Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okapový svod - zápach

Od: jenik* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den. Poraďte prosím, jak zamezit pronikání zápachu z kanalizace přes okapový svod? Jde o cca 5,5 m dlouhý okapový svod v klasickém pozinku, nasunutý u patu domu do plastové trubky, která vede dále do kanalizace. Svodem až do okapu se šíří zápach, který se pak šíří po půdě, kterou chci zabydlet. Samozřejmě se to mění s počasím a bohužel to zhoršuje situování svodu, protože je v místě domu, kde vzduch moc neproudí. Jak se to dá vyřešit?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. Klasicky špatné připojení svodu bez zápachové uzávěry. Do toho podzemního potrubí musíte zařadit sifon, čili nejakou vodní uzávěru, která přeruší trasu smrádku při inverzi. Za normálního tlaku to bývá šul nul, za inevrze to smrdí jak ďas. Je to změnou tlakových pomerů. Osobně jsem to řešil pomocí 4 ks kolen, které vlastně vytvořily v zemi takové účko, ve kterém se permanentně drží voda. Funguje to naprosto spolehlivě. Jedinná podmínka je umístit tento sifon do dostetečné hloubky, aby voda nezamrzla, případně to celé nějak tepelně izolovat. Mimochodem u domu, který jsem kolaudoval v roce 1989 mám podobný sifon z kameniny ( z jednoho kusu ). Je to po celou dobu zakopáno v zemi a nevím, co je to zápach a také se ještě nikdy neucpal. Různé vpustě, gajgry a pod. se mě prostě neosvědčily. Ale přesto dávám odkaz : aaadodavatel.cz/... a určitě jich najdete více. S pozdravem Laďa

hodnocení

1x

I takto lze udělat sifon,

spodní nejsilnější je odtok septik, na něj napojen okapový svod...

doplněno 30.03.11 22:00:

jsem zapoměl

cukrar.rajce.idnes.cz/...

ladajaskva*

Dobrý den. No a pak, že voda neteče do kopečka. Důležité je, aby tam aspoň nějaká voda, která to uzavře, zůstala. Vy jste musel studovat stejnou školu života, jako já. S pozdravem Laďa

Léďo, to je ta nevíhoda víkendových prací. Jeden týden udělá, jdenu větev, za měsíc druhou atd...

Nemůžu to udělat hned, páč co bych pak dělal dalších 50 let.

:)

tofi*
hodnocení

0x

Obavam se, ze se to asi moc resit neda. Neslo by ten svod z okapu vyustit jinam nez do kanalizace - udelat treba nejakou vsakovaci jamu ci to nechat tect na pozemek?

hodnocení

0x

jednou z možností je použít okapový svodový sifon ceskestavby.cz/...

je to podobné jako sifon u umyvadla nebo vany, zamezí proudění vzduchu...

jenik*
hodnocení

0x

No to jste mě moc nepotěšili. Jediná moje útěcha je, že jsem to tak blbě neudělal v minulosti já, ale i tak to teď musím napravovat. Technické řešení bude zřejmě těžké. Svod je napojen na odpad na dvorku, kde vsakování nepřichází v úvahu. Podzemní sifon na 99% procent také ne, protože plastová trubka v zemi je zřejmě jen koleno, které vede hned pod dům a do kanalizace. I když vím, že by to tak nemělo být, ale kdo ví kolik domů má jedinou společnou kanalizaci pro splaškovou a dešťovou vodu?

Ten gajgr bude zřejmě v zimě zamrzat, že? Jak se to řeší?

Asi jedinou variantou by bylo odpad zaslepit a ke svodu přidat koleno, protože asi 1 metr od svodu je na dvorku klasický kanálek (cca 30x30 cm mříž). Ale do toho se mi moc nechce, protože je to potencionálně velmi nebezpečné. Protože nyní kanál slouží pro odvodnění cca 50 m2 betonové a střešní plochy. V případě napojení svodu ze střechy by plocha stoupla na cca 140 m2 a byl to zároveň jediný odtok pro tuto plochu. Vůbec si nechci představit, že by se to ucpalo. Hnusná představa.

alf*

gajgr nezamrzne, jen na zimu je třeba vyndat takový kus plastu. Letos resp. na podzim jsem to neudělal a pak v lednu lil do gajgru vařící vodu abych ho vydoloval.

"I když vím, že by to tak nemělo být, ale kdo ví kolik domů má jedinou společnou kanalizaci pro splaškovou a dešťovou vodu?"

90% domů má tzv. jednotnou kanalizaci...to znamená že stejným svodným potrubím se odvádí jak splaškové tak dešťové vody.., to není proti žádné normě.., je to běžná věc.

"Ten gajgr bude zřejmě v zimě zamrzat, že? Jak se to řeší?"

Nebude zamrzat, buď má suchou klapku, nebo zápachovou vodní uzávěrku, kde je to konstrukčně vyřešeno...

140m2 může by i mohlo být napojeno na jeden dešťový svod, ale pak by střecha měla mít bezpečností přepad (přeliv).

"Asi jedinou variantou by bylo odpad zaslepit a ke svodu přidat koleno, protože asi 1 metr od svodu je na dvorku klasický kanálek (cca 30x30 cm mříž). Ale do toho se mi moc nechce, protože je to potencionálně velmi nebezpečné."

Tak nebezpečné to zase není...a pokud je vzdálenost 1m, šlo by to takto vyřešit...asi největší riziko by mohlo být vlhnutí domu v tomto místě.., ale k tomu může a nemusí docházet..to záleží na dalších faktorech.

jenik*

díky ujasnil jsem si možnosti. Každopádně to musím odkopat a pak se rozhodnu jestli gajgr nebo se mi tam přeci jen podaří udělat sifon.

Ještě poslední otázka, preferujete gajgr s klapkou nebo s vodou? Jaký je rozdíl v praktičnosti.

Pro Váš účel bude lepší lapač střešních splavenin (alias gajgr) s vodní zápachovou uzávěrkou.

Bezúdržbovější je lapač s mechanickou klapkou..., ale zase není 100% těsný..., takže by jste jeho instalací nemusel Váš problém vyřešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]