Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovi vadí můj strom - jak se bránit?

Od: petajs* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den. Už mě to štve, nevím si rady. Na mé zahradě stojí vzrostlý smrk (8m od plotu) a sousedka mi každý den opakuje, že jí do 11 hodin dopoledne stíní na záhonek s mrkví a že bych ten strom měl pokácet. Strom je fajn, mě nevadí, léta tam roste a já ho přece nepokácim kvůli mrkvi. Další věc je ta, že když si postavím dům, stín bude sahat mnohem dál, i když bude dům stát daleko od plotu. Sama mi řekla, že když strom neodstraním, že se o to postará až nebudu na zahradě (to se mi otáčely vidle v ruce). Existuje nějaký zákon, který řeší stín od domu nebo od stromu? Abych jí zavřel kušnu? Otázka zní blbě, ale víte jak to myslim...

Díky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tofi*
hodnocení

4x

Na tuto situaci je nutné aplikovat § 127 občanského zákoníku, který se přímo týká sousedských vztahů. "Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek."

Takto na dalku je tezke to posoudit, ale kazdopadne pokud sousedka rika, ze ji stin obtezuje, tak s tim asi tezko neco muzete udelat. Jasne, ze vam smrk nemuze pokacet ci zahubit, ale pokud by to hnala vys je jen otazkou, jak by to bylo posouzeno - jeslti ve vas nebo jeji prospech :(

ladajaskva*

Dobrý den. Já bych řekl, že sousedka je ježibaba a může se obrátit, kam se ji zlíbí a ničeho nedosáhne. Stín není nic, co by závažným způsobem obtěžovalo, navíc ten stín se pohybuje, takže ten záhon s karotkou není ve stínu celý den. Podle toho, že ten smrk je takový nepřítel a tak moc stíní, tak je pravděpodobné, je je starší, jak ta ježibaba a ji nezbude nic jiného, než se dopustit trestného činu vniknutí na cizí pozemek, poškození cizí věci ( smrku ) a za to pykat. Já to typuji, že nemá a nemůže mít pravdu a nenajde nikde pro své požadavky oporu v zákoně. To byste ji potom mohl tvrdit, že ji obtěžuje ta mrkev a nebo její napadání. Proto Vám radím, zachovejte chladnou hlavu. S pozdravem Laďa

hodnocení

1x

Není nad to mít blbé sousedy. To je pak na celý život.

1. Varianta: :) Řekněte jí, že smrk za to nemůže, to Slunce. To přeci svítí z opačné strany než by mělo. A s tím vy nic nenaděláte.

2. Varianta: *cert* Pokud se smrku něco stane, tak nejenom na to záhonku už nikdy nic neporoste. (Jo totální herbicid, to je věc. )

hodnocení

1x
Zkuste to tak, ze babe reknete, ze na ten krasny strom miri 24h denne prumyslova kamera /daji se koupit i imitace/. Pak te mile pani reknete, jaka je cena takto vzrostleho stromu /a mala opravdu neni/..a ze jeji cin odstraneni Vaseho stromu bude tim padem na zaklade videonahravky resit PCR, a vzhledem k potencionalni skode a trestu babe jeji mrkev pekne zhorkne. Pak bych ji jeste naznacil, ze ona pro mne rozhodne nema vetsi cenu nez ten stom..at si to vylozi jak chce.

hodnocení

1x

no, já bych se na to podíval i jinak. co má co smrk dělat na na zahradě? smrk patří do lesa. jaký užitek, vám osobně, tento strom přináší? víte do jaké výšky tento strom dorůstá? co až bude mít cca 20 metrů? nebojíte se, že ho jednou vyvrátí vítr? co potom s náhradou škody? baví vás uklízet na svém pozemku jehličí?

náš soused něco takového předloni radši porazil. jehličí bylo všude.

prostě takový strom na zahradu nepatří...

to nemá logiku... co když tam budu mít místo smrku třeba ořech? ten na zahradu patří... a korunu má také pěkně velkou...i mnohé ovocné stromy dosahují dost velké výšky...a je z nich listí...

některé zahrady jsou nejen ovocné ale i oddychové, okrasné...

je jednodušší zasít mrkev někde jinde, jak přesadit strom...

polinek*

,tak ten ořech by byl ještě horší,,opadává a jeho listí je nepříjemné do kompostu. Navíc jeho kořeny se roztahují a koruna je mnohem rozvětvenější.

A souseda asi na svou zahradu se nepustí aby to listí odstranil. Já raději volím jehličnan. Jak je daleko od plotu?

Tchyně má na zahradě smrky... užitek z nich je, jednak je pod nimi zavěšené závěsné lůžko, jednak pod ním rostou houby a jednak má každoročně vánoční stromek zdarma. Nemluvě tedy o krásném výhledu z okna.

myse*

my máme před domem tři obrovské staré smrky a ani mě nenapadne je kácet. Jednak tam byly dávno před tím, než jsme se přistěhovali (možná narodili, to nevím) a hlavně - vždyt každého vzrostlého stromu je věčná škoda!

