Nejste přihlášen/a.
Nejsem si jistý, zda při darování nemovitosti v tomto vztahu budeme muset platit daň z převodu nebo je to osvobozeno jako daň darovací? Děkuji za odpovědi
Podívejte se tady : mesec.cz/.... Nejsem si jista, že je ideální převádět nemovitost i na partnera svého potomka. Nikdy nevíte, co může život přinést za překvapení. Ač rozhodně nejsem lakomá nebo nepřející, já bych to neudělala - snad jedině pokud ten partner významně přispěl ke koupi nebo zvelebení nemovitosti. Patronka
Dobrý den. Mám vážnou obavu, že takové darování, které popisujete, bude předmětem daně darovací u Vašeho zetě. Ono to vyplývá se zařazení do skupin podle příbuzenského vztahu. Tady jsem to okopíroval :
Poplatníci dědické a darovací daně jsou rozděleni do tří skupin podle míry příbuzenského vztahu mezi dědicem a zůstavitelem, resp. nabyvatelem daru a dárcem. Podle toho, do jaké skupiny patříte, bude také zdaněno vaše dědictví, resp. dary. Příbuzenské vztahy založené osvojením jsou na stejné úrovni jako příbuzenské vztahy vzniklé narozením.
Skupina | Vztah |
---|---|
I. | příbuzní v řadě přímé (děti, rodiče, prarodiče) a manželé |
II. | příbuzní v řadě pobočné (tedy sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety) a manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela (nevlastní děti), rodiče manžela (tchán, tchýně), manželé rodičů (nevlastní rodiče) a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele |
III. | ostatní fyzické osoby a právnické osoby |
S pozdravem Laďa
doplněno 04.04.11 09:45:
Nevím, proč ta římská dvojka při kopírování spadla dolů. Má být hned u příbuzní v řadě pobočné.
doplněno 04.04.11 09:50:
Dopněk č. 2 : NAPSAL JSEM TOTÁLNÍ BLBOST. DAŇ SE NEBUDE PLATIT. Tímto odvolávám ,co jsem dříve napsal. Sorry Laďa
Do II. skupiny patří
a) příbuzní v řadě pobočné, a to sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety,
b) manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele.
Z uvedeného vyplývá, že zeť patří do II. skupiny.
Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině.
A to je myslím zcela jasné.
Dobrý den. Nemovitost lze na druhou osobu převést kupní smlouvou, darovací smlouvou a lze ji zdědit. Takže se platí pouze jena daň a ve Vašem případě jste od té daně osvobozeni. Odkaz : cs.wikipedia.org/... S pozdravem Laďa
Dobrý den, dovolím si sem "skočit" a vsunout svou otázku, abych tu zbytečně nezakládala další vlákno. My řešíme také otázku placení daní. S manželem chceme prodat byt jeho rodičům a pořídit si za ty peníze byt nový. Budeme v tomto případě platit nějakou daň? Já už jsem z toho tak zmatená, nevím, jestli jsme osvobození nebo ne? Nebo jak se "vyhnout" placení daně? Lze jim byt darovat? Pak by to muselo být bezúplatně, že? Takže to v našem případě asi nejde. Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den. Při prodeji utržíte peníze a to je příjem. Z příjmu se platí daň z příjmu. Vysvětlovat konstrukci nebudu. Dám Vám odkaz, kde je to přesně popsáno, jaké se musí splnit podmínky, aby se ta daň neplatila. Pokud by jste ty podmínky nesplňovali, tak jednoduše darovací smlouva => bez daně z převodu nemovitosti a Vy dostanete do ruky hotové peníze od rodičů jen tak. Odkaz : malina-reality.cz/... S pozdravem Laďa
doplněno 05.04.11 13:35:Doplňuji tu adresu, udělala se tam jakási pomlčka, nebo co to je za šotka. malina-reality.cz/...
doplněno 05.04.11 13:38:Ještě jeden poslední pokus. Preotože se to nechce otevírat, tak se to pokusím zkopírovat :
Kdy se nemusí zdanit příjmy z prodeje bytů a domů
Dobrý den, tak ještě se tu chytnu tohoto tématu já. Pokud chceme prodat byt rodičům a obejít placení daní formou darovací smlouvy, jak to zde někdo zmínil, a naše situace je takováto: Rodiče nám dají určitou částku za byt, část půjde na splacení naší stávající hypotéky, rodiče tu částku převedou rovnou na účet do banky, u níž je naše hypotéka vedená. A zbytek peněz z toho našeho bytu bychom měli dostat na účet, ne na ruku, v hotovosti. Je to nějaký zádrhel, ohledně toho, že jim to fakticky prodáme, ale vyřešíme to darovací smlouvou? V hotovosti to mít nebudeme. Jak komu prokážu, že nám rodiče nedali jen tak peníze a že to jsou peníze z prodeje bytu? Bude to někdo pitvat?
Nemohu vám radit, jak obcházet zákony, ale právníci upozorňují na jisté úskalí:
Z finančních důvodů se někdy rodiče a potomci snaží placení daně z převodu nemovitosti vyhnout tak, že "na oko" nemovitost darují, ale "bokem" si nechají zaplatit. V tomto případě se jedná o disimulovaný právní úkon _ darování je neplatné, platná je koupě, která měla být zastřena -> musí být zaplacena daň z převodu nemovitostí.
Jak velké je riziko, to netuším; myslím však, že pokud nenastanou problémy (např. v rodině), tak se na tento fígl nepřijde, ale kdyby se v tom někdo začal šťourat, tak jisté nebezpečí zde hrozí.
doplněno 06.04.11 14:55:Ještě chci upozornit na to, že jestliže se obdarovaný k dárci později chová zavrženíhodným způsobem, má dárce právo žádat vrácení daru. Při prodeji tato možnost neexistuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.