Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El. zásuvka 230V na starém bytovém rozvaděči

Od: tadeas* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych na chodbě v blízkosti el. rozvaděče přidat novou el. zásuvku pro připojení WiFi routeru. Ideálně vyvést lištou z rozvaděče ze jednoho z jističů vodiče do nové zásuvky (připevněná bude jen na zdi, bez zapuštění). Jako základ se dá skvěle využít starší fórum zde , ale byt je zatím před rekonstrukcí elektro a mám tedy ještě starý, původní panelákový bytový rozvaděč (viz. foto).

Poradíte prosím se zapojením zásuvky k tomuto starému typu rozvaděče? Druhá věc je ta, že před zásuvku bych rád zapojil ještě kolébkový vypínač (ve stejném provedení jako je zásuvka) tak, aby se dalo zařízení v zásuvce snadno odpojit od proudu.

Děkuji za radu!

El. zásuvka 230V na starém bytovém rozvaděči

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

3x

Jestli vidim dobre, tak tam mas 1 jistic 10 A volny, tak proc bys musel pridavat dalsi?

Uplne nahore je nulova lista, jak do ni vede tech hodne dratu, do ni zapojis zelenou nulu od te zasuvky, do toho volneho jistice ( 2. z leva) zapojis cerny nebo hnedy drat k vypinaci a tu zasuvku si zapojis dvouvodicove, jako je to zapojeno v celem byte, nemusis zbytecne tahat 3 draty, proklemujes si nulu se zemi, pripojis zeleny do uzemnovaciho koliku a pak ten drat bez preruseni dotahnes az k nulovy zdirce (kdyz je kolik zasuvky nahore, tak je to ta prava dirka) a pripojis ho tam, nic slozityho a i revizi by ti to melo projit jako stavajici rozvod. Jenom ten vypinac by se jim nemusel libit, ale kdyz to pojede pres 10 A jistic, melo by to taky projit, protoze to jako celek muze byt brano jako zasuvka ze svetla a ta je jedna povolena, ale pres 10 A jistic, protoze vypinac je staveny max. na 10 A

tadeas*
hodnocení

Diky, zasuvku mam pripravenou, vecer zapojim druhou stranu. Tak se tu mejte, kdybysme se uz nevideli.. :)

ladajaskva*

Dobrý den. Také jsem měl dojem, že ten jistič je volný, ale nyní si spíše myslím, ža je vadný a je tam pouze jako svorkovnice pro napojení toho dalšího jističe, který je vedle té rozvodnice. S pozdravem Laďa

tadeas*
hodnocení

Zdravím,

díky za rady! Především pak pecenkav a hejkal! Zapojil jsem podle rady a vše je funkční. Pokud by se někdo řídil postupy zde, tak doporučuji ještě před zapojováním v rozvaděči vypnout hlavní přívod (nechtělo se mi na chodbě u elektroměrů hledat ten svůj; pokus o zapojení pod proudem byl zajímavý a úspěšný, jen v poslední vteřině, kdy jsem dotáhl šroub na liště, jsem na vteřinu zavadil tělěm šroubováku ještě o druhou lištu, ze které je vytažená fáze k jističům a vyzkoušel si tak i bodové sváření :) a na chodbu jsem stejně musel; ale zase se pak vyhozený jistič dobře hledal :)).

Jinak nezapojený jistič (10A) je funkční, nevím, proč nebyl zapojený, a zkoumat to radši nebudu :)

Ještě jednou díky!

hodnocení

0x

to je tedy hrůza, Z jističe to snad víte jde vždy ven fázový vodič=fáze (dnes hnědá barva a levá zdířka zásuvky). Píšete o zásuvce na wifi = velmi malý odběr = postačí jistění/jistič. do 10A. Dále "nevidím to přesně" kde je upevněný nulový vodič (dnes modrý) (to zjistěte) a do místa můstku = lišty nulových vodičů připojte modrý káblík nové zásuvky (její pravá zdířka). Zelenožlutý káblík nové zásuvky tamtéž (v zásuvce je to kolík). Káblík pro novou zásuvku postačí CyKyJ-1.5mm 3žilový nebo CykyLo-J 1.5mm 3žilový (plochý). Co však doporučuji apriori = předělat celý rozváděč na nový a nechat si tam pár volných pozic na nové jističe. toto má být první věta. M.

tadeas*
hodnocení

Hrůza? Co se vám nelíbí? :)

Díky za radu, předpokládám, že v kolébkovém vypínači (viz. druhý odst. výše) přeruším jen onen fázový vodič. Na nový rozvaděč je v plánu. Nulový vodič zdá se být vespod "rozvaděče", přikládám ještě foto z jiného úhlu.

doplněno 28.03.11 13:20:

Ještě k odběru routeru - zdroj je sice jen 12V, ale udávaný odběr je 1 - 1.5A; je pravděpodobné, že budu objednávat routery 2 (z důvodů infrastruktury, ale to je nepodstatné).