Sousedce řekněte, že strom kácet nebudete, že je na to potřeba i povolení, a pokud ona něco provede - zaplatí si pokutu za své a ještě bude muset vysadit strom nový! Když strom není na hranici (píšete 8m) tak vůbec není co řešit!

tofi*

Jak je strom daleko od hranice pozemku neni vubec dulezite - postatne je, ze proste nesmite obtezovat (zasahovat do prav) druheho cloveka.

Je uplne jedno jeslti se jedna o smrk nebo treba oresak - to by bylo jeste horsi, nebot by klidne mohla rici, ze listi padajici na jeji zahradku ji obtezuje. Takze asi nejlepsi by bylo nejak se dohodnout (pokud to jde) jinak z toho nic dobreho nebude -sousedi co si delaji naschvali to je des a tahanice po uradech ci soudech to take neni o co stat :(

achjo*

Smrk na zahradu nepatří?! A proč jako? *bzum* Na zahradě můžete mít cokoliv,pokud to tam poroste. Vy jste asi z města. Díky tomu,že mají někteří lidé na zahradách i stromy jen tak pro okrasu(ne jen pro užitek),je možné vidět i nádherné solitery třeba právě vzrostlých smrků,modřínů,jedlí,atd.,které v lese ve sponu prostě nespatříte.My máme u baráku břízy.Je jim bez přes sto let. Jsou obrovské a nádherné.Pamatují obě světové války,padesátá léta,socializaci,normalizaci...co je proti tomu jediný život člověka.Kdyby spadla jen jediná byla by střecha baráku namaděru.Když funěl před léty Kyril,hučely jako dopravní letadlo.*smich* Platíme na ně léta pojistku.Semínka z nich,když spadnou,jsou všude,listí rovněž.Víte ,porazit strom trvá chvíli a je to strašně jednoduché.Než však strom naroste tak,že vrátí obrovské množství kyslíku do ovzduší,než pod ním naleznete stín a ptáci si v něm uělají hnízda ,uteče spousta let.Deset let je jako nic.

sebod*

achjo. Taky jsem měla u baráku velkou břízu. Ne tak starou jako Vy. Zasadili jsme ji před třiceti lety. Všude z ní byl je bordel *cert*. Když kvetla, pyl byl v domě na všem, o semínkách nemluvě *zed*. Ale jak já ji milovala. Třeba teď na jaře, když se začala zelenat...To byla nádhera *ua*. Dům jsme prodali a nový majitel, jako první věc, tuhle břízu porazil *plac*. Ano, byla to jeho volba, a vlastně i jeho bříza...

jabraka*
hodnocení

0x

Mám sousedy v zahrádkářské kolonii,kteří sázejí podobné stromy přímo na hranici pozemku.Takže na jedné straně mám tři borovice.Zakrátko budou už za hranicí obvodu 80 cm,kdy je svévolné pokácení už trestný čin.Kdo to neviděl,nepochopí.Borovice do 13 hodin stíní moji půlku zahrady.Dva metry od hranice už neroste tráva a mám tam vrstvu jehličí se šiškami.Ovocné stromy jsou porostlé mechem a rozmohly se mi tam Václavky a dva stromy sežraly.Musel jsem je pokácet.Aby se věc ještě více vyhrotila,zasadila tam ještě na druhé straně ořech,který roste jako z vody a už je 15 m vysoký,větve mám 2 m přes hranici.Teď na ostatní hranici zasadila smrčky,jako živý plot.Vůbec ho nehodlala udržovat,tak jsem se namíchnul a smrčky jsem o své újmě na polovinu surově zkrátil.Na štěstí je ticho.Z mé strany už byly větve 1 m do parcely.Tak jsem vloni požádal sousedku,co by dělalä,kdybych aspoň jednu borovici porazil.Nejdříve koukala jak sůva,ale kývla a už tam jedna není.Myslím,že jde jen o dohodu.

Jen jsem chtěl říci,že i jeden strom může dost zahradě škodit.Ale zase jsme z borovice nařezali fošničky na schody do chaty.

