Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění panelové příčky

Od: rybiz* odpovědí: 10 změna:

I já uvažuji o rekonstrukci bytu v panelovém domě a rád bych odstranil panelovou příčku šířky 90 mm, nejlépe v celé délce tj. 5300 mm (5,3 m). Je i v tomto případě nutné posouzení statikem, musí k tomu být projektová dokumentace a stavební povolení? Ev. máte někdo zkušenost se solidní firmou v okolí Slaný / Kladno? Event. jaká může být za toto cena? Děkuji za odpovědi

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Počítej nejen se souhlasem a vyjádřením statika a stavebním povolením,ale také se souhlasem všech obyvatel domu.Likvidace příčky se jich určitě dotkne zhoršením prostředí v domě.

JABRAKA

rybiz*
hodnocení

Díky za odpověď, je možné ji vybourat v celé délce? Rád bych ji vyboural celou a část kterou budu potřebovat bych nahradil třeba Ytongem abych si s tím mohl v budoucnu (v případě potřeby) hýbnout sám bez těžké techniky. Někde jsem četl, že se to řeže diamantovým kotoučem na malé kusy a pak teprve je to možné odstranit. Vedou v takové příčce ocelové výztuhy?

Netěším se na ten binec ale výsledkem má být světlejší a prostornější byt. *palec*

Díky za odpovědi, tady je každá rada drahá.

Záleží jestli je nosná(já tipuju že jo protože v paneláku jsou nosný skoro všechny) myslím že i kdyby ti to schválil statik tak se nespokojí s podpůrným sloupem z Ytongu (nemá takovou nosnost) dál budeš zřejmě potřebovat souhlas vlastníka (jestli jseš to ty a máte společenství vlastníků tak souhlas i jejich) no vidím to bledě*plac*napiš každopádně jak si dopadl docela rád bych to věděl.
rybiz*
hodnocení

Já nepředpokládám že by to byla nosná zeď, má sílu necelých 10 cm, naproti tomu zeď mezi předsíní a chodbou (ne společnou chodbou ale chodbou v bytě kde je jádro atp.) má 25 cm a prochází celou šíří domu. Tato slabá příčka je jen mezi dvěma místnostmi a navazuje na jádro (resp. končí u něj). Už jsem na internetu viděl na nějakých fotkách, že to je možný. Event. kolik stojí takový posudek statika a co všechno k tomu potřebuje? Myslím tím plány domu / bytu, nebo přijde okoukne a vyřkne ortel? Díky
jabraka*

O weekendu jsem byl v obci Srní u Sušice a byl jsem svědkem vyřezávání příčky v panelu.Mluvil jsem i se statikem,který tam byl přítomen.Na vlastní uši jsem slyšel hluk diamantové pily a byl jsem překvapen,jak malý rámus to dělá.Protože se používá chlazení vodou,je potřeba zajistit únik .jinak se odsává vysavačem.Hluk pily je na úrovni cirkulárky při řezání dřeva.Práce jde velmi rychle.kvádry asi 70x70 cm a jsou hotovi za dopoledne.Pokud řezají nosný panel,vyříznou nejprve drážku z jedné strany,vloží náhradní ocelový nosník,pak drážku z druhé strany a opět nosník.Pod nosníky pak odstraní celou stěnu.Celou ještě nedělali,většinou jen otvory pro dveře.Do 80 cm bez nosníku nad 80 cm nosník.Asi bych dnes neprotestoval.

Odstranění panelové příčky
rybiz*
hodnocení

Díky za další typ, i já mám z víkendu novou zkušenost. Soused nad náma vzal velkou palici a za dopoledne příčka ležela, nikoho se neptal, nic neřešil a je to ... Vzhledem k síle stěny (tato cca 8 - 9 cm, ostatní 25 cm) taky nepředpokládám její nosnost ale nevím jak přesně se panelové stavby můžou chovat, bejt to cihla tak s tím hlavu nelámu. Budu ještě pátrat co s tím, snad to dopadne dle mých představ. *zed*

manu*
hodnocení

0x
Pokud je to skutečně jen příčka a ne nosná zeď, není potřeba posouzení statika ani souhlas ostatních vlastníků byt. jednotek v domě. Samozřejmě je přinejmenším vhodné jim to včas oznámit a omluvit se předem za hluk atd. Jejich souhlas (tedy alespoň 75%, pokud to nemáte ve stanovách jinak) by byl potřeba v případě nosné zdi a to z toho důvodu, že nosné zdi patří do společných prostor domu. V takovém případě je třeba i statik a stavební povolení. Jinak jsem viděla dva byty, kde byla příčka úplně vybourána, takže to jistě jde.

harry*
hodnocení

0x
Ahoj, mám úplně stejný problém.
Tak za prvé je nejdůležitější si sehnat plán a projekt celého domu. My jsme zašli na bytové družstvo kde nás odkázali do archívu a tam nám vytáhli ne plán ale pomalu 200 stránkovou složku. V té je potřeba najít typový projekt podlaží - důležité je v kterém patře se bude bourat. Pokud v posledním nebo úplně prvním je potřeba vzít všechny tři jak spodní, tak vrchní, tak i prostřední. Pak je potřeba mít plán - v kterém je vedena elektřina a STA. S tím zajít za statikem - statické posouzení s projektem stojí cca 2000,- opravdu je potřeba si uvědomit co se může stát když by to spadlo! Pak se musí zajít na bytové družstvo a nahlásit že se bude dělat tato úprava. Oni vám řeknou že jo, ALE musí to provést odborná firma nebo minimálně musí být stavební dozor který tomu rozumí. Po té se může začít. Statik vám řekne podle těch plánů jaké možnosti jsou. A teda že já jsem koukal. :) Řez do panelu stojí podle tlouštky stěny - ve Vašem případě cca 800,- ze metr řezu bez DPH. tudíž něco kolem 1000,-/m je to pálka jako hrom. Nás to bude stát přes 25000,- a to děláme dveřní otvor 100cm a okno o délce 180cm a výšku 100cm. Škoda jen že to není obyč. příčka my máme nosnou. Tu si člověk musí sehnat vzpery na strop - to si myslím že se bude týkat i Vás. Pak kdo ten binec vynese ven a kam ho dá. Tohle ta firma už nedělá. a v poslední fázi pokud je to byt bytového družstva tak musíte počítat s poplatkem za schvaléní a na konci celé té srandy s 50% šancí že Vám někdo zaklepe na dveře a že Vám to jdou zkolaudovat.
Každopádně držím palce a ať to vše jde v pohodě.
harry*
Jo a jinak ty ceny jsem si nevycucal z prstu - www.hrsystem.cz už několik lidí my ji doporučilo. Jedná se ale o moravskoslezsky kraj.
Statika mi doporučili oni a jsem s ním velmi spokojen.
legi

Souhlasím, výše popsaný postup je naprosto ideální, i když dost zdlouhavý.. V praxi to ale funguje jinak...

Shánět projekt domu po 30 letech a ještě u domu, převedeného do osob. lastnictví a kde se během let vystřídalo několik správců je utopie. Stavební úřad se jistí a bude po Vás chtít drahé posudky statika, souhlasy spoluvlastníků a vyjádření dalších orgánů, aby byl z obliga. V případě příčky nebo otvoru pro 80cm dveře v nosné stěně nabízím tedy jednodušší variantu, která se mi před několika dny osvědčila :)

Obvolal jsem několik statiků a firem, provádějících řezání panelů. Všichni do jednoho mi potvrdili, že panel o síle 8 cm je nenosná příčka, na její zbourání není potřeba stavební povolení a že stačí kladivo + flexka s diamantovým kotoučem. Počkal jsem si tedy na blokový úklid v pěkný a teplý pracovní den, kdy kvůli hlučnému sečení trávy většina důchodců chodí na procházku. S pomocí 2kg kladiva a štaflí jsem rozbil panel nahoře a pak jsem ho postupně "loupal" směrem dolů. Obnaženou armaturu ze 4mm kari sítě a jednoho prutu 10mm roxoru (za ten byla příčka přivařena ke stropu) jsem řezal 115mm flexkou s kotoučem na železo. Čím víc dolů, tím je rozbíjení kladivem snažší - člověk se taky může lépe rozpřáhnout. Během hodiny a čtvrt byla příčka u spíšky odstarněna, stěna trvá samozřejmě déle. A pak zbývá v pytlích nebo kyblíkách od primalexu postupně vynést odpad do kontejneru nebo do sběrného střediska odpadů...

Je to sice hodně prašné a člověk se při tom pořádně zapotí, ale za to získané místo v kuchyni to stojí za to :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]