Nejste přihlášen/a.
Vím že je to stále omílaný téma,ale co člověk to názor.
Situace: Jedná se o typický panelákový byt. Rajon Eon. Jaký musí být min.průřez vodičů od elektroměru k bytové rozvodnici. V tomto případě se jedná o hlavní jistič 3x25A.
Min průřez vodiče PEN je 10 mm2, ale jsou i vyjímky že může být použito 6mm.
Otázka: schváli mi revizák ODBĚRNÉ MÍSTO když budu mít vývody a odvody pro budoucí elektroměr 6mm2
Proc do toho motas PEN?
jinak 6mm2 CU bude OK.
dnes se dava:
10A - 1,5mm
16A - 2,5mm
20A - 4mm
25A - 6mm
jsou situace kde se dava 10mm, sam na baraku mam 10mm, ale pro byt kde elektromer bude na chodbe vedle bytu to bude mit dostatecnou dimenzi
tu 10A - 1,5mm si zmen na 13A
a pak za dalsi, to co utahne kabel nema nic spolecneho s kabelama DO hodin, ty musely byt podle normy 10mm a pak platilo, ze rozvadece mezi sebou se napajely 6mm, melo by to platit porad.
to pecenkav:
nemusim nic menit pisu jisteni ne o dovolenem zatizeni, kde apropo muze byt i za urcitych podminek
25A na 1,5mm CU
doplněno 29.03.11 20:41:to kemo:
nejedna se u tebe o 10mm AL?
jasne pokud se jedna o kabel pro domovni vyuziti to je bez debat, ale...je mozno i vice, stim se bohuzel v beznych instalaci nesetkas, protoze neni treba se o to tak dalece zajimat.
v praci mam tabulku z dob kdy jsem projektoval cca 3 leta zpet a dam sem max. hodnotu pri max. dovolene teplote atd. pak se dostanes na zajimave mozne dlouhodobe zatizeni u stare dobre CYKY (dnes znacene jinak) nebo i pro CY
doplněno 30.03.11 06:30:tak jak jsem psal, davam jsem hodnoty kabelu NYY (CYKY, YY, CYY) nazev dle potreby
max. provozni teplota +70°C
proudova zatizitelnost
3x1,5mm2 = 24,5A (vzduch) - 31A (v zemi)
3x2,5mm2 = 32A (vzduch) - 40A (v zemi)
3x4mm2 = 42A (vzduch) - 52A (v zemi)
3x6mm2 = 53A (vzduch) - 64A (v zemi)
TO:standam PEN do toho motám proto,protože se jedná o vodič PEN. Rozdělení se provádí až v bytové rozvodnici. A jak uvádí normy, je dovoleno používat min.průřez u vodiče PEN Cu 10mm2
Co se týká zatížení,tak na to šestka samozdřejmě stačí
kemo to ano, proto jsem se ptal, rozdeleni lze udelat i pred bytovou rozvodnici, ale zde by to bylo vice pracne a spise zbytecne
6mm2 bude vyhovovat, ale jak zde nekdo napsal nejprve to prober s tim kdo ti bude delat revizi, protoze i revizaci maji rozdilne pozadavky, nazory a to pro tebe bude rozhodujici
Dobrý den. Nějak jste prohodil posloupnost. Jestli tedy víte, že jsou vyjímky, tak to posuzuje právě ten revizák. A Vám budou ty rady od nás platné, jako mrtvému zimník. Prostě Vy si musíte takového revizáka, který u Vás uzná situaci za vyjmečnou a tudíž za relevantní k uznání té vyjímky, najít. Postup opačný, že budete masírovat revizáka, který vyjímku nevidí, nebude úspěšný. Tudíž já bych hledal mezi revizáky, kterým na rovinu objasním, o co jde. S pozdravem Laďa
Revizní technik navrhuje toto: kabel cyky 5x6 mm2. - PE z kabelu - napojit přímo na stupačkovku
- N z kabelu připojit přímo na stupačkovku
- N z elektroměru napojit na stupačkovku.
Na můj dodatek že eon nedovoluje rozdělení v elekktroměrovém rozvaděči odpověděl,že to eon toto rozdělení v pohodě přežije.
Co si o tomto zapojení myslíte?
nicemu to nevadi
ja to mam take rozdelene pred podruznym rozvadecem a dokonce mam FI v hl. rozvadeci kde je hl. jistic + elektromer
zalezi, ktera cast (kraj) eonu, je to ruzne spise jde zda se jim chce to prijmout nebo ne.
v kraji kde jsem ja stim nemaji problem, tak to je vzdy bude
nejhorsi kraj je ostravsko pak jizni cechy zde nekdy mistni eon dokaze buzerovat za nic
Tak to si nejsem jist,že to ničemu nevadí. Co když se to tomu,co bude plombovat nebude toto zapojení líbit? Zde odkaz : elektroworld.info/...
Zkus se zeptat přímo v rozvodných závodech na nové instalace všude chtějí 10 na dožití nechaj ještě 6 záleží kdo budfe dělat revizi.
Tak jsem se dneska díval do elektroměrovýho rozvaděče a zapojení co navrhuje revizák, tedy napojit 3 dráty do stupačkovky (1xPE, 2xN) asi nebude reálná.
. Na patře jsou 3 byty. Každý má tedy jednu svorku pro PEN. Existuje nějaká redukce do které bych mohl napojit 3 vodiče do jedné svorky? Předkládám foto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.