Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování pozemku vs darovací daň?

Od: bajecnam* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, moje babička mi chce darovat pozemek, tak by mě zajímalo, jestli se na mě vztahuje darovací daň nebo daň z převodu nemovitosti?a co všechno budu asi potřebovat pro přepis na katastru. Děkuji za odpověď

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ve vašem případě nebudete platit ani daň z převodu nemovitosti (převod je bezúplatný), ani daň darovací (osoby v I.skupině).

Katastru nemovitostí se překládá návrah na vklad do katastru s přílohami:

Přílohou takového návrhu je :
a) listina, na základě které má být zapsáno právo do katastru, nebo její úředně ověřený opis (kopie) v počtu o dva větším, než je počet účastníků řízení; jedná-li se o směnu nemovitostí evidovaných v obvodu více katastrálních úřadů, v počtu ještě o dva větším pro každý další katastrální úřad,
b) plná moc, je-li účastník řízení zastoupen zmocněncem,
c) výpis z obchodního nebo jiného zákonem určeného rejstříku, pokud je účastníkem řízení právnická osoba, jejíž vznik je podmíněn zápisem do takového rejstříku, nebo úředně ověřený opis (kopie) takového výpisu,
d) listina prokazující oprávnění vlastníka nebo jiné osoby oprávněné z právního vztahu nakládat s předmětem právního úkonu, jehož právní účinky nastaly před 1. lednem 1993, nebo úředně ověřený opis (kopie) takové listiny,
e) úředně ověřený překlad listiny, na základě které má být zapsáno právo do katastru, pokud tato listina není sepsána v českém jazyce.

Pokud tedy např. kupujeme pozemek, musíme ad a) přiložit kupní smlouvu, na základě které se tento převod uskuteční. A to nejméně ve čtyřech vyhotoveních. ad b) se týká pouze případu, že se necháme zastoupit, pokud jednáme sami, tato příloha odpadá. Výpis z rejstříku za c) se zase týká pouze specifického případu, že by účastník byl právnická osoba. Ad d) zahrnuje situace, kdy původní vlastník (prodávající, dárce apod.), nabyl své vlastnické právo před 1.1.93. Pak musí doložit, že je oprávněn s nemovitostí nakládat. Tedy jeho původní kupní smlouvu, či rozhodnutí pozemkového úřadu apod. Bod e) se týká cizojazyčných smluv.

Na konec dokumentu samozřejmě uvedeme místo a datum sepsání a podpisy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]