Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti s kondenzačními kotli Protherm

Od: manduss® odpovědí: 11 změna:

Zdravím všechny přítomné.

Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s kondenzačními kotli Protherm a případně jaké. Do domku s vypočítanými ztrátami 6kW bych si chtěl dát 12kW kotel Protherm Panther condens 12KKO se zásobníkem na 120l. Je to dobrá volba nebo se mám poohlédnout po něčem jiném?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to jednoduchej a dobrej kotel . Výkon od 4-13 kW pro Vás ideální. Cena 25.000,- taky pěkná.

hodnocení

Díky za info.Určitě mi pomůže při rozhodování. Přesto bych byl radši, kdyby se k němu vyjádřilo více lidí. Prosím prosím :)

Osobně bych se držel jiných renomovanějších značek..., ale to je můj pocit. Kotel Protherm jsem nikde neprojektoval..a zkušenosti s nimi tedy nemám, třeba je to dobrý kotel.

Co ale pochopit nemohu je fakt, že při dnešních typických ztrátách novostaveb rodinných domků 6kW většina výrobců stále dělá kotle 4-12kW...To znamená že po většinu dnů bude i 4kW na dům s tepelnými ztrátami 6kW zbytečně moc. Neospravedlní to ani ohřev TV, protože i 5kW kotel ohřeje 240l vody z 15 na 40stC za 90minut. V praxi by to znamenalo cca 2x denně "výpadek" výkonu to topného systému na max 45minut. Což se prakticky žádným poklesem vnitřní teploty neprojeví.

Správné je ovšem říct, že podobný rozsah výkonů mají i jiné firmy...Nejnižší spodní hranice topného výkonu je někde kolem 3,2-3,6kW (u plynových kotlů).

S kotli Protherm mam vesměs dobré zkušenosti.Horší je to se závesnými Dakony.Jinak velmi dobré zkušenosti jsou s Buderus nebo Junkers i když tyto tři spadají pod skupinu Bosch.Tam je zase cena trochu jinde.

paaja*

Dělají se i 24kW ... :) Ale důvod je jednoduchý: ne všechny domy, kam se instalují jsou novostavby, ne všechny mají tak nízké ztráty.

hodnocení

Něco jsem o tom už načetl, ale pořád nerozumím tomu, co na tom je špatně (myslím ty min 4kW). Chápu, že se kotel bude častěji zapínat a vypínat. Škodí to tomu kotli nebo se zvyšuje spotřeba? Má cenu investovat o 10.000 víc do kotle jiného výrobce? Např. Immergar Victrix umí výkon od 1,9 do 12kW.

Také jsem zapomněl napsat, že ztráty jsem si nechal spočítat pro variantu po zateplení fasády, které se ale čím dál tím více vzdaluje, jak se objevují další a další investice do rekonstrukce:(

doplněno 08.04.11 09:10:

to plánované zateplení bude 10cm...

Zkusím to vysvětlit...

Topit to samozřejmě bude...v tom problém není.

Ale tepelné ztráty jsou počítány na tzv. oblastní venkovní teplotu, která pzravidla bývá -15stC..

Po většinu topného období je ale teplota jiná...daleko vyšší..cca +2stC.

Kotel tedy bude cyklovat...více či méně..a to zvyšuje spotřebu plynu.

Pokud ale ještě zatepleno nemáte...pak 4-12kW rozsah bude zřejmě OK.

Já chápu rozsah výkonu kotle 4-12 kW tak že je možnost nastavit tento výkon v tomto rozmezí.Pokud má domek tepelné ztráty 6 kW tak servisák při najetí kotle by měl nastavit optimální max. výkon .Takže na kotli nastavý max.výkon třeba 7 kW. Ale pokud bude pak objekt zateplen tak ho muže ještě stáhnout třeba na ty 4 kW.

Pokud ho nechá nastaven od výrobce tak to bude dost cyklovat jak píšete . Proto má možnost úpravy výkonu v danném rozsahu.

hodnocení

Tak to já to chápu jinak. Podle mě si kotel řídí výkon sám podle aktuálního stavu - venkovní teploty.

hodnocení

Aha, takže kotli to až tak nevadí. Je někde spočítáno, jak moc se ta spotřeba zvýší. Jestli se těch 10 a více tisíc rozdílu mezi kotli může vůbec vrátit.

Jinak velice děkuji za odpovědi. Konečně v tom mám aspoň trochu jasno.

Jestliže vám správně nastaví max. výkon při najetí kotle , tak se spotřeba nezvýší. Pokud ho nechá nastaven z výroby( na max.) tak Vám bude cyklovat a to není idealní . Kotel rychle nahřeje -rychle vypne a porad dokola. Když je nastaven idealni vykon ,kotel jede plynule ,pozvolna udržuje idealni vykon . Pokud pojede kotel v kondenzačnim režimu tak se penize vrátí ale na to musí být navrženy i otop.tělesa ktera se volí jinak pro kondenz. kotel a jinak pro obyč.kotel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]