Nechal jsem si udělat vestavěnou skříň na chodbu a asi po 14 dnech mně to ve skříní na stropě, kde bylo nově (14 dní pře postavením skříně) vybíleno začalo plesnivět. Nevíte někdo co se s tím dá dělat?
Taky se mně doma objevuje plíseň, ale za skříní. Řeším to Savem proti plísni, ale jak to dostatečně nevětrá, je otázkou času, kdy se to objeví zas. Příjemný den. St.
Žádné vlhko tam nebylo je to v paneláku (a tam se vlhkost moc nedrží). Teda aspoň to tak vypadalo. Bydlím tam asi 2 měsíce a skříň je postavená tak měsíc.
Spíš jsem myslel jestli to nemůže být s nějakých výparů od laku ze dřeva s kterého je postavený ta skříň.
Byla tam nějaké stará vestavěná skříň a uvnitř jsem žádnou plíseň neviděl, když jsem jí boural.
O tom, že se v paneláku nedrží vlhkost, ti ráda poví spousta jejich majitelů kterří s vlhkostí bojují. Z jakého konkrétního materiálu (dřevo) a s jakou povrchovou úpravou je ta skříň dělána?
Ta vlhkost je všude.Souvisí to s relativní vlhkostí vzduchu a rosným bodem.Při 100% vlhkosti vzduchu a dané teplotě je i rosný bod na pokojové teplotě.Vše,co má teplotu třeba o půl st.nižší ,se zákonitě orosí.U vzduchu,který má relativní vlhkost nižší,dochází při ochlazování ke zvyšování relativní vlhkosti,až dosáhne 100% a pak začne vlhkost kondenzovat.U té skříně je prochlazování stěny za skříní intenzivnější.Pokud dojde ke snížení rosného bodu na teplotu stěny,zvlhne.Tento stav se dá ovlivnit intenzivním větráním,nebo ohřátím teplovzdušným ventilátorem na př.
Pokud se již objevila plíseň, nedá se dělat nic jiného, než odstranit její příčinu. Zmínil jste, že byla zlikvidována původní skříň a nahradili jste jí skříní novou... Konstrukce klasických sídlištních skříní sestávala vlastně jen z rámů, které byly zapasovány mezi stropy a podlahy místností. I jejich pohledová část byla tvořena tzv. maskou s dveřmi... Vy jste nyní nahradili tuto hnusnou, ale pro stěny neuzavírající almaru uzavřeným korpusem (pravděpodobně vyrobeným z MFD) a prostory okolo se začaly dusit. Pravděpodobně se navíc skříň nachází v blízkosti koupelny, která je velkým zdrojem vzdušné vlhkosti... Jediná rada je zde jasná. Zajistěte stejné odvětrání stěn a stropu, jaké bylo původní... (a je to poprvý v životě, co jsem objevil něco, co je v současnosti horší, než tomu bylo v minulosti)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.