Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stresni krytina

Od: jajaj odpovědí: 10 změna:

Dobry den,

budeme rekonstruovat strechu, a rozhodujeme se nad krytinou jakou zvolit.

Jestli zvolit std krytinu tasky od Bramac nebo Tondach nebo zvolit plechove dily vypadajici jako tasky, nevim presne jak je popsat asi budete vedet co myslim.

Prosim o Vase nazory a doporuceni.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

2x

Dobrý den. Ve svém okolí neznám nikoho, kdo má betonovou krytinu a že by ji chválil. Možná je to pouze náhoda. Bydlím v takové lokalitě, kde ja natěsněno asi 60 řadovek asi 6 typů domů. Koukám z okna na jednu řadu a vidím, že klasická režná pálená pořád vypadá jako krytina, zatím co betonová je z estetického hlediska po smrti ( ale tak vypadá už několik roků - stáří je kolem 18 roků ). Osbně mám pálenou režnou se zárukou 50 roků ( Tondach ) na dvou domech a na domě, kde toto píši je stará 20 roků a předpokládám, že za dalších 30 roků bude stejná.. A co se týká plechů, tak tam je obrovská výhoda, že to nic neváží a je to rychle udělané. Já však mám jakousi nedůvěru k životnosti a stálosti barev, neboť po 20 letech mě povětrnostní vlivy původně červenou barvu plechu ( Alukrit ) změnily na prášek, který utřu hadrem. Je zajímavé, že některí sousedi mají ten samý plech, ze stejné továrny, ze stejné doby a je pořád červený. Asi obsluha mísící linky na barvy měla 3 promile a zmršila kvalitu té mé barvy. Nicméně soused přez jeden barák ten Alukrit vyhodil a dal si tam plechovou imitaci tašek. Velmi hezké, za 3 dny hotové i s demontáží a cena mě celkem mile překvapila. ( samozřejmě bez papírů, jak jinak v ČR, že ) Ale značku nevím. S pozdravem Laďa

pepane*
hodnocení

2x

:)Zdravím, my máme něco přes rok, tašky Tondach a zatím velká spokojenost.*nevi*Také jsme uvažovali o plech.dílech, ale bylo nám řečeno, že kapky deště jsou na nich lehce slyšet.

Přeji dobrý výběr*palec*

Stresni krytina

bruk600*
hodnocení

1x

Dobrý den, stejně jako v předešlé odpovědi bych doporučil tašku Tondach. Betonové tašky taky vydrží, pravděpodobně budou trochu levnější a díky větším maržím vám je každé stavebniny budou nabízet jako první, ovšem esteticky je Tondach nesrovnatelně lepší a co do kvality tak betonovou tašku taky s jistotou překoná. Je někdy až zarážející, že i stavebníci, kteří nemusí hledět na každou korunu a za bytové dopňky vydají statisíce mají na střeše beton, nebo dokonce imitaci krytiny z plechu, asfaltu.

Tak abych to shrnul, tak pálená taška je z léty ověřeného materálu a esteticky je NEJ. Betonová krytina má nevýhodu ve větší nasákavosti, je uměle dobarvovaná a na povrchu je hrubá. Pokud výrobce betonu použije nějakou další úpravu jako třeba dobarvení, napuštění tašky silikonem, nebo umělohmotnou polituru, tak ultrfialové záření ze slunce všechny tyto materály a barvy rozruší. Stejně tak barvy na plechu nejsou věčné, plech se přibíjí a tím vzniká nebezpečí zatékání, za deště a krup si budete připadat jako u Verdunu. Ještě bych chtěl upozornit na to, že u vychvalované lehké konstrukce plechově střechy je velké nebezpečí poškození od větru a ten pak bere většinu střechy. U tašek v případě uvolnění několika tašek ji lze snadno opravit.

hodnocení

1x

volba krytiny záleží na tom co tam ne té vaší střeše je dnes, pokud eternit tak nevěřím, že jsou tam krokve dimenzované na keramiku nebo dokonce beton. Nevšiml jsem si že by tu někdo řešil statiku, což mě připadá naopak prioritní. Nejdřív zjistím co mi střecha unese a pak zvolím krytinu. Případně dotaz? budete tedy dělat i nové krokve a jejich dimezi podle druhu zvolené krytiny?

