Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana proti zkratu, probíjení

Od: palec odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

měl bych následující dotaz. Mám doma vodní želvu a vzhledem k tomu, že je to zvířátko náročnější na vybavení terária, tak pořád vymýšlím co všechno bych ji vylepšil. Vzhledem k tomu, že ji ohřívá vodu topítko a vodu filtruje velký filtr chtěl bych nějak její život ochránít před tím, že by došlo v elektro instalaci k nějaké události. Otázka je jednoduchá. Existuje nějaké zařízení, které by se strčilo do zásuvky a v případě zkratu, probíjení by došlo k odpojení zařízení, aby se želvě nic nestalo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Proudový chránič, odpojí spotřebič při úniku elektrického proudu někam jinam, než kudy proud správně procházet. Ovšem tyto chrániče bývají dimezovány na ochranu lidského zdraví a života, tomu odpovídá maximální doba vypnutí i maximální vypínací chybový proud (30mA většinou).

Ale vůbec netuším, jestli jsou želvičky na působení elektrického proudu citlivější než lidé nebo naopak více odolné...

zajixxx*

jsou i citlivější chrániče...

Chránit topítko (pokud není skleněné, ale kovové) a externí filtr mi přijde zbytečné, tohle nejsou laciné čínské výrobky. Ochranu potřebuje spíš světlo, objímka pod květináčem už představuje ve vlhkém prostředí určité riziko.

hodnocení

0x

Docela rád bych od někoho chtěl vysvětlit, jak bude pracovat v teráriu proudový chránič? Kam bude unikat případný nebezpečný proud? Myslím, že proudový chránič je pro takové použití zcela nepoužitelný ;)

hm*
hodnocení

0x

Nevím, jestli by zde proudový chránič pomohl. On ten proud by asi nešel do země nebo někam jinam pryč, ale jen by proběhl z přívodního drátu vodou do druhého drátu, takže chránič by nic nepoznal. Možná dát kolem filtru jakousi drátěnou kouli. Jednak by želva nemohla blízko (a čím je dál, tím je bezpečněji) a jednak by případný unikající proud byl "zkratován" tou koulí, takže by se mimo ni dostal minimálně. Ale zas je otázka, jestli by zdraví želvy nevadil ten kov ve vodě.

palec
hodnocení

At to jeste upresnim, bydlim ve starem RD, kde je jeste stara elektroinstalace, takze proudovy chranic by mi asi nefungoval :( Aspon podle toho co jsem zatim nastatudoval. Tim velkym filtrem jsem mel na mysli velky externi filtr od ATMANa. Vim ze to asi zbytecne resim, ale chci aby byla v bezpeci, kdyz vidim kolik topitek (sklenenych) jsem jiz za cca. 15 let vymenil, pac nevydrzeli ani 2 roky, pac donich natekla postupem casu voda (vlhkost). Prave proto jsem premyslel nad tim, zda neni nejake reseni ala proudovy chranic ...

hop®

Myslím, že to s tou opatrností trošku přeháníte, topítka většinou mívají dvoudrátový přívod, to byste musel ještě uzemnit vodu v akvárku, aby ten chránič fungoval. Věřím, že se o želvičky bojíte, ale nic se nemá přehánět...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]