoten poradit a za to já děkuju.

Čím fotíš, můžu se zeptat?

rfaktor

Zatím Nikon coolpix L810 (ultrazoom)

rfaktor

Prosím vás ten © .. něco o tom vím, ale co to přesně je?

vlasatec*
hodnocení

0x
Udělej si stránky, ze šablony otázka pár minut. A pak fot svoje přátelé co mají facebook, nejlépe mladou maminku s dítětem, ty se fotí rády a mají hodně kamaradek které uvidí její fotky s tvým vodotiskem.

pt®
hodnocení

0x

Na tvém místě bych to zkusila ve škole. Domluv se s některým učitelem a můžeš fotit zpočátku na nástěnku, pak nějaké akce, co škola pořádá, nebo v létě na nějakém pobytu nebo táboře. Znám jednoho, dnes už tátu od rodiny, který začínal fotit pro školu. Fotil u předávání maturitních vysvědčení atp. Dnes natáčí pro TV. Tak držím palečky. - pt

daniell*
hodnocení

0x

Uspořádání nějaké výstavy je dobrý nápad ovšem jak je tu psáno , Každý to umí a řekne si proč někomu platit když si to můžu vyfotit sám a zadarmo? Ale hodně matek s miminkem si nechá udělat fotky od fotografa nebo svatby já si například nechal nafotit reklamní kalendář od jednoho šikovného kluka z obce kterému je 16 nafotil my to a byl mi schopný i sehnat a poradit a sám zprostřetkovat místo velkoformatového tisku i tisk stolních kalendářů takže jsem byl bez starostí. Dal jsem mu 5 000 Kč a musím uznat že výsledek dopadl lépe než loni od rádoby "profi" firmy takže příště se opět obratím na něj , moje rada zní oslov podnikatele a podobné osoby ti si často nechávají dělat takovéto reklamní materiály a vždy se obrací raději na někoho a ty jsi rozhodně schopný jim to nabídnout levněji než firma.

praivo*
hodnocení

0x

Můžeš sem dát nějaké tvoje fotky (třeba s vodoznakem)?

doplněno 09.03.13 20:29:

Některé se povedly, některé ne (třeba ty první tři - ty by chtěly ještě trochu upravit (zvětšit kontrast). Některé z lesa zase jsou podle mne přesvícené.
S tou jednou si schválně zkusím trochu pohrát v GIMPu a uvidím, co z toho bude ;)

Jen pro porovnání, tady jsou moje fotky (resp. výběr těch nejlepších). Ani jedna z nich není nijak upravena, jen tu první jsem ořízl. Je tam nějaké zrnění, ale s mým vybavením to asi lépe nejde.
Použité přístroje: Panasonic Lumix LMC-LZ2, DMC-LZ3, Kodak EasyShare CX7530 (ta první fotka), Nokia C6-00.

doplněno 09.03.13 20:36:

Tak takhle to dopadlo (mohlo by to být lepší, kdybych u toho seděl déle):

Začátky kariéry fotografa
rfaktor

Tady je odkaz na galerii na rajčeti. mygallery.rajce.idnes.cz/... .. takže určitě ocením váš názor :)

rfaktor

Třeba takhle?

Začátky kariéry fotografa #2
praivo*

To už je moc. Místo nebe máš jenom bílou.

Tady je můj pokus:

Začátky kariéry fotografa #3

rfaktor

Nooo tak to je vážně lepší :D .. nejsou někde na netu takovéhle informace k úpravám fotek?.. ale zase na druhou stranu já mám tak nějak to, že fotky moc neupravuju, protože pak mi to nepřijde, jako prostě to pravé.. mám ukazovat to co vyfotím bez úprav a když se to někomu nelíbí.. tak je to rpsotě fotka špatná a musí se to vyfotit jinak nebo prostě to není to pravé na snímek.. co si o tom myslíte?

praivo*

Taky více uznávám fotky neupravené. Jenže pokud je mám někomu ukázat a nevypadají tak jak by měly, dělám si tím ostudu. Takže jev buď neukazuji, nebo si otevřu GIMP a trochu si s nimi pohraji. Nedělám to podle návodu, spíš podle toho, jestli se mi to už líbí, nebo ještě ne. Můžu ti sem dát nějaké fotky před a po úpravě a uvidíš.

doplněno 09.03.13 22:04:

Mimochodem, je mi taky 17 :)

doplněno 09.03.13 22:20:

Nedám, protože nemám :-D Jedině Google+, ICQ nebo Skype.

rfaktor

Hele nedáš mi na sebe FB? :D

kevin*
hodnocení

0x

Ahoj,

nemohu se považovat za zkušeného fotografa, foťák vytáhnu hlavně, když je venku tepleji.

Nicméně nyní jsem si pořídil program od Zoneru a přesto, že ho ještě neumím bravurně ovládat, jsem s ním spokojen. Funguje v něm česká podpora, jako třeba základy ovládání programu a pak taky různé tipy a triky, které odkazují na jejich blog s radami. Program stojí cca 1500 Kč a umožňuje zvládnout celý fotografický řetězec po fotografování - import fotek, jejich různé třídění a hodnocení a následnou postprodukci.

Co se týká fotografování jako takového, mnoho informací se dozvíš také na fotoroman.cz/... .

Ty nápady ohledně Tvého zviditelnění, které padly výše, jsou určitě super.

Nejdůležitější ale pořád zůstává TVŮJ důvod, PROČ to děláš. Pokud to bude jen pro peníze a ne hlavně pro to, že Tě to baví, nebudeš moci podat vynikající výsledky. Důležité je si vlastně "jenom tak hrát".

Přeji Ti krásný den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]