Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká konstrukce podlahy?

Od: vodry* odpovědí: 3 změna:

Pěkný večer. Rekonstuju starší dům a nyní jsem vytrhal stávající podlahy v nepodsklepené části až na navežený jíl. Nyní chci si nechat udělat radovové měření a začít postupně pokládat jednotlivé vrstvy. Můj plán je :

podladní beton 8 cm s kari sítí

geo.textílie

nopová fólie (v případě výskytu radonu nad 400 a do 600 Bq/m3)

izolačí asfaltový pás s Al fólií

tepelná izolace z polystyrenu 10cm

betonová mazanina 8cm s kari sítí

Budu rád, když mi napíšete zkušenosti, či svůj názor. A jak třeba řešit problematiku s radonem.

Díky :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

O radonu už tady diskuze byly.Můj názor je radikální,je obsažen ve spodních vodách a pokud je objekt vybaven vodorovnou hydroizolací,nemá ani radon šanci se do domu dostat.Myslím,že by mělo stačit si zjistit,jaké je ve vašem regionu radonové riziko a pokud není obzvláště velké ,ušetřit 5 - 10 tisíc za měření.Pokud není dům podsklepený,tak žádné nebezpečí nehrozí.I tam,kde je úroveň nad 600,tak určitě stačí dobré větrání.

Na jíl stačí navézt drobný štěrk, a na něj podlahu vyrovnat chudým betonem.Na něj pak hydroizolaci.Měla by pokud je to možné,být propojena s vodorovnou izolací stěn.Pak na to položit polystyren,myslím,že 10 cm je málo.Nejlépe 2 x křížem 7 cm.na polystyren desku betonu s karisítí asi tak 7 cm.Okolo stěn mezeru pro dilataci a zastříknout pěnou PUR.Na tnto základ je možné pokládat krytiny.

Místo betonové desky preferuji Lepenou dvoudesku ze sádrovláknitých desek.

To je tak vše v zásadě k podlaze v přízemí.

JABRAKA

vodry*
hodnocení

Díky za názor. Objekt má pouze izolační pásy v nosných stěnách. Jelikož je z roku 1922, tak o nějaké jiné izolaci není ani pomyšlení. Domek se nachází v liberecké kotlině, která stojí na žule a toto území je známe silným výskytem radonu. Měření výskytu množství radonu dle informací od autorizované firmy vyjde do 2000,-. Podsklepený je jen kousek a to pod chodbou, kterou nepředělávám.

Propojení "vany" z hydroizolační lepenky na izolaci ve stěně je automatické. U toho polystyrenu stačí použít klasický, nebo musí být extrudovaný? A na položený polystyren se muže rovnou pokládat betonová mazanina? Není zapotřebí dát mezi ještě nějakou ochranou vrstvu (třeba geotextilií, či něco jako penetraci? Jak velká by tam měla zůstat mezera na tu dilataci?

Nechci udělat nějakou chybu, které bych pak litoval :)

Vodry

jabraka*
hodnocení

0x

Právě XPS má mnohem větší únosnost,a deska,která se na něm vybuduje je určitě samonosná.Běžné zatížení by měla lehce zvládnout.Ta geotextilie škodit nemůže,ale nevím,čemu pomůže.Radonové měření jsme u synového starého baráku také absolvovali,dal tenkrát 4800.- za 4 díry na zahradě,aby druhý den sondy vyjmuli a dali mu osvědčení,že tam nic není.V domě totiž vrty tato firma neuměla.Stejně jsem přesvědčen,že radonové nebezpečí se silně přeceňuje.Potvrdili to experti ve spojení s japonskou tragedií,řekli,že člověk je vývojově na určitou úroveň záření adaptován,a pokud se tato ionizace odstraní,tak to má naopak negativní účinky na funkci některých orgánů.

Tak nevím.Ony leckdy některé vyhlášky a nařízení kolidují s logikou a selským rozumem.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]