Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na pozemku starou chatu se sklepem. Rozhodla jsem se chatu zbořit a využít základy chaty i její sklep jako součást základů RD. Rozměr chaty byl 6x6 metrů a základy RD budou mít 8x10 metrů a původní základy se sklepem budou uprostřed. Do prostoru mezi nové a staré základy se má uhutnit štěrk a to celé přelít 20cm betonu s kari sítěmi (samozřejmě zůstane otvor do sklepa).
Jde mi o to, že ten sklep tam stojí asi 10let a 10let si sedá. Když postavím základy a ty ještě zatížím obvodovým zdivem, mám strach, že jak si to bude sedat, tak staré základy propíchnou vrchní část základové desky (těch 20cm betonu).
Projektantem jsem po dlouhých domluvách byla ujištěna, že jsem žena a ho..o tomu rozumím. Má pravdu, ale přece nejsem tak blbá aby mě tohle nenapadlo.
Děkuji
Dobrý den. Přesně toto se už někde řešilo. Nebylo to zadáno od Vás? Vaše otázka a i obava je legitimní a žoviální projektnt je nevychovanec. Toto musí zákonitě napadnout abslutně každého laika. Já bych k té problematice pouze poznamenal, že to sedání nového základu proti tomu starému sklepu se dá minimalizovat tak, že se základová spára udělá až na opravdu únosné zemině, případně se ještě znutní a nebo se základová patka udělá širší, než je obvyklé. Tím se zmenší měrný tlak na zeminu a sedání se podstatně sníží. Vyplnění prostoru mezi stávajícím sklepem a novými základy musí být něčím kompaktním a zhutnitelným. Stačí betonový recyklát. Ale to zhutnění je naprosto klíčová záležitost, protože Vám projektant navrhl poměrně silnou a armovanou železobetonovou desku, tak to zatížení z obvodových stěn se bude zárověň přenášet i na tu desku. Takže za mě - nemusíte mít žádný strach, když to uděláte tak, jak to bude v projektu. S pozdravem Laďa
Projektan to s Váma má těžké. Nejde o to že Vás to také napadne, a nejde o to že Vy to také vymyslíte. Jde o to že projektant to vidí nejen kvalitativně, ale zároveň i kvantitativně. A stejně kvalitativně i kvantitativně vnímá okolnosti a nejen ty "přírodní" ale i uživatelské a má umět odhadnout skutečnosti asi 20x přesněji než laik i než řemeslník! Jde-li o nekvalitního projektanta, který se navíc bojí udělá Vám z toho bunkr. Samozřejmě "všechno je o penězích" strach také. Snažte se poznat jestli jde o kvalitního projektanta, jestli ano pak 95% diskusí na internetu mu nemůže konkurovat i když platí : mnoho rádců jistý úspěch.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.