Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu přes realitku

Od: josefina123 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chceme kupovat byt přes realitku, kterou nelze obejít, o byt opravdu stojíme. Mám několik dotazů, protože nevím, jak to dnes běžně chodí.

1) Je možné, aby realitka dopsala do rezervační smlouvy, že záloha bude v určitém konkrétním případě vratná? Naléháme na realitku, stále nejsou schopni odpovědi a přijde mi, že čekají, až jim někdo dá peníze na ruku a nebudou muset řešit další papírování s námi

2) Pokud podepíšeme kupní smlouvu a přijde na skládání peněz, kam tyto peníze složíme? Prodávajícím, realitce nebo na nějaký "vázaný účet"? A je možné trvat na vázaném účtu, pokud ho nenabízí?

Jsem kupující, přizpůsobí se realitka našim požadavkům nebo musím já jejím, pokud o ten byt stojíme. A kde mám jistotu, že peníze nebudou zneužity a my o ně nepřijdeme, když je zašleme na účet realitky?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

koumak
hodnocení

0x

1) určitě se nebojte toto prosadit, mělo by to být pro případ že vám neschválí hypo (pokud ji na to berete) a pokud druhá strana něco ve smlouvě nedodrží

2) peníze by měly jít do úschovy (např. notář), u hypotéky je výhoda že banka peníze neuvolní dokud nebude žádost o změnu v katastru ( u zálohy si zkuste domluvit třeba jen směnku)

Realitka by měla být i tak ráda, že něco prodá. Hodně štěstí ;)

cheetah
hodnocení

0x
dobry den,
je zde mnoho postupu, ktere RK voli, ve vasem pripade ma RK pravdepodobne exkluzivni smlouvu s prodavajicim.
V realitach pracuji jiz nekolik let a ja bych navrhla toto:
A) rezervacni smlouvu mit podepsanou pouze na vysi provize RK, takze od 2 do 5% vc ci bez DPH, kazda kalkuluje opravdu jinak, v rezervacni smlouve mit stanovenou celkovou vysi kupni ceny. Pokud budete zadat o hypo a v kupni smlouve by byla napsana kupni cena a provize pak vam na vysi provize hypotecni uver neposkytnou., pokud to bude uvedeno v jednotne castce tak ano.
Tato provize obvykle nebyva na vazanem ucte, ale take nebyva 100% vraceni, pokud vy odstoupite, pokud odstoupite vy pak muzete prijit o 5 az 10% z rezervacniho poplatku, pokud by naopak odstoupil prodavajici pak byste meli dostat kompenzaci opet v podobne procentuelni vysi.
V rezervacni smlouve by mela byt stanovena lhuta pro vyrizeni a stanoven zpusob uhrady, na hotovost staci 14 dni, na hypo radeji mesic.
pokud kupni smlouvu chysta RK a stara se o cely beh, coz by mela, pak ke zde kompenzace a nahrada i od nich, pokud neco zkazi, nedodrzi terminy.
Pokud byste odstoupili pak byste svou pomernou cast meli dostat zpet obvykle do 5 pracovnich dni od doruceni vypovedi RK.
Nezapomente vyzadovat overenou kopii povereni pro RK od prodavajiciho, ze RK smi prodavat jeho byt a inkasovat rezervacni poplatek. Rozhodne neplatte vic nez je vyse jejich odmeny. Je to ochrana vase i kupujiciho.
B) vse je i o RK a jejich referencich, podivejte se, jestli je clenem asociace, zdali dodrzuje eticky kodex RK, to vse vam uze dost rici, stejne jako reference na netu
Pokud byste meli zajem o konzultaci ci vyhotoveni financni analyzy, pripravy hypoteky a navrh financniho planovani pro dalsi roky tak mi sem vlozte vas email, rada vam dam doporuceni na meho partnera, je oboru 15 let a troufam si rici, ze tomu rozumi.
Petra

hodnocení

0x

S realitkama mám zkušenosti převážně špatné. Když Vás chytají, tak se mohou přetrhnout a naslibují vše. Skutečnost je pak trochu jiná. Prodávám byt přes server Bezrealitky. Jejich vynalézavost je neskutečná. Všemožně se k vám vtírají jako vážní zájemci na obhlídku a pak vás tlačí do solupráce a tvdí, že jako prodávajího to nebude stát ani korunu. Najenou vyrukujou se smlouvou se sankcí 70tis.Kč, v případě odstoupení od deklarované nezávazné spolupráce. Pro ně ale ve smlově sankce žádná. vřele doporučuji si prostudovat penize.cz/... . Tam se dozvíte i úskalí rezervační smlovy.

Úschovu peněz doporučuji výhradně u notáře. Jedině tam máte peníze stoprocentně ochráněné. Ze zákona je garantuje stát. Proto notářskou úschovu akceptují peněžní ústavy poskytující půjčky , úvěry ap. Jsou pochopitelně i solidní RK a ty s notářskou úschvou problémy nemají, když na ni trváte. Znám takové a bohužel jsou v menšině.

Základem je číst pečlivě v klidu všechny smlouvy, trvat na jednoznačných formulacích, termínech jednotlivých plnění a sankcích při nedodržení, sankce musí být vyvážené, nejen vůči Vám a do smlouvy tvrdě prosazova své požadavky. Pokud si nejste jisti, navštivte advokáta. Jedna porada za 2000Kč +- Vám ušetří desetitísíce a nervy. Před deseti lety jsem to podcenil a stálo mně to 48tis.Kč. Realitka slíbila odvést daň z převodu nemovitosti jako součást jejich služeb. Strhla si ti z mého podílu a já po dvou letech nevycházel z překvapení. Obsílka z berňáku včetně penále. Přeji bezproblémovou koupi bytu.

fircon*
hodnocení

0x

Ad2) Co já si tak matně pamatuju (jak jsme to dělali my), byla samozřejmě nejdřív podepsána smlouva o kupní smlouvě budoucí. V té by mělo být také vše ohledně předání peněz, resp. úschově. Naše peníze z hypotéky byly poslány do úschovy k notáři a teprve po vyřízení kupní smlouvy atd. byly předány dál. Určitě bych je tedy neposílala přímo realitce _ to jistotu nebudete mít v žádném případě!

A taky pozor _ můžete mít krásně podepsané všechny smlouvy, ale skutečnými majiteli jste až ve chvíli, kdy jste zapsáni na katastru.
ann*

Pozor, zapsání do katastru nutně neznamená, že jste majitel!

lidka*
hodnocení

0x

Trvejte na tom, aby se realitka přizpůsobila vašim oprávněným požadavkům. Ony nerady zasahují do vzorů smluv, které jim připravili právníci a vyhovují samozřejmě především jejich požadavkům. Ale myslím si, že pokud jednáte s kvalitní realitkou, měli byste se dohodnout na oboustraném kompromisu. V každém případě se nenechte tlačit do kouta, i kdyby váš zájem o koupi byl sebevětší. Je bohužel tolik negativních případů, jak přijít rychle o peníze a nic nevlastnit.

Doporučuji pročíst i tyto informace - dole pod článkem jsou ještě další informace i co se týče způsobu úhrady. penize.cz/...

Nic neuspěchejte, nabídka nemovitostí je veliká a díky dražbám bude ještě větší. Držím palce a ať vám nové vysněné bydlení výjde! *placni*

doplněno 08.04.11 14:16:

Ještě přidám tyto dobré rady: financninoviny.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]