tuldrich
hodnocení

0x

Dobrý den, čerstvě jsem realizoval novostavbu RD s krytinou Tondach Stodo 12 s černé glazuře (v podstatě jedna z nej, co můžete pořídit). Pocity jsou víceméně smíšené, nemohu pominout estetický vzhled a krásnou vlnu, toto je bezkonkurenční, příslušenství úplně na vše. Co se týká negativ, tašky jsou oproti betonu strašně křehké, při přepravě cca 10% základních tašek bylo poškozených, ulomené rohy atd, hodně se dalo zdělat do přířezů atp, zbytek bez problémů vyreklamován. Co se týká glazury,ta je také velice křehká, musíte si uvědomit, že tašky jsou ve své podstatě červené, nastříkané černým "lakem" a jakékoli poškození černé glazury způsobí viditelné stopy. S křehkostí glazury budete hodně zklamán, přeprava způsobí drobné tzhlinky v podstatě na každé z tašek, to samé je nepřesností tašek, pálením a materiálem je to prostě jejich vlastnost, mírné prohnutí i krajovek je naprosto běžné. Takže pocity víceméně smíšené, nedokážu posoudit, zda je lepší beton, protože mám zkšennost pouze s pálenou, ale z počátku jsem byl mírně rozladěný.

Tomáš U.

bruk600*

Na vysvětlení pojmů, bych uvedl, že to černé na povrchu je glazura na křemičité (skelné) bázi a tudíž se i chová jako glazura na vašem hrnečku na kávu. Je sice křehká, ale barevně absolutně stabilní. O kvalitě tašky rozhoduje kvalita střepu a glazura je vlastně barevné natónování.

hodnocení

0x

K té plechové krytině...a k oblíbenému argumentu zastánců klasických taškových šablon.."že plech je hlučný..a je slyšet každá kapka..".

To je dost demagogické tvrzení..

Pokud by nad Vámi byla jen plechová krytina a nic jiného, pak to je pravda...

Jenže ukažte mi střechu kde to je takto provedeno...?

V reálu je tedy plechová krytina na latích, pak pojistná hydroizolace a v dnešní době minimálně 20cm minerální tepelné izolace..(spíše ale 32cm) a sádrokartonový strop ev. ještě vzduchová mezera podstřešního prostoru. Až si stoupnete do pokoje pod takto zaizolovanou plechovou střechu, nezapomeňte se podívat ven jestli náhodou neprší.., protože neuslyšíte vůbec nic.

Tím neříkám že se mi klasické tašky nelíbí...naopak..

Jen chci vyvrátit ten mýtus o "hluku plechové krytiny".

ladajaskva*

Dobrý den. Pane profesore, zde s Vámi nemohu souhlasit a důvod je naprosto jednoduchý. Já mám několik střech a složení, které uvádíte plech, izolace, SDK mám také. A všude je to trochu jiné. A kupříkladu složení plech na celoplošném záklopu, 10 cm skelná vata a 10 cm EPS, celoplošné podbití a dřevěný obklad dávalo záruku, že jste slyšel každou kapku. Loni jsem to právě z důvodů posílení tepelné a akustické izolace překopal a nové složení je mínus dřevěný obklad a plus 16 + 5 cm minerálu a SDK. Výsledek je velmi dobrá tepelná izolace a celkem solidní útlum hluku a mě šlo především déšť. To bubnování kapek je celkem solidně potlačeno, ale hovořit o tichu nelze. Takže jaká tloušťka minerální izolace spolehlivě vyvrátí Vámi prezentovaný mýtus? A pro info, můj sluch už není to, co bývalo. Onehdy vnučka říkala kamarádce, můj děda je tak hluchý, že když mu spadlo pětikilové kladivo na nohu, vůbec nic neslyšel. S pozdravem Laďa

Plechovou strechu mam na rodinnem dome osobne. S hlukem nemam sebemensi problem..a sluch mam opravdu dobry. Presne slozeni strechy mohu popsat zitra az budu v kancelari na svem PC.

igorman
hodnocení

0x

pokud máte peníze tak určitě Tondach,pokud počítáte každej zlaťák budete rád za Besk (jako já) kterej vás přežije,nebude vám pršet do baráku a o to tu jde především nejvíc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]