El. zásuvka 230V na starém bytovém rozvaděči #2

To nebude odběr, ale max proud z trafa.

Mimochodem, nevim jaká infrastruktura, ale 2 routery budou na 90% zbytečnost. Stačí router a AP nebo switch, podle toho čeho chcete dosáhnout

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Že je to celkem hrůza, je jasné. Že za to nemůžete Vy je jasné také. Že je to starý rozvod je jasné také. Že odběr toho routeru je zanedbatelný je jasné také. Pro ilustraci : 12 V * 1,5 A = 18W. To je odběr na sekundáru, takže na primáru poteče proud 18 W / 230 V = 0,08 A. Takového proudu si asi 10 A jistič ani nevšimne. Nicméně podle mě není důvod pro zřizování nové zásuvky, napojování do rozvodnice a osazování zvláštního jističe, navíc v situaci, kdy to není požadováno a kdy budte dělat nové elektrické rozvody a za situace, kdy tomu nerozumíte. Jednoduše si kupte prodlužovačku, která má již ten vypínač integrovaný a zapojte to do nejbližší zásuvky. A já nevidím žádný důvod, pro by to nemohlo být těsně u PC. S pozdravem Laďa

tadeas*
hodnocení

Dobrý den, 18W? Paráda.

Jedno zařízení bude UPC, do toho jim sahat nebudu; dále potřebuji 2 různá SSID na WiFi s různým QoSem pro jednotlivá SSID a na jednom poběží nejen NAT ale i SPI, což vše obstará konkrétní router. Kousek od rozvaděče je coax. vstup signálu UPC a od něj je nejbližší zásuvka 7m daleko a to přes dveře, takže prodlužka nepřipadá v úvahu. Router u PC také nebude, protože bych musel zase vést po zdi ten UPC coax. přes půl bytu. Takže ideálně vše uprostřed bytu a zbytek vzduchem.

To je jedno, zkrátka na zdi u rozvaděče potřebuji zásuvku, toť vše. Vystudoval jsem Embedded systémy, ne elektro, ale na "melouch" zapojení jedné zásuvky elektrikáři u nás ani neodpoví.

Takže prosím o radu, kam v tom prehistorickém rozvaděči zapojit 3 vodiče od zásuvky, nic víc v tuto chvíli vědět nepotřebuji, děkuji!

DOPLNÍM, že se dnes běžne prodávají zásuvky s vypínačem, je to v zásadě to, co potřebujete.

doplněno 28.03.11 15:52:

dum-zahrada.nej-ceny.cz/...

brok*
hodnocení

0x

Vypadá to tak nejspíš nezapojený jistič je vadný proto je vedle nový. Pokud bych to dělal z nouze pro sebe upevnil bych. vedle nového jističe ještě jeden 6 A jistič .Přívod v horní části bych propjil smyčkou žlutozelený a modrý drát připjil na nulovou lištu a fázi k dolnímu šroubku na jističi. Dopručuji to důkladně promněřit Polské a čínské prodlužovačky někdy nejsou sfázovány podle naší normy. Jak říkával náš pan mistr. V zásuvce v levo fáze v pravo nulák kdo to nezná ten je vůl. Žlutozelený je na nulový kolík. vprostřed.

brok*
hodnocení

0x

Pozor na vedlejší jistič jde podle obrázku zelený drát, jako fáze.Což je základní chyba, na jističi by napájení mnělo být nahoře pořádně je to potřeba prohlédnout a promněřit držím paleček. pokud by jste potřeboval ještě poradit tel 605 843 324 mail 2946098@ seznam cz vůbec se mi to celé nelíbí nechte to od odborníka prohlédnout. Když tam jsou takovéhle zvěrstva překontrolujte si i ostaní zásuvky.

magdon*

Samozřejmě zelenožlitý drát na jističi nemá co dělat. Ovšem co se přívodu týká, nové jističe ho můžou mít i zdola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]