Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou nášlapnou desku na schodiště

Od: yanek® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,mám v domě betonové schody do 1.poschodí.jsou nově udělané a teď řeším,jak a z jakého materiálu zhotovit nášlapné desky.Napadlo mě řešení z 18 mm smrkové spárovky.přemýšlím,jakým způsobem připevnit desku k betonovému schodu,případně jaký materiál dát mezi desku a beton na vyrovnání drobných nerovností.Děkuji za každou radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Kompletní odpověď pro Vás nemám, ale pokud je schodiště víc frekventované, smrkové dřevo je moc měkké a brzo by se středem prošlapalo. Volila bych třeba bukové přířezy. Já jsem takto řešila připevnění pouze spodních tří schodů, zbytek je na schodnicích s průhledem. Stupnice mají na spodní straně drážku do které je zasunuta podstupnice a stupnice jsem připevnila pomocí mírně zahloubených zatloukacích hmoždinek přímo do betonu. Je to ale jen schodiště na chalupě, které se moc často nevyužívá. Patronka

hodnocení

Já podstupnice používat nebudu,čelní plochy budou natřené barvou stejnou,jakou jsou natřeny okolní zdi.Jinak,co se týká toho,že dřevo je měkké,při použití kvalitního krycího laku a solidního zacházení by to neměl být až tak velký problém,aspoň podle mých dosavadních zkušeností.

alf*

to je pravda, záleží na zacházení a provozu, tvrdé dřevo vydrží více, ale i smrk může vyhovět. Schodnice bych lepil ponal.cz/...

patronka*

Jestli solidním zacházením myslíte, že třeba v sudé týdny se bude chodit po levé straně a v liché po pravé, tak ano :) . Zkuste si nejprve spočítat cenový rozdíl, myslím že to zas tak velká částka nebude a schodiště děláte na dlouho. Z tvrdého dřeva se vyrábí t.zv nekonečný vlys slepený pomocí specielního ozubu a tyto pásky se zas slepují vedle sebe. Vypadá to moc pěkně. U dřevěného schodiště hrozí uklouznutí, doporučuji použít průhledné nalepovací protiskluzové pásky a samozřejmě zábradlí. Patronka

alf*

ale ne, může chodit jak chce, mám smrkové schodiště staré asi 70 let, samo je to na něm vidět, ale že by se rozpadalo ...

Uklouznutí - použít vhodný (s protismykem) lak, mám nalakované parkety takovým lakem, kámoš přišel, chtěl se v ponožkách sklouznout a ono nic, popojel asi tak 5 cm.

Nekonečný vlys je otázka vkusu, nemusím ho, ono koukat z profilu na ten zubatec ...

jabraka*
hodnocení

0x

Se smrkem bývá problém,že se dost kroutí po vyschnutí.Lepší je modřín.Nebo také nalepit na schody keramiku v dezénu dřeva.Mohlo by to být zajímavé.

JABRAKA

hodnocení

Myslím,že když bude deska celoplošně přilepena k podkladu a oboustranně nalakována,aby do ní nepronikala vlhkost,neměla by se kroutit.Jde mi hlavně o to,jak co nejefektivněji přilepit desku .Uvažoval jsem o tom,že bych jako mezivrstvu použil levný koberec,který bych přilepil např.chemoprénovým nebo disperzním lepidlem a k němu podobným způsobem např pomocí tekutých hřebíků připevnil nášlapnou desku.Jinak dávám plně zapravdu alfovi,co se týká kvalitního protiskluzového laku.Mám např.výborné zkušenosti s PARKETOLEM.

Smrk se kroutí stejně jako většina ostatních dřev. Největší lump na kroucení je buk, ten je dobrej tak na prkýnko na maso a na topení do udírny. Pokud se to nemá hejbat tak jedině javor, ten se ani nehne, ale zase ho mají rádi brouci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]