JABRAKA

patronka*
hodnocení

0x

Ono je třeba vidět problém i z té druhé strany. Otec mého souseda na chalupě vysadil kousek od plotu dvě borovičky. Samozřejmě jsem předpokládala, že až dorostou do výšky stromků vhodných na Vánoce, že je pokácí. Jenže dnes jsou borovice 3 x vyšší než moje chalupa, všechno jehličí a šišky jsou na mé zahrádce. Navíc jsou tak 2 m od mé studny a děsím se dne, kdy se borovice buď zřítí na mou střechu, nebo jejich kořeny poškodí studnu. Sice jsme spodní větve mohli odřezat, ale to by případné škodě nezabránilo. Mimo to tam byl ještě smrk který mi stínil záhonky, ten soused na mou prosbu pokácel, ale zasadil tam nový smrček. Se sousedem máme jinak velmi dobré vztahy. Dnes si ani nedovedu představit, jakým způsobem by se daly borovice pokácet, jedině snad horolezci by je mohli po částech odřezávat a spouštět po lanech. Přitom ty borovice jsou krásné a vzájemné vztahy bych taky nerada ohrozila, to by se tam nedalo vydržet. Zatím to neřeším, ale strachu mne to nezbaví. Patronka

achjo*
hodnocení

0x

To je problém.Pokud Vám ten smrk bude chtít zničit,tak Vám ho zničí.Ta Vaše sousedka je asi na hlavu.Já bych jí řekl,že když se ona postará,tak že se postaráte také a že zkušený dendrolog pozná,že smrky byl záměrně zničen.Ať si proboha udělá záhon jinde.Stín smrku je poměrně úzký,takže stíní místo jen krátkou dobu.Ať jde do...pryč šoustetka.;)

petajs*

Omlouvám se za dlouhou neaktivitu - byl jsem na dovolené (smrk zatím stojí).

Abych to tedy upřesnil - když se to tu tak rozjelo - že smrk na zahradu nepatří, jak jsem četl... můj pozemek má 24.817m2 a veškerá plocha bez oné zahrady 1.500m2 je les. Smrky a sem-tam bříza. Ten les, jak někdo pototkl, tam je určitě déle, než ta paní, takže s tím mohla počítat. Než jsem pozemek koupil, přiznala se, že tam chodila systematicky kácet stromy, jak jí to vyhovovalo, kvůli sluníčku.

Jestli se nebojím, zda ho vyvrátí vítr? Víte, že je mi to tak nějak jedno? Život je život, nebudu kácet stromy kvůli "kdyby". Když se přestěhuji k lesu, tak s rizikem prostě musím počítat. Jestli mě baví uklízet jehličí? Víte, že baví? Asi jsem včerejší, ale hezky si při tom odpočinu a k sousedce jehličí nepadá.

Všem děkuji za názory a mrzí mě, že se diskuze otočila trochu jiným směrem. Pozemek jsem koupil dřív, než by ho koupil nějaký rádoby podnikatel a vše pro vidinu businessu zničil. Já jsem se rozhodl pro tento způsob života a radši do jisté míry uhnu před stromem, než ho jen tak pro blbost pokácet. Lidí, kteří mají odlišné způsoby než já, je asi dost, ale klidně si pokácejte na zahradě vše, aby jste si tam mohli postavit ty své bazénky a pergolky s grily. Je mi sice jen 24, ale to neznamená, že jsem nějakej blbec, kterej bude držet hubu a krok s okolím, protože "starší mají pravdu" (pozn. sousedky :)). Proto jsem zakládal toto téma, protože mi příroda není lhostejná. Každej si řekne, že je to jenom hloupej strom, ale já myslím, že není. Nejsem žádnej ten zku... "zelenej" aktivista, ale přijde mi správný, že alespoň 23.000m2 stromů zůstane díky MĚ v pohodě do doby, dokud na to stačim. Díky

výtka
Upozornění od sys hejkal 19. 04. 2011 12:30:52
i to se může stát... tazateli jsme ohodnotili jeho příspěvek... zřejmě si to ale zasloužil...
karina*

petajs, souhlasím s Vámi. Smrk je strom, který mj. i krásně zdobí zahrady. My jich máme 6 a 4 borovice.Pro ozdobu. Odstranili jsme jen ty,které byly nebezpečné, nebo jimi byly utiskované ty ostatní. S tím jehličím máte pravdu, mě to také baví a mám radost z toho, a jak je to pak hezky vyčištěné :-.) I v nově vznikajících satelitech se smrky , borovice , jedle vysazují. Je to spojení s přírodou, architektonické ztvárnění krajiny, ozdoba a krásný odpočinek pro lidskou duši.Jistě, jsou lidé, kteří musí mít na zahradě pouze sterilně zastřihnutou travičku a nic víc. Nejlépe uprostřed s nafukovacím plastovým bazénem. .Zahradní holobyt :). Tak ať ji mají, nemají ale právo Vám nařizovat, že jim vadí Váš smrk. Vy si smrk ponechejte, sousedka ať si mrkev zasadí jinam. Do 11 hodin stejně slunce skoro nehřeje, nevím o co ji jde. Vlastně vím, závistí nad rozlohou vašeho pozemku (lesíku ) nespí *smich* . Lidé jsou různí a nenechte se od nich sekýrovat, Váš názor je správný. Karina

topka*

Výjimečně plně souhlasím s Karinou. Nenechte se sekýrovat od sousedky, kdyby jste byl tzv. vstřícný, bylo by to horší a horší. Takoví lidé si dokážou vymýšlet...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]