Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na příčku - přepažení místnosti

Od: jkr® odpovědí: 17 změna:

Potřeboval bych v jedné místnosti udělat příčku do L o velikosti:

delší strana: výška 2m, délka 3m
kratší strana výška 2m, délka 1,3m
Výška stěny v místnosti je 3,3m tzn., že prostor nad touto"elkovou" příčkou bude volný.
Uvažuji jaký materiál zvolit, jestli SDK nebo něco jiného?
Potřebuji co nejlevnější variantu, ale zase aby to slušně vypadalo. V místnosti jsou tmavé parkety. Stěny i strop jsou bílé.
Jde v podstatě o předěl v obývacím pokoji, kde v tomto ohrazeném prostoru bude menší kancelař.
Dá se koupit už hotová příčka z SDK? Stěna nemusí být zvukotěsná, jde pouze o přepažení části místnosti.
Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

4x

Dobrý den. Příčka zhotovená ze sádrokartonu bude celkem esteticky neutrální a dá se povrchově barevně sladit jak se stávajícím obývacím pokojem, tak s interiérem v " kanceláři ". Stavba, čili montáž takové příčky není zase až tak složitá a stačí příčka na profilech 50 mm. Jedinné, co se musí pohlídat je dostatečná tuhost, zejména té delší strany.Předpokládám, že vznikne samostatný prostor cca 200 x 300 cm a vstupní otvor bude na kratší straně u stěny. Osobně bych to udělal podle náčrtu na přiloženém obrázku. Výšku celé sestavy volit 200 cm, aby se nemusely desky řezat. Jinak nelacinější by bylo prostěradlo zavěšené na natažených prádelních šňůrách. S pozdravem Laďa

Jak na příčku - přepažení místnosti

jo jo, šel bych do toho sádroše - pěkné, účelné, vypadá jako zed, pevné.

jkr®
hodnocení

Laďo, supr, díky, to bude lepší než to prostěradlo. To bych musel sešívat a do toho se mi moc nechce. *smich*

Honza

ladajaskva*

Dobrý den. Já jsem na stará kolena někdy tak (v)ftipný, že se tomu sám divím, co ze mě vyleze. Ale aspoň se někdy zasmějeme. S pozdravem Laďa

jkr®
hodnocení

Něco jsem si tady nastudoval, tak do toho zkusím jít sám. Snad to nezmastím. Beru to jako výzvu a další zkušenost.

Jen přemýšlím, co všechno koupit, abych nejel nakupovat 10x. Ještě jsem to nikdy nekupoval

A jaká tloušťka SDK desek?

Celková plocha 16, 6m2, tedy

cca 17,5m2 v deskách 1250 x 2000 mm

A musím ještě vlastně něco počítat na horní část (tloušťku stěny beru 50mm) 2,15m2, takže celkem cca 20m2.

sdk

Desky urcite 12,5; tloustka steny bude minimalne 5 + 2*12,5 (profil a 2 desky).

sdk

12,5 melo byt 1,25... celkem tedy minimalni sirka pricky by mela byt 7,5 cm.

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. Já zase až takový posera nejsem a klidně Vám doporučím konstrukci podle toho mého náčrtu. Ta tuhost je dána jednak volbou profilu a jednak tou horní konstrukcí. Ještě by to šlo vylepšit UA profilem, který by se tam dal místo toho CW pofilu. Pokud máte pochybnosti o pevnosti 50 mm profilů, tak jsou ještě šířky 75 a 100 mm. Cenový rozdíl nebude až tak velký. Ke konstrukci pouze letecky - na parkety přišroubujete pomocí vrutů UW profily. Na stěnu, kde bude zakotvena ta delší strana pomocí natloukacích hmoždinek připevníte CW profil. Oby tyto profily by měly být podlepeny pěnovou gumovou páskou, aby se eliminovaly případné nerovnosti. Potom musíte někoho požádat, aby Vám pomohl, abyste umístil tu horní traverzu na místo, nebo si pomůžete jedním profilem, který zakotvíte těsně vedle konce té příčky do parket a do stropu. K němu si bodnete CW profil a potom už snadno celou traverzu položíte na CW , který je na stěně a CW, které jste si provizorně ukotvil. Potom do UW profilů vložíte CW profily, které ovšem musí mít určitou vůli ( budou o něco kratší, jak je rozteč spodního a horního UW profilu. Osová vzdálenost CW profilů je 62,5 cm. Opláštíte jednu stranu tak , že začnete celou deskou. Na konci stěny budete řezat. Druhou stranu začnete na stejném místě, ale musíte použít poloviční desku, aby se styčné spáry opláštění obou stran nepotkávaly na stejných CW profilech. Výška stěny bude na celou desku, takže budete řezat pouze potřebnou šířku. Ještě k té konstrukci, aby to mělo patřičnou štábní úroveň, tak by se to na hotní straně mělo naměrit tak, aby SDK desky vtvořily takový prostor, který bude mít výšku na sílu SDK. Tam potom našroubujete pruhy SDK a do tmelu vtlačíte ochranný Al úhelník. Po zatmelení a zabroušení to nebude mít chybu.. Delší strana je tímto hotova a začnete tu kratší stranu. Postup bude stejný, akorát CD profil našroubujete na tu SDK stěnu ( čili přez SDK desku ). Jestli se rozhodnete pro zafixování druhého konce té stěny do stropu, tak jednoduše jedním dlouhým vrutem na strop zafixujte dřevěnou kostku ( podle rozměru profilu , který si vyberete ) a k té kostce přišroubujete UW profil. Potom do UW profilu vložíte CW profil a máte sloupek. Při použití UA profilu to bude pevnější. Pak na tento sloupek přišroubujete CW profil. Tím máte pevné body pro položení té druhé horní traverzy. Do UW profilů naskládáte CW profily a opláštíte to z vnitřní strany. Potom odstraníte tu pomocnou stojku z rohu a opláští tu krátkou stěnu z druhé strany. Upozorňuji, že v rámci zjednodušení řezání udělejte ty desky o sílu SDK širší, aby opět vznikla mezera ( tentokrát vertikální na straně toho sloupku, co vede ke stropu ). To potom lehce vyplníte SDK a budete pokračovat v opláštění až ke stropu. Všecny hrany optřate Al úhelníkem, zatmelte třeba Uniflotem, přebruste, pokud bude potřeba znovu přetmelte a přebruste a konečná fáze je natažení finišpasty. Spáry mezi deskami se také tmelí a tam se to nejlépe zpevňuje samolepící mřížkou, která se přez spáry nalepí před tmelením a tmel se tam natlačí skrz to mřížku. Zde Vám doporučuji tmelit tak, aby všechno bylo vyplněno, ale nikde nic netrčelo nad rovinu SDK. On se sice ten tmel po zaschnutí propadne, ale provedete druhé tmelení skoro bez broušení . Většinou to druhé tmelení je konečná. Opět finišpasta , penetrace, malba. A ještě poznámka. SDK nesmí ležet na zemi, takže při šroubování ho dejte na klínky a srovnejte podle vodováhy, nebo olovnice. Takže s tímto počítejte při vyměřování výšky konstrukce. S pozdravem Laďa

hodnocení

0x

panely SDK myslím nejsou, SDk je ale vhodná varianta a vypadá dobře, není však nejjednodušší, dále mě napadá OSB deska nebo sádrovláknitá deska našroubovaná na dřevěné trámky (kostru) - a na to tapetu, ale nevím jestli to ty desky z materiálového hlediska snesou - nátěr lepidlem na tapety.

kejki

Konstrukce ze sádrokartonářských profilů vyjde levněji, SDK desky jsou levné a snadno se opracovávají. Tu poznámku o zkratce SDK jsem nepochopil.

sdk
hodnocení

0x

Ja osobne bych SDK nepouzil a to proto, ze pricka nebude az ke stropu. Tudiz bude pripevnena k podlaze a jedne stene. Castecne to sice zachrani "L" tvar, ale stejne si myslim, ze delsi strana nebude moc stabilni - minimalne vam budou praskat spoje desek pokud se nekdo o pricku opre.

Stabilite by pravdepodobne pomohla vetsi sirka steny - kdy by se pouzily 2 profily vedle sebe s mezerou.

Musim uvest, ze takovouto pricku jsem nikdy nedelal, vzdy pouze od podlahy do stropu - takze jenom odhaduji.

jkr®
hodnocení

Dekuji za postreh. Jaky material ci postup byste zvolil?

sdk

Ja osobne bych to udelal az ke stropu nebo bych ke stropu natahnul aspon ty profily.

Myslim ze ytong by mohl byt stabilnejsi, cihla je preci jenom plna... pricka je duta, tudiz ma nizsi vahu = nizsi stabilita. Ale ja jsem od prirody "posera", takze bych to mozna nedelal ani tim ytongem :)

buban76*
hodnocení

0x
Udělal bych to jak radil Laďa,ale v rohu toho L a na volném konci bych použil dřevěný trámek cca 8x8, od podlahy až ke stropu. K nim by se upevnily svislé profily na SDK. Bude to vypadat líp,než když by ke stropu trčely kovové profily.
sdk

Tak ty profily by samozrejme byly zabaleny do SDK - vznikly by sloupky, zadny profil by videt nebyl...

sdk
hodnocení

0x

Jeste me napadlo, co je pod parketami? beton nebo prkna? aby to bylo dostatecne pevne a parkety se nevyklaly spolu s profilem.

jkr®
hodnocení

Nechtel bych puvodni parkety narusit. chtel bych profil pripevnit k parketam. Co dat tedy mezi profil a parkety?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]