Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chceme kupovat byt přes realitku, kterou nelze obejít, o byt opravdu stojíme. Mám několik dotazů, protože nevím, jak to dnes běžně chodí.
1) Je možné, aby realitka dopsala do rezervační smlouvy, že záloha bude v určitém konkrétním případě vratná? Naléháme na realitku, stále nejsou schopni odpovědi a přijde mi, že čekají, až jim někdo dá peníze na ruku a nebudou muset řešit další papírování s námi
2) Pokud podepíšeme kupní smlouvu a přijde na skládání peněz, kam tyto peníze složíme? Prodávajícím, realitce nebo na nějaký "vázaný účet"? A je možné trvat na vázaném účtu, pokud ho nenabízí?
Jsem kupující, přizpůsobí se realitka našim požadavkům nebo musím já jejím, pokud o ten byt stojíme. A kde mám jistotu, že peníze nebudou zneužity a my o ně nepřijdeme, když je zašleme na účet realitky?
1) určitě se nebojte toto prosadit, mělo by to být pro případ že vám neschválí hypo (pokud ji na to berete) a pokud druhá strana něco ve smlouvě nedodrží
2) peníze by měly jít do úschovy (např. notář), u hypotéky je výhoda že banka peníze neuvolní dokud nebude žádost o změnu v katastru ( u zálohy si zkuste domluvit třeba jen směnku)
Realitka by měla být i tak ráda, že něco prodá. Hodně štěstí
S realitkama mám zkušenosti převážně špatné. Když Vás chytají, tak se mohou přetrhnout a naslibují vše. Skutečnost je pak trochu jiná. Prodávám byt přes server Bezrealitky. Jejich vynalézavost je neskutečná. Všemožně se k vám vtírají jako vážní zájemci na obhlídku a pak vás tlačí do solupráce a tvdí, že jako prodávajího to nebude stát ani korunu. Najenou vyrukujou se smlouvou se sankcí 70tis.Kč, v případě odstoupení od deklarované nezávazné spolupráce. Pro ně ale ve smlově sankce žádná. vřele doporučuji si prostudovat penize.cz/... . Tam se dozvíte i úskalí rezervační smlovy.
Úschovu peněz doporučuji výhradně u notáře. Jedině tam máte peníze stoprocentně ochráněné. Ze zákona je garantuje stát. Proto notářskou úschovu akceptují peněžní ústavy poskytující půjčky , úvěry ap. Jsou pochopitelně i solidní RK a ty s notářskou úschvou problémy nemají, když na ni trváte. Znám takové a bohužel jsou v menšině.
Základem je číst pečlivě v klidu všechny smlouvy, trvat na jednoznačných formulacích, termínech jednotlivých plnění a sankcích při nedodržení, sankce musí být vyvážené, nejen vůči Vám a do smlouvy tvrdě prosazova své požadavky. Pokud si nejste jisti, navštivte advokáta. Jedna porada za 2000Kč +- Vám ušetří desetitísíce a nervy. Před deseti lety jsem to podcenil a stálo mně to 48tis.Kč. Realitka slíbila odvést daň z převodu nemovitosti jako součást jejich služeb. Strhla si ti z mého podílu a já po dvou letech nevycházel z překvapení. Obsílka z berňáku včetně penále. Přeji bezproblémovou koupi bytu.
Ad2) Co já si tak matně pamatuju (jak jsme to dělali my), byla samozřejmě nejdřív podepsána smlouva o kupní smlouvě budoucí. V té by mělo být také vše ohledně předání peněz, resp. úschově. Naše peníze z hypotéky byly poslány do úschovy k notáři a teprve po vyřízení kupní smlouvy atd. byly předány dál. Určitě bych je tedy neposílala přímo realitce _ to jistotu nebudete mít v žádném případě!
A taky pozor _ můžete mít krásně podepsané všechny smlouvy, ale skutečnými majiteli jste až ve chvíli, kdy jste zapsáni na katastru.
Trvejte na tom, aby se realitka přizpůsobila vašim oprávněným požadavkům. Ony nerady zasahují do vzorů smluv, které jim připravili právníci a vyhovují samozřejmě především jejich požadavkům. Ale myslím si, že pokud jednáte s kvalitní realitkou, měli byste se dohodnout na oboustraném kompromisu. V každém případě se nenechte tlačit do kouta, i kdyby váš zájem o koupi byl sebevětší. Je bohužel tolik negativních případů, jak přijít rychle o peníze a nic nevlastnit.
Doporučuji pročíst i tyto informace - dole pod článkem jsou ještě další informace i co se týče způsobu úhrady. penize.cz/...
Nic neuspěchejte, nabídka nemovitostí je veliká a díky dražbám bude ještě větší. Držím palce a ať vám nové vysněné bydlení výjde!
Ještě přidám tyto dobré rady: financninoviny